Når vinteren lægger sig over Danmark, skifter udvalget af frugt og grønt til nogle af de mest robuste og næringsrige råvarer. Selvom vintermånederne kan virke grå, byder sæsonen på masser af muligheder for at fylde tallerkenen med farverige og sunde ingredienser – både lokale favoritter og importerede fristelser. Se et overblik over frugt og grønt i sæson december-februar her.
Her får du altså en lille (og ikke udtømmende) guide til nogle af vinterens bedste grøntsager og frugter – og desuden forslag til, hvordan du kan bruge dem i køkkenet. God fornøjelse!
Frugt og grønt i sæson i december
Jordskokker er de her små knolde med en nøddeagtig smag og en cremet konsistens, der gør dem ideelle til supper og puréer. De høstes typisk fra efteråret og kan graves op hele vinteren, hvilket gør dem til en oplagt vinteringrediens. Prøv en jordskokkesuppe med sprøde croutoner og basilikumolie. Eller sprødstegt bacon, hvis du synes. Du kan også lave bagte jordskokkechips ved at bage tynde skiver af jordskokker i ovnen med olie, salt og peber. Mums, det er lækkert! Nogle andre små knolde, der er i sæson om vintren, er kartofler – en god, dansk favorit, som vi kan nyde året rundt. I vintermånederne er de uundværlige i varme og mættende retter. Prøv hasselback kartofler med hvidløg og timian, som er nemme og passer til det meste. Eller lav en blød kartoffelmos – perfekt som tilbehør til vinterens varme gryderetter.
En anden vinterklassiker er rødkål. Rødkål trives hele vinteren. Den kan bruges både rå i salater eller koges til et sødt og surt tilbehør. Den er særligt populær til jul, men kan bruges langt ud over højtiden. Lav for eksempel en frisk rødkålssalat med appelsin og honningsristede valnødder, der er perfekt til vinterens bord. Men prøv da også en varm rødkålssalat, helt perfekt til f.eks. frikadellesandwich eller netop til julemaden.
Selvom broccoli ofte forbindes med sommer, er den også tilgængelig om vinteren takket være drivhuse og opbevaring. Den er fyldt med C-vitamin og kan bruges i masser af varme retter. Prøv en broccolitærte med porre, der fungerer som både hovedret eller tilbehør. Eller lav dig en cremet omgang gnocchi med broccoli og flødeost, der varmer på en kold vinterdag.
Frugt og grønt i sæson i januar
Rødbeder er søde, jordagtige og fyldt med smuk farve – perfekt til vinterens køkken. De er i sæson fra efteråret og kan opbevares længe. Prøv en rødbedesalat i fetadressing eller lav syltede rødbeder til frokostbordets lune leverpostej
Grønkål bliver kun bedre af frost og er en af vinterens mest næringsrige grøntsager. Den er genial i alt fra salater til smoothies. Prøv en grønkålssalat med appelsin og ristede kikærter for en frisk og mættende salat. Du kan også prøve at lave en waldorfsalat på grønkål. Eller en næringsrig grønkålssmoothie med ananas og citron.
Granatæble er en importvare, men det er altså her om vinteren, de har deres højsæson. Deres smukke, rubinrøde kerner tilføjer både farve og friskhed til salater og desserter. Brug granatæblekerner i en salat med sød kartoffel, mynte og bulgur. Drys dem over en gulerodssalat med kanel og vanilje – jeg lover dig, det er så godt!
Frugt og grønt i sæson i februar
Appelsiner er endnu en importeret vinterfavorit. De er bare bedst i de kolde måneder, hvor de er særligt søde og saftige. Perfekt til både bagværk og salater. Servér en appelsinkage med ingefær og hvid chokolade som en lækker dessert. Eller prøv en råkostsalat med rødbede, appelsin og gulerod. Og apropos gulerod, så fortjener den også et lille afsnit her i vintersæsonindlægget. Gulerødder er i sæson året rundt, men de er stadig et fast indslag i vinter-grøntsagsskuffen. De kan bruges i alt fra salater til supper og bagværk. Prøv for eksempel en cremet gulerodssuppe med kartofler, der varmer og mætter. Lav en saftig gulerodskage med ostecreme til eftermiddagskaffen.
Hvidløg kan dyrkes og lagres hele vinteren og er et uundværligt element i vinterens retter. Det tilføjer masser af smag og varme. Prøv at lave hvidløgssnurrer med citron-cheddar-persille fyld. Eller en butterdejstærte med tomater og hvidløgscreme. Og den sidste frugt, jeg vil fremhæve er æblet. For danske æbler fra efterårets høst holder sig fint vinteren over. De er søde, sprøde og perfekte til alt fra bagværk til morgenmad. Lav en klassisk æblekage med marcipan og kanel. Prøv en æblekompot som topping på morgenmad eller som tilbehør til pandekager.
Køb frugt og grønt i sæson december-februar
Så altså næste gang du handler, så kan du jo kigge efter de danske råvarer i sæson. Ved at spise efter sæsonen kan du få det bedste ud af vinterens råvarer og samtidig skabe lækre retter med masser af smag. Kig ind på bloggen for endnu mere inspiration til din madlavning i vintermånederne.
For at skrive dette indlæg om frugt og grønt i sæson september-november, har jeg fundet inspiration hos Tænk, Spis Bedre, Sæson.dk og Fødevarestyrelsen.
Kommentarer