Karbonader med kartofler og hvid sauce med ærter og asparges, åh hvor lyder det bare gammeldaws. Rigtig mormormad som skriger langt væk af nostalgi, jeg elsker det! Man kan jo sagtens servere sine karbonader med noget mere nymoderse tilbehør, lækre salater, sød kartoffel fritter eller mashed potatos – jeg kommer med en række idéer nedenfor. Håber I kan bruge denne opskrift på karbonader.
Karbonader opskrift
Her får du den bedste opskrift på hjemmelavede kabonader! De er lige som de skal være, hvis du spørger mig. Perfekte saftige indeni og sprøde uden på. Karbonader er typisk lavet på svinekød, som er rørt sammen som en fars og paneret i rasp. Der findes et hav af muligheder for at variere og tilpasse, så det er mest dig. F.eks. kan man bruge kalv&svin eller kyllingekød til dem i stedet. Du kan komme krydderier i farsen eller finthakkede grøntsager, som gulerødder, squash, porre eller blomkål. Du kan panere dem i rasp, havregryn, kokosmel eller groft mel, – faktisk også i finthakkede mandler. De kan steges på panden og de kan bages i ovnen. Her kommer en ret standard udgave af dem, stegt i smør på panden (sådan kan jeg bedst lide dem).
De bedste saftige og sprøde karbonader
Forberedelsestid
20 minutterTilberedelsestid
15 minutterSamlet tid
35 minutterIngredienser
- 400 g hakket svinekød
- 1 æg (+ 1 til panering)
- 10 g salt + godt med peber
- 1 lille håndfuld mel (20 g)
- 2 spsk. vand
- til panering skal det ene æg bruges + 2 dl rasp
- godt med smør til stegning
Sauce
- 300 g kartofler
- 65 g ærter (fra frost)
- 65 g grønne asparges, skåret i stykker
- 1 håndfuld persille - hakket
- 2 spsk. smør
- 2 spsk. hvedemel (strøget)
- 4 dl mælk
- godt med salt, peber
Sådan gør du
- Læg dine kartofler i en skål med koldt vand
- Start så med at lave din fars: kom kød, æg, salt, peber, lidt vand og mel i en skål og rør det godt sammen.
- Stil det på køl i mens du fortsætter med kartoflerne. Disse skal koges. Jeg bruger økologiske kartofler og skræller dem derfor ikke. Jeg rengør dem blot, skærer dem over i kvarte fra start og kommer dem i en skål med kogende vand + lidt salt (tilsættes når vandet koger). Lad kartoflerne koge i 15-20 minutters tid
- Vend tilbage til farsen, nu skal der formes lidt flade og runde frikadeller. I en skål kommer du et pisket æg i, og i en anden rasp. Vend først frikadellen i skålen med æg og så over i raspen. Når du har gjort dette ved alle, så de er dækket af rasp – skal de steges i rigeligt fedtstof (jeg bruger smør, men olivenolie kan også gå an)
- Når de har fået stegeskorpe, kan du skrue ned for blusset. Så kan de ligge og passe sig selv imens du gør klar til saucen
- Tag en pande frem og smelt lidt smør her på. Kom så melet ved og rør godt rundt, til det er en klump. Tilsæt så mælk lidt af gangen imens du konstant rører. På den måde får du langsomt lavet dig en opbagt sovs. Smag til med salt og peber. Hvis sovsen er for tyk, tilsæt mere mælk eller vand
- Kom ærter, asparges og persille i sovsen.
- Hæld ovenskydende vand fra kartoflerne og kom disse ned til saucen også. Server med karbonaderne.
Karbonader i ovn
Jeg foretrækker at stege dem på panden i ret meget smør, så de får denne her helt sprøde overflade. Det er det jeg netop synes gør karbonader så fantastiske, at de (lige som kyllingenuggets) er så fedtede og sprøde. Men vil man gerne spare på fedtstoffet og måske også undgå det her sprøjteri ved komfuret, så kan de bages i ovnen. Jeg panerer dem på samme måde, men lægger dem i stedet i et ovnfast fad og bager dem inde i ovnen. Altså apropos de her kyllingenuggets, gad vide om man kunne give karbonaderne samme marinade og paneret som nuggets, så de bliver helt krydrede. Det kunne være man skulle give det et forsøg en dag. Sig endelig til hvis en af jer prøver det.
Hvad kan man servere til sine sprøde karbonader?
Hvis man ønsker at retten skal blive i den helt gode mormor stil, så vil jeg foreslå at følge hele opskriften her som også indeholder kartofler og hvid sauce med ærter og asparges. Det passer jo bare godt sammen – men skulle du have lyst til at gå i en anden retning og prøve noget andet tilbehør? Nedenfor kommer jeg med nogle forslag til, hvad du kan servere af kartofler og salater sammen med kabonaderne.
Kartofer til karbonader
- Flødekartofler. Hvilken fantastisk spise, som jo er helt perfekt sammen med karbonader.
- Sød kartoffel fritter. Én af mine yndlings tilbebør. Så lækre, elsker at de både er sødt og salt i sin smag og konsistensen er bare virkelig lækker blød.
- Kartoffelsalat – den bedste opskrift som er med creme fraiche dressing, frisk dild og asparges.
- Ovnbagte kartofler med timian. God klassiker som bare passer godt til meget kød.
- Stuvet hvidkål. Virkelig nem og god, og dejlig krydret. Bare helt perfekt til karbonader – stadig i den gode gammeldaws stil.
Salater til karbonader
- Simple salater, som f.eks. en tomatsalat. Den er med jordbær, mozzarella, frisk basilikum og en balsamicoglace. Skøn sammensætning.
- Spidskålssalat med frisk dild. Den indeholder sprød æble, blød avocado, crunchy mandler og en smule fetaost.
- Vandmelonsalat. Let salat for at give lidt mere frisk modspil til den ellers ret fede mad.
- Tyrkisk salat – friske tomater, peberfrugter, agurker og løg – toppet med lidt feta og granatæblekerner.
- Salat med bagte blommer og gedeost – er du til gedeost, er du nødt til at prøve denne salat. Elsker kombination af sprød pære, bagte blommer, vindruer og selvfølgelig gedeosten.
Karbonader eller krebinetter?
Alt efter hvor man bor i landet, så kalder man denne ret for enten krebinetter eller karbonader. Jeg kalder dem personligt for karbonader, men min praktikant der i mod er vokset op med krebinetter. I daglig tale bliver disse to helt sikkert brugt som samme betegnelse, men jeg har læst mig til en af forskellene. Krebinetten har sin eksistens fra Frankrig. Den består oprindeligt af hakket kød eller fjerkræ, som så blev svøbt i et fedtnet (som man bruger til at holde f.ek.s en fars sammen). Denne skulle siges at blive formet i ovale former, hvor i mod en karbonade bliver formet til runde store, flade bøffer. Karbonaden ekstistrer fra Italien og indeholder opringeligt kun hakket svinekød. Nu laves karbonader dog primært af svine- og kalvekød. Begge retter opgraderes med sprød panering af æg og rasp, som jo bare gør dem total lækre.
Lignende opskrifter
Hvis du mangler flere idéer til kød, som kunne være perfekt sammen med evt. en af de ovenstående salater, kartofler eller lignende – så kig med her.
- Frikadeller – den bedste opskrift på saftige og krydrede frikadeller. Endnu en mormor klassiker som holder 100 %.
- Glaseret skinke – saftig hamburgerryg med karamelliseret overflade (brun farin)
- Tandoori kylling, indisk inspirerede krydrede kyllingespyd, dejlig sprøde
- Fyldt kyllingebryst – saftig kylling pga. den lækreste oste-citron-spinat creme
- Græske frikadeller – lavet på hakket kyllingekød med fetaost, soltørret tomat og oregano. Virkelig hurtig at bikse sammen.
Thanks For Sharing this amazing recipe. My family loved it. I will be sharing this recipe with my friends. Hope the will like it.