Frugt og grønt i sæson september-november

Frugt og grønt i sæson september-november! Når du laver mad med frugt og grønt i sæson, hjælper du både miljøet og er lidt ekstra god ved din pengepung. Og i efterårsmånederne fra september-november er mange af mine yndlingsgrøntsager og frugter i sæson her i Danmark. Jeg er nemlig tosset med kål, rodfrugter, blommer og æbler – og alt det har højsæson netop i efterårsmånederne. Du kan jo købe rigtig mange grøntsager og frugter året rundt, men når det er danske råvarer, der ligger fremme i grøntafdelingen, så kan man altså godt smage det. Og danske æbler fra æbletræet i naboens have – eller blommer her fra Danmark. Mums, siger jeg bare. Om ikke andet har samvittigheden det bedre, når man vælger danske råvarer. I hvert fald hos mig.

Frugt og grønt i sæson september-november

Her får du et lille overblik over nogle af de frugter og grøntsager, der er i sæson i efterårsmånederne. Der er selvfølgelig mange flere, men det her er bare mit lille personlige udvalg. Jeg håber, det kan bruges som inspiration til, hvad du måske skal på jagt efter i supermarkedet og kreere i efterårskøkkenet.

 

Frugt og grønt i sæson i september

Blommer

I den første officielle efterårsmåned, september, kan du ikke undgå at støde på søde og saftige blommer. Disse er modne i sensommeren og efteråret og er perfekte til snacks eller bagværk. Jeg elsker blommer og elsker at bruge dem i både desserter og salater. Du kan bruge dem til en lækker blommegalette med brunet smør og marcipan​ eller prøve en frisk bulgursalat med blommer og bær. Til morgenmaden kan de laves til blommekompot og bruges ovenpå chiagrød​.

Bladselleri. Frugt og grønt i sæson september-november

Bladselleri er en skarp og saftig grøntsag, der fungerer godt i supper, salater eller som snack med dip. Jeg elsker at bruge bladselleri i en fyldig grøntsagssuppe som eksempelvis denne efterårsgryde. Eller som del af en salat med grillet kylling og dressing. Waldorfsalat med grønkål er også en favorit: En lækker kombination af grønkål, bladselleri, æbler, og vindruer, toppet med en cremet dressing af flødeskum og creme fraiche. Jeg får også lyst til at nævne denne karrygryde med bladselleri: En børnevenlig gryderet med pølser, kartofler og gulerødder, hvor bladselleri tilfører ekstra smag og bid. En ret fyldt med varme krydderier og er nem at lave til hele familien.

Figner

Sæsonen for figner i Danmark strækker sig egentlig fra midt på sommeren og ind i september. Jeg forbinder bare figner med efterår. Jeg elsker at spise figner helt friske og rå som en snack, men de er også virkelig lækre i salater eller på en bruchetta for eksempel sammen med gedeost og parmaskinke. Eller hvad med minitærter med søde rødløg, gedeost og figner. Figner og gedeost passer virkelig godt sammen!

Æbler. Frugt og grønt i sæson september-november

Æblesæsonen er for alvor over os her i starten af september. Wow, hvor æbletræerne rundt omkring i haverne bugner med saftige, røde og grønne æbler. Jeg har lavet et lille samlingsindlæg med 10 af mine bedste opskrifter med æbler. Æbler kan jo bruges både i salater og i det søde køkken. Og det samme gælder pærer. De begynder at modne i slutningen af august. Prøv da lige en at lave en pærekage med marcipan med danske pærer – mums.

Glaskål

Glaskål er en sprød knold, der blandt andet er velegnet til råkost eller let sautering. Prøv den skåret tyndt i en frisk asiatisk salat med chili og sesamolie – det kunne for eksempel være i denne asiatiske spidskålssalat. Eller prøv min opskrift på efterårsgryde med rodfrugter, hvor glaskål sammen med kartofler, gulerødder og pastinak skaber en fyldig og nærende gryderet. Du kan også prøve at lave glaskål ala hasselback. Følg min opskrift på hasselback knoldselleri men brug glaskål i stedet.

 

Frugt og grønt i sæson i oktober

Broccoli

I oktober er broccoli i sæson. Broccoli er supersundt og fyldt med vitaminer og fibre. Broccoli kan anvendes i mange retter og bidrager med både smag og tekstur. Den kan dampes, bages, grilles eller spises rå i salater. Af personlige favoritter kan nævnes broccolisalat med sprød bacon og rosiner, smashed broccoli chips og broccolivafler med laksecreme.

Græskar

Man ved at efteråret er over os, når supermarkederne begynde at have græskar på hylderne. Jeg elsker særligt græskar i supper og salater. Jeg synes selv, at min opskrift på hokkaidosuppe med karamelliserede græskar er fantastisk. Og min salat med bagt hokkaido, avocado og basilikum er også en skøn måde at spise græskar på. Men sprøde græskarfritter er også virkelig lækkert.

Gulerødder. Frugt og grønt i sæson september-november

Gulerødder er nærmest en fast del af min grøntsagsskuffe. Jeg elsker de danske sommer-gulerødder med top. Men her hen i efteråret er de danske gulerødder jo stadig at finde. Gulerødder er ideelle som snacks, men også bagte, revet og som mos. Og i en saftig gulerodskage. Jeg har også en opskrift på bagte gulerødder med yoghurtdressing, som jeg laver igen og igen.

Spidskål. Frugt og grønt i sæson september-november

Spidskål er en af min favorit-råvarer. Jeg eeeesker salat med spidskål – og lilla spidskål er ovenikøbet vildt smukt. Nudelsalat med peanutbutterdressing er en sikker vinder, synes jeg, men prøv også den her opskrift med lilla spidskål, linser, perlecouscous, squash og grillost. Så sprød, sund og mættende. Og så passer spidskål og æble helt vildt godt sammen, synes jeg.

Squash

Squash kan steges, grilles eller bages, men er også fantastisk i squashbrød eller muffins. Prøv squash i en lun salat for eksempel denne salat med grillet squash og grøn dressing. Eller i wokretter. Eller lav squashspaghetti og server med pesto og laks. Squashkage med varme krydderier er også lækkert.

 

Frugt og grønt i sæson i november

Pastinak

Pastinak og persillerod ligner virkelig hinanden, men hvor pastinakken har en sød og nøddeagtig smag, er persilleroden skarpere i smagen. Pastinak er lækker bagt sammen med andre rodfrugter, men også fantastisk i pureer eller som en del af en cremet suppe. Persillerod er super-velegnet i rodfrugtsuppe eller bagt i ovnen. Kan også bruges som smagsgiver i gryderetter eller sammen med kødretter. Begge dele ville desuden fungere godt i både efterårsgryde, gullasch, i en rodfrugtsuppe og i en kartoffel-rodfrugtmos.

Knoldselleri

Knoldselleri har en dyb og jordagtig smag, som gør den perfekt til mos, puréer eller supper. Den kan også bruges i gryderetter eller steges som en sprød snack. Men den er også god bagt sammen med kartofler, pastinak og gulerødder. Prøv også at lave en hasselback knoldselleri. Det er virkelig en dejlig måde at spise knoldselleri på.

Kartofler

Kartofler kan fås året rundt i Danmark, men nye, danske kartofler er forbeholdt sommermånederne. Men “almindelige” kartofler kan anvendes i alt fra kartoffelmos til bagte kartofler eller i sprøde ovnbagte kartoffelbåde med krydderurter. Prøv min opskrift på kartoffelmos og tilføj gerne andre af sæsonens rodfrugter for mere smag. Det kunne være knoldselleri, gulerødder, pastinak eller persillerod.

Køb frugt og grønt i sæson september-november

Så altså næste gang du handler, så kan du jo kigge efter de danske råvarer i sæson. Der er altså meget at hente på smag – og så er det også godt til samvittigheden at støtte dansk produktion, synes jeg.

For at skrive dette indlæg om frugt og grønt i sæson september-november, har jeg fundet inspiration hos De grønne slagtere, Tænk, Arla, Spis Bedre og Fødevarestyrelsen.

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret