Byg selv salat

Byg selv salat. Det her er noget vi får ret tit hjemme hos os. Det er nemlig en stensikker måde at få ungerne til at spise grønt og varieret. Om det er overskueligheden i det, der lokker dem eller om det er det her med at man selv får lov til at plukke.. I hvert fald får det mine børn til at spise mere. Der er jo ikke noget rigtig eller forkert her, egentlig laver jeg bare en masse forskellige ting i små skåle, og så er konceptet at man blander sin egen favorit salat.

byg selv salat

Byg selv salat

 

Jeg kommer med en masse idéer, tag det du vil og undlad det du ikke lige føler for. Vi bruger altid en form for blade til bunden, f.eks. spinat. En form for fylde via enten pasta, ris, speltkerner, quinoa osv. Så kommer alle de her grøntsager skåret i små tern i skåle. Der ud over en form for dressing eller tapenade, og som topping: nødder, kerner, frø eller lignende. Håber det kan bruges, her kommer en række forslag til byg selv salat.

 

 • frisk spinat, spidskål, ruccola, feldsalat eller lignende
 • pasta, ris, speltkerner eller lignende (vi får næsten altid pasta)
 • ristede kikærter kunne også være en idé, det har jeg brugt i denne salat
 • kylling (og bacon), laks eller falafler
 • agurk, peberfrugt, cherrytomater, rødløg, sukkerærter, avocado, grønne asparges
 • majs og ærter (vi bruger tit fra frost og giver dem et hurtigt opkog)
 • edamammebønner og grønne lange bønner fra frost, samme som ovenstående
 • pinjekerner, saltmandler eller ristede græskarkerner
 • dressing og dips, f.eks. en karrydressing som her, eller haydari, hummus, pesto eller creme fraiche dressing som jeg har brugt i denne salat.

Byg selv salat til gæster eller hverdag

Hvis vi har gæster, giver jeg den som regel lidt ekstra og laver endnu flere ting man kan vælge. Hvis vi bare er os 4, så bliver det ofte lidt mere simpel. Så tag for dig af inspiration her, du snupper jo bare det som falder i din og din families smag.

Jeg elsker personligt det her nipsemad – hvor man selv vælger til og fra. Det er smart, da alle kan lide det. Der må være noget som man kan lide fra det her udvalg. Hvis så nogle ikke bryder sig om rødløg og andre ikke kan lide feta, kan man jo blot undlade dette i sin egen blanding.

 

Børnevenligt

Byg selv salat er meget børnevenligt, da de kan overskue gildet. Mine gider ofte ikke de her retter hvor alt er blandet sammen. Men her har de et overblik over hvad de har lyst til, og hvad der skal på deres tallerken.

Det er med inspiration fra denne her pastasalat, hvor jeg dog har valgt at blande det hele sammen inden servering. Men det er samme dressing og mange af de samme ingredienser. Forskellen er blot at det her serveres i mindre skåle.

børnevenlig salat

Andet pluk selv mad

Se også følgende indlæg, som er af samme pluk-selv princip.

 • sliders – små miniburger, hvor man også plukker og vælger de ting man holder mest af til sin personlige burger
 • Taco salat, mexicansk salat som kan splittes i små skåle
 • Ristaffel. Her er det ikke selve retten der er pluk selv, men mere alle de her toppings man kan komme over
 • Spinatvafler, spinatpandekager eller klassiske madpandekager med fyld. Igen kan man lave forskellige dips i skåle, servere laks eller falafler til og lave f.eks. syltede rødløg til toppen.
 • Club sandwich, hvor man igen selv samler ved bordet. Det her får vi altså også virkelig tit, oftest hvor vi laver disse blomkålsbrød til

byg selv salat

Instagram og gratis nyhedsbrev

Følg endelig med på min instagramprofil også, hvor jeg deler en masse andre madbilleder og opskrifter. Eller tilmeld dig mit nyhedsbrev lige her helt gratis. Så vil du modtage mine madplaner i din indbakke hver uge

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret