Børnevenlige retter

Børnevenlige retter er en samling af alle de retter vores unger elsker her hjemme. Jeg bliver spurgt ret meget ind til det her “hvad spiser dine børn”, “spiser de virkelig alt det du lægger op”. Nej de spiser ikke alt, de smager på meget – det vil jeg meget gerne at de gør, men det er helt ok at der er noget de fravælger. Jeg vil bare meget gerne give dem interessen og undgå at give dem en forudindtagethed. Så alt som udgangspunkt er lækkert og interessant.

børnevenlig mad

børnevenlige retter

Børnevenlige retter og børnevenlige madplaner

 

Ift mine madplaner får jeg også mange spørgsmål omkring børnene. Om de spiser det, hvordan jeg får det i dem og om jeg ikke har flere opskrifter på børnevenlige retter. Så jeg har tænkt lidt, først på at lave flere decideret børnevenlige madplaner. Udelukkende med mad, som vores elsker. Det er også svært at definere “børnevenligt mad” da børn selvfølgelig er forskellige. Så det her er lavet rent subjektivt med baggrund i vores lille familie.

Men inden jeg kaster mig over de børnevenlige madplaner, har jeg først siddet og kigget alle mine aftensmadsretter igennem og udvalgt alle dem vores unger elsker og spiser uden brok. Måske jeg deler de i to indlæg, for der er alligevel en del. Så her er første udgave af børnevenlig retter.

 

Børnevenlige retter – salater

Byg selv salater, jeg beskriver det her nedenfor. Men det her med opdelte salater, hvor de selv plukker går rent ind.

 • taco salat – her vælger ungerne kyllingen som er vendt i en marinade, majs, avocado, agurk, lidt creme fraiche, nachos og oftest skærer jeg lidt peberfrugt til dem også. Selvom kyllingen egentlig er lidt krydret i det, er de stadig vilde med den (den er altså også lidt sød)
 • mexicansk salat, minder om ovenstående. Men her er kyllingen ikke marineret. Desuden serverer jeg sorte bønner til denne her, som vi voksne spiser. De er dog ikke i høj kurs hos ungerne.
 • asiatisk rissalat, her spiser de kødet som er hakket oksekød vendt i en masse smag og krydder. De spiser ris, de spiser mango, avocado og agurk, og Noah får også gulerødderne.
 • asiatisk salatbowls med mørbrad – igen en udgave som minder lidt om ovenstående. Her er det blot svinemørbrad vendt i en marinade, som grilles. De (og vi) elsker det. Sammen med ris igen og de tager mango, agurk, avocado og peanuts.
 • pastasalat, her plejer jeg at servere det hele lidt opdelt – så man kan mikse sin egen. Men typisk får de pasta (uden dressing), bacon, peberfrugt, majs og ærter. Nogle gange snitter jeg ekstra grønt til dem. Nogle gange tør de også godt smage på dressingen. Især hvis de selv har været med til at lave dem

 

Retter med en form for ris/ pasta, kød og sauce

I de her retter får de mest bare kødet og det der er serveret til, f.eks. ris. Selvom det ser lidt kedeligt ud på deres tallerkener, trøster det mig at de smager på de forskellige smage. Kødet er vendt rundt i en sauce med masser af smag og selvom det ikke vælter rundt i sauce hos dem, får de det på kødet – så de oplever smagen. Jo flere gange de eksponeres for denne her smag, jo mere trygt bliver det og jo mere vil de have. Så jeg står aldrig og steger kylling på en pande kun til dem. De får det kød som er vendt i saucen, så de netop præsenteres for smagen.

 • paprikagryde med kylling og pølser – her plejer jeg at fiske kylling og pølser op af saucen og servere disse til noget ris til dem. Jeg nævner nedenunder et tip med at lade dem smage på saucen under madlavningen. Det gør nemlig at de ofte også vælger at få saucen over deres ris.
 • svensk pølseret – her spiser de pølserne (som er den klare favorit i denne ret), men de spiser også rodfrugter og kartofler. Som ovenfor smager de typisk på saucen.
 • boller i karry – her får de kødbollerne og ris. De smager ofte på saucen og så elsker de alle de toppings vi får til (æblestykker, banan, rosiner, salte peanuts mm)
 • indonesisk kylling i fad – her spiser de kyllingen vendt rundt i saucen og ellers ris og toppings (lidt som i boller i karry)
 • chili con carne – det kommer lidt bag på mig at de elsker denne her ret. Men det gør de! De spiser meget af det, godt nok går de uden om bønnerne. De spiser ris til, avocado (de vil hellere have avocado rent end guacamole) og så får de lidt nachos til. Min chili con carne er ret børnevenlig, den smager af noget, men er ikke stærk.

 

Andre børnvenlige retter

 • spinatpandekager eller vafler, eller bare klassiske madpandekager serveret med en form for kød eller fisk, en form for dressing og grønt. Her spiser mine unger glædeligt selve pandekager og vaflerne. Vi havde en kort periode, hvor den grønne farve skræmte dem. Men nu glider de nemt ned igen. De spiser næsten alt kød lige fra kylling til oksekød og også laks. Så får de som regel agurk, peberfrugt, majs, ærter, avocado, gulerod (mest i stave, de gider ikke revet) her til. Som “dressing” får de creme fraiche, her er vi ikke så stærke endnu. Forstår dem ikke, haha!
 • risengrød eller øllebrød eller tarteletter. Ungernes ultimative 3 favoritter. Her kan jeg næsten ikke styre dem!
 • bolognese og lasagne. Selvom jeg elsker versioner som kyllingelasagne eller lakselasagne, er det desværre ikke resten af familiens præference. De er klart mere til klassikeren med oksekød – derfor er det oftest den som er på planen her hjemme. I min opskrift på bolognese har jeg foreslået at servere det til squashpasta, her spiser de altså den “rigtige” spaghetti, nogle gange kan jeg snyde dem lidt ved at blande de to ting.
 • tomatsuppe, den suppe de foretrækker mest. Jeg kan også lokke græskarsuppe i dem, men de elsker begge denne her tomatsuppe. Derfor skal den også være med i listen af børnevenlige retter

 

Børneretter – gør det opdelt og overskueligt

Det vigtigste hos os er opdeling. Det gør bare at ungerne spiser så meget mere. De spiser virkelig godt, når de selv må plukke og får et overblik over hvad det er. Så snart tingene er blandet for meget rundt, står de af. De står også af på krydderurter, så dem giver jeg ikke dem. Ofte får vi noget med ris/pasta, en form for sauce med grøntsager i og en form for kød. Her får de igen lidt af hvert med lagt hver for sig. De er ikke vilde med tilberedte grøntsager, så her snitter jeg tit lidt agurk, peberfrugt, avocado, lidt majs, ærter osv. de kan få ved siden af.

børnevenlige retter

Se også indlægget Sådan får jeg mere grønt i mine unger

 

Smag på maden under madlavningen

Det er lidt sjovt, for så snart gryderne står på spisebordet og der bliver sagt værsågod, er der lidt kamp om at få dem op til bordet og få dem til at smage på maden. Men under selve madlavningen vil de SÅ gerne være med og vil hele tiden op og se hvad jeg laver. Her vil de også virkelig gerne smage. En ske og ned i saucen – de kunne æde hele grydens indhold sådan. Men når det skal på tallerken gider de ikke. Så nu har jeg fundet ud af at ved at lade dem smage henne ved gryderne – så er det nemmere at få det på tallerkenen. “Det er den sauce du lige har smagt, som du elskede” – så vil de lige pludselig gerne have den ud over risen.

Lad dem være med i madlavningen

Pr. erfaring spiser de også mere og er nysgerrig på mere, hvis de selv har været med under madlavningen. Hvis de selv har rørt dressingen sammen eller hældt ris i vandet eller ligende.

 

Instagram og gratis nyhedsbrev

Følg endelig med på min instagramprofil også, hvor jeg deler en masse andre madbilleder, opskrifter og børnevenlige retter. Eller tilmeld dig mit nyhedsbrev lige her helt gratis. Så vil du modtage mine madplaner i din indbakke hver uge

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret