Frikadeller

Frikadeller er en rigtig mormorting – det er noget vi næsten altid får ude ved min mormor.  Hun laver verdens bedste frikadeller og serverer dem gerne i selskab med stuvet hvidkål, kartoffelsalat eller lun rødkålssalat. Jeg elsker gammeldags frikadeller som disse og det samme gør resten af banden her hjemme.

frikadeller

frikadeller
Frikadeller med havregryn, en klassisk mormoropskrift på verdens bedste frikadunser

 

Frikadeller opskrift

Frikadeller

Opskrift til 14 styks

Forberedelsestid

10 minutter

Tilberedelsestid

15 minutter

Samlet tid

25 minutter

Ingredienser

 • 500 g hakket svin og kalv
 • 2 æg
 • 2 tsk. salt og 1/2 tsk. peber
 • 1 dl mælk (jeg bruger havredrik)
 • 3 store spsk. havregryn eller mel
 • 1 løg (lille-mellem størrelse), finthakket
 • 1/2 dl olie + 1 spsk. smør til stegning

Sådan gør du

 • Kom alle ingredienserne i en skål og rør det godt sammen. I starten virker farsen lidt tynd, men ved at mose det godt sammen trækker det væsken og farsen bliver tykkere og helt perfekt.
 • Kom olien på en pande og varm op middel-høj varme
 • Form frikadellerne med en ske ind mod hånden og kom dem på panden
 • Steg et par minutter på hver side hele vejen rundt. 3 minutter inden de er færdige, kan du komme smør på panden og lad dem suge dette til sidst
 • Server til f.eks. kartoffelsalat, stuvet hvidkål på en rugbrød eller sammen med varm rødkål.

Bedøm denne ret

 

Frikadeller med havregryn

Min opskrift på frikadeller er lavet med havregryn, og er altså frikadeller uden mel. Men man kan også sagtens bruge mel i stedet, hvis du hellere vil det. Her ud over har jeg brugt æg, løg, salt, peber og mælk. Ift. mælken kan du bruge helt almindelig komælk, men du kan også lave frikadeller uden mælk – altså med plantemælk i stedet. Jeg bruger ofte havredrik i stedet for mælk og det fungerer også helt perfekt i opskriften her.

 

Andre glimrende frikadelle opskrifter

Her er lidt inspiration til lignende deller. Både vegetariske frikadeller, kyllingefrikadeller og andet godt. Hvis du trænger til at skifte den klassiske opskrift ud, så er der lidt at tage fra her.

 • Græske frikadeller lavet på kyllingefars, evt. på spyd. Hvor jeg har tilsat feta, persille, soltørret tomat og tørrede krydderurter. De smager også skønt og er et dejligt alternativ til den klassiske dunse.
 • Vegetar frikadeller. Som titlen siger er disse uden kød. Jeg har f.eks. en opskrift med en masse revet rødbede her. Jeg kalder dem rødbedebøffer og de er saftige og krydrede. Perfekte i en burger
 • Squash frikadeller – er noget jeg endnu har til gode at kreere til bloggen. Men ind til da, har min kollega en dejlig opskrift her.
 • Kyllingefrikadeller, de her er lavet på kyllingebryst og ikke på hakket kyllingekød. De her er lidt nuggets agtige, men knap så snaskede og fedtede som min “rigtige nuggets
 • Quinoa frikadeller med quinoa, persille, feta og andre gode sager. De er knap så saftige som de klassiske deller. Men de smager altid virkelig godt og er perfekte i en tomatsauce f.eks.

 

Tilbehør til frikadeller

Ja hvad spiser man til frikadeller? Det klassiske tilbehør er en kartoffelsalat, stuvet hvidkål, rugbrød, rødbeder eller lun rødkål. Men du kan jo også sagtens servere en lækker frisk salat hertil. Jeg foreslår en broccolisalat, en spidskålssalat eller en spinatsalat med quinoa og smørstegte blomkål. Da vi boede i Aarhus fik vi også ret tit en frikadellesandwich ovre fra Salling. Sådan én i bløde store gulerodsbrud, mayo, syltede agurker og lun rødkålssalat. Mums – sådan en må jeg altså også snart lave og dele opskriften med jer.

 

Børnevenligt

Frikadeller er yderst børnevenligt, jeg tænker de fleste børn elsker frikadeller. Det gør mine i hvert fald, især hvis løget er hakket fint. Hvis der er store stykker løg i får jeg ballade. Men en rugbrødsmad med deller og ketchup – det hører jeg ikke noget for.

 

Hvordan laver man frikadeller?

Det er meget nemt at lave, da det blot er alle ingredienserne der skal i en skål og røres sammen. Du kan lade farsen trække en time i køleskabet inden du former og steger dem. Men du kan også sagtens lade være. Jeg gjorde det ikke og de holdte formen så fint på panden og blev stadig super lækre og saftige.

 

Kan man lave frikadeller i ovn?

Ja det kan de sagtens. Dog foretrækker jeg altid at stege dem på en pande i rigeligt med olie, da det gør dem mest fedtede og saftige. Ved at stege dem i ovnen, kan de miste lidt af væsken. Men men kan sagtens og man sparer på fedtstoffet på den måde.

 

Kan de fryses?

Ja frikadellerne kan sagtens fryses. Tag blot nogle op når de skal spises og smid dem i ovnen eller i mikrobølgeovnen. Hvis du gemmer dem i køleskabet, synes jeg også de er klart bedst lige at varme en tur igen.

 

Er det her sunde frikadeller?

Ja altså, de er jo ikke sådan broccoli-sunde. Men hvis man laver dem på forholdsvis magert kød og bruger æg som i opskriften er de i hvert fald rige på protein. Desuden bruger jeg jo havregryn som også er sundt, fuld af fuldkorn. Jeg burger også havredrik, så hvis du vil undgå komælk – er de også sundhesoptimeret. Du kan jo sagtens lave frikadeller med grøntsager. Kom gerne revet squash, gulerod eller lignende i. Peberfrugtstykker og porre kan også bruges.

 

Hvilken sauce til frikadeller?

Du kan jo både lave en opbagt klassisk sauce, enten en brun én eller en lys persillesauce f.eks. Du kan også. lave en “kold sauce” f.eks. en tzatziki. Jeg har en opskrift med feta i lige her. Den smager virkelig godt og passer så godt til dellerne.

 

Hvor meget salt i frikadeller?

Jeg har læst mig frem til at 5 gram pr. 500 g fars er optimalt, ikke mindre og ikke mere. Men nu er jeg ikke typen der lever efter så mange “regler”, slet ikke indenfor madlavning. Så hvis du elsker salt, så kom mere i og hvis du er mere saltforskrækket, så brug mindre. Jeg synes madlavning bliver langt sjovere, hvis man selv må bestemme. Så jeg vil ikke diktere præcis hvilken mængde salt der skal i maden. Men til mine smagsløg synes jeg 1,5-2 tsk. salt er perfekt til denne skål frikadellefars.

 

Hvor lang tid kan frikadeller holde sig i køleskabet?

Hvis du laver din fars, vil jeg mene den kan holde sig et døgns tid i køleskabet. Jeg ville ikke lade den stå længere tid, før jeg steger dem. Men har du stegt dine deller, vil jeg mene de kan gemmes 3 dages tid i køleskabet. Jeg kunne sagtens finde på at spise dem dagen efter og to dage efter. Nok også på 3. dagen.

 

Instagram og gratis nyhedsbrev

Følg endelig med på min instagramprofil også, hvor jeg deler en masse andre madbilleder og opskrifter. Eller tilmeld dig mit nyhedsbrev lige her helt gratis. Så vil du modtage mine madplaner i din indbakke hver uge.

frikadeller

frikadeller

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret