Kartoffelsalat

Kartoffelsalat med creme fraiche dressing, asparges og frisk dild. Her er min bedste opskrift på en kold kartoffelsalat med masser af dressing. Præcis denne opskrift bruger vi altid, når det er sommer og resten af menuen kalder på kold kartoffel salat.

kartoffelsalat

kartoffelsalat

Kartoffelsalat

 

Kartoffelsalat er det perfekte tilbehør til frikadeller, hakkebøffer, karbonader, farsbrød og alt muligt andet godt. En kold kartoffelsalat smager så skønt og er super nem at lave. Jeg kommer altid godt med grøntsager i min, da jeg synes det smager rigtig godt, giver en god mæthed og fylde og så komplimenter det de kogte bløde kartofler. Det er selvfølgelig også et must til de varme sommerdage, hvor grillen byder på pølser og majskolber, og hvor der er rosé i glassene.

Jeg håber I kan bruge min kartoffelsalat opskrift, her er nok til 6, hvis den blot er tilbehør til maden. Hvis det er det eneste tilbehør på bordet til f.eks. frikadeller, så vi jeg mene den strækker sig til 4 personer.

Kold kartoffelsalat

Opskrift til 4 personer som tilbehør

Forberedelsestid

15 minutter

Tilberedelsestid

15-20 minutter (+ 30 minutter hviletid)

Samlet tid

50 minutter

Ingredienser

 • 500 g kartofler (gerne økologiske, så de ikke behøver at blive skrællet)
 • 150 g grønne asparges
 • 100 g ærter (fra frost)
 • 150 g edamammebønner (jeg brugte dem som er pillet, på frost)
 • 1 håndfuld frisk dild

Dressing

 • 200 g cremefraiche 18 %
 • 4 spsk. mayo
 • 1 spsk. citronsaft
 • 1 tsk. dijonsennep
 • 1 lille tsk. sukker
 • smag til med salt og peber

Sådan gør du

 1. Skyl kartoflerne (jeg skræller dem ikke, da de er økologiske) og skær dem i lidt mindre tern. Kog i saltet vand i 15-20 minutter til de er møre. Lad dem køle helt af.
 2. Vend imens dressingen sammen i en skål
 3. Skyl grønne asparges og skær dem i mindre stykker, hak dild groft
 4. Hæld edamammebønnerne og ærter i en skål og kom kogende vand over så de tør op, hæld vandet fra
 5. Skær kartoflerne i mindre bidder og
 6. Når kartoflerne er kolde, blandes de sammen med dressing og grøntsager.

Bedøm denne ret

Opskrift kartoffelsalat

Kartoffelsalat er jo den ultimative sommersalat (lige sammen med en lækker tomatsalat og en lige så lækker vandmelonsalat). Jeg elsker denne her fyldige og mættende salat, ikke kun om sommeren, men hele året rundt. Her kommer lidt serveringsforslag, varianter af klassikeren og idéer til lignende fyldige salater.

 

Kartoffelsalat med grøntsager

Man kan sagtens snige lidt grøntsager ind i en kartoffelsalat, det gør den kun bedre. Jeg har brugt edamammebønner, grønne asparges og frisk dild. Det er også super lækkert med forårsløg, en masse purløg og radiser. Jeg har også et andet bud på en salat med kartofler her, hvor jeg også har kommet laks i den. I den har jeg brugt spinat, grønne bønner og asparges

 

Dressing til kartoffelsalat

Ud over en masse kartofler og grøntsager, skal der selvfølgelig en dressing til. Jeg har lavet mig en klassisk creme fraiche dressing med en fed creme fraiche, lidt mayo, et nip salt, sukker og sennep. Desuden kommer jeg lidt syre i, enten i form af eddike eller citronsaft. Du kan også sagtens komme et skvat karry i din dressing eller purløg. Hvis du ønsker en mere krydret kartoffelsalat er paprika eller et nip chilipulver også en mulighed.

 

Serveringsidéer

Hvad spiser man til kartoffelsalat? Der er virkelig meget som passer rigtig godt med kartoffelsalat. Jeg kommer med lidt forslag her:

 • frikadeller, helt oplagt. Frikadeller og kartoffelsalat hænger jo umådelig godt sammen. Her er min bedste opskrift på saftige frikadeller som mormor laver dem.
 • kyllingenuggets, hvis kke du har prøvet denne opskrift – så lov mig at gøre det. De smager simpelthen så godt. Dog er både nuggets og kartoffelsalat en smule fed i det, så jeg synes næsten der skal serveres lidt friskt hertil også. F.eks. tomatsalat, appelsinsalat eller vandmelonsalat.
 • kalkun saltimbocca – overraskende godt og nemt. De her er med æble og salvie, pakket ind i parmaskinke. De simrer i æblemost.
 • helstegt kylling, enten i ovnen eller på grillen.
 • kebabspyd, en slags køfte som smager krydret og giver virkelig saftigt kød.
 • kyllingefrikadeller, som det ses på billedet. Disse kommer på min side meget snart.

 

Hvordan laver man kartoffelsalat?

Det her er en opskrift på en meget nem kartoffelsalat. Du skal blot koge kartofler, røre en dressing sammen, klargøre en smule grøntsager og så vende det hele sammen. Der er lige lidt kogetid på kartoflerne samt lidt ventetid – for at de bliver kolde, så de ikke smuldrer. Men der er til gengæld ikke meget arbejdstid i denne opskrift. Det passer jo med at man imens man venter, kan smække en frisk salat sammen ved siden af eller stege frikadunser.

 

Hvor meget kartoffelsalat pr person?

Jeg har vurderet denne opskrift til 4-6 personer, hvis det er som tilbehør. Så hvis du får en form for kød, f.eks. frikadeller og måske en skive rugbrød eller let salat til, som f.eks. en tomatsalat eller gnavegrønt – så synes jeg den rækker rigeligt til 4 personer. Hvis den skal være som en del af en buffet, synes jeg godt du kan regne med 8 personer i sådan en skål her, da folk som regel tager en lille smule af hver skål.

 

Perfekt til buffet og mange mennesker

Apropos buffet, så er en hjemmelavet kartoffelsalat jo genial til mange mennesker. Det er både ret billigt at lave, og så er det nemt at lave til mange mennesker. Om man koger et halvt eller et helt kg kartofler gør jo ikke den store forskel. Slet ikke hvis man undlader at skrælle dem. Hvis du mangler andre idéer til sådan en buffet, kommer jeg med lidt her:

kartoffel salat

Grøn kartoffelsalat

På billedet nedenfor ses en kartoffelsalat med mange flere grøntsager. Den er måske lidt mere atypisk, men jeg elsker nu også sådan en salat med kartofler. Der er bl.a. brugt samme grøntsager som ovenstående – men også rødløg og ruccola.

kartoffelsalat

Holdbarhed

Den kan sagtens holde nogle dage i køleskabet. Jeg synes godt kartoflerne kan trække denne her dressing lidt til sig, så den bliver mere tør af at stå. Men hvis det er tilfældet, kan du blot komme en skefuld creme fraiche ekstra i inden servering. Ellers er den super fin både dagen og 2 dage efter den er lavet. Pynt den evt. med lidt frisk purløg eller dild dagen efter.

 

Instagram

Følg meget gerne med på min Instagramprofil for flere opskrifter og mad inspiration

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret