Stuvet hvidkål

Nu delte jeg en opskrift på frikadeller forleden, og man kan jo ikke rigtig have en opskrift på frikadeller uden også at have en på stuvet hvidkål. De to ting hænger jo ret så meget sammen og denne opskrift på stuvet hvidkål er både nem og virkelig god. Den giver en blød, fyldig og krydret omgang stuvet hvidkål og det tager knap 20 minutter i alt.

Stuvet hvidkål
Stuvet hvidkål – en fyldig og krydret, men stadig let sød opskrift

Stuvet hvidkål opskrift

 

Denne lækre tilbehør passer helt perfekt til frikadeller og er simpelthen så nemt at lave. Jeg forstår slet ikke at jeg aldrig har prøvet at lave det selv før. Men okay hvorfor skulle man også det, når nu ens mormor laver det så ofte til én. Men jeg siger jer, det her skal jeg selv lave meget oftere. Min opskrift på stuvet hvidkål giver en skål fuld, nok til 6 frikadellemadder.

Stuvet hvidkål

Opskrift til 6 personer

Forberedelsestid

10 minutter

Tilberedelsestid

10 minutters

Samlet tid

20 minutter

Ingredienser

 • 500 g hvidkål
 • 1,5-2 dl vand
 • 2 tsk. salt + 1/2 tsk. peber
 • 30 g smør
 • 30 g hvedemel
 • 2 dl mælk
 • 1 dl fløde
 • 1 nip muskatnød

Sådan gør du

 1. Start med at snitte hvidkålen, jeg snittede det hverken helt fint og heller ikke groft. Men lidt en mellemting, jo grovere – jo mere bid i den.
 2. Kom det i en gryde med vand og salt. Blot så bunden af gryden er fyldt op med vand. Lad det simre lidt i 5-10 minutters tid, så det falder sammen.
 3. I en anden gryde / dyb pande laver du en opbagt sauce: smelt smør og kom mel i – rør det sammen, så det bliver en klump.
 4. Tilsæt mælk og fløde lidt af gangen og rør konstant, så der ikke kommer klumper
 5. Smag til med salt, peber og muskatnød.
 6. Kom så kål i og vend det hele sammen

Bedøm denne ret

 

Hvordan laver man stuvet hvidkål?

Det er meget nemt! Først koger man den hakkede kål meget let – bare lige så det falder sammen. Så laver man en opbagt sauce, som skulle man lave tarteletter eller lignende. Så i med kål og smag til med krydder. Det tager ingen tid og det er nemt.

 

Hvad spiser man til stuvet hvidkål?

Ja ud over at spise frikadeller og stuvet hvidkål, hvad kan man så bruge dette fabelagtige tilbehør til? Du kan f.eks. servere det til en ovnstegt skinke. Igen er vi ude i opskrifter jeg aldrig før har kastet mig ud i. Men klart en opskrift jeg også selv må prøve meget snart. Sådan en smager jo så godt, især hvis der er masser af det der søde lækre glasering på. Det kan også være et tilbehør til medisterpølse, karbonader eller farsbrød. Alle de her mormorretter er perfekte sammen med.

 

Hvad med friske salater her til?

Hvis du synes der går lige en tand for meget mormor i den og du ønsker en frisk salat også. Vil jeg foreslå en af disse 5, som alle ville passe perfekt sammen med en slags kød og stuvet hvidkål

 

stuvet hvidkål

Skal man bruge fløde eller kan man bruge mælk?

Jeg har lavet stuet hvidkål med fløde og mælk, sådan en kombination. Jo federe og mere cremet du ønsker den, jo mere fløde bruger du bare. Omvendt kan du fortynde den med mere mælk eller vand. Jeg synes bare en god gang gammeldags stuvet hvidkål skal være cremet og ikke alt for tynd. Så hellere gøre den perfekt fed, og så spise en salat ved siden af.

 

Kan man stuve andre slags kål?

Oh yes, jeg vil nærmest sige at alt kål kan stuves. F.eks. er grønkål eller spidskål jo også genialt hertil. Hvis man bruger grønkål er det vel nærmest det man kalder en grønlangkål. I hvert fald forestiller jeg mig at denne fremgangsmåde sagtens kan genbruges ved grønkål også.

 

Er stuvet hvidkål sundt?

Altså både ja og nej. Der er både lidt smør, lidt fløde og lidt mel i – så helt sundt er det ikke. Men jeg vil absolut heller ikke mene at det er usundt. Du får jo en masse kål her, og endda en masse opvarmet kål – så det heller ikke er så hårdt for maven og fordøjelsen. Det er desuden en ret begrænset mængde af de her andre ingredienser du får. Du kan sagtens lave den på mere vand eller mælk frem for fløde. Du kan også sagtens bruge havredrik frem for komælk, det gjorde jeg og det fungerede glimrende.

stuvet hvidkål

Instagram og gratis nyhedsbrev

Følg endelig med på min instagramprofil også, hvor jeg deler en masse andre madbilleder og opskrifter. Eller tilmeld dig mit nyhedsbrev lige her helt gratis. Så vil du modtage mine madplaner i din indbakke hver uge.

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret