Karbonader

Karbonader med kartofler og hvid sauce med ærter og asparges, åh hvor lyder det bare gammeldaws. Rigtig mormormad som skriger langt væk af nostalgi, jeg elsker det. Man kan jo sagtens servere sine karbonader med noget mere nymoderse tilbehør, lækre salater, sød kartoffel fritter eller mashed potatos – jeg kommer med en række idéer nedenfor. Håber I kan bruge denne opskrift.

karbonader

Karbonader opskrift

 

Karbonader er typisk lavet på svinekød, som er rørt sammen som en fars og paneret i rasp. Der findes et hav af muligheder for at variere og tilpasse, så det er mest dig. F.eks. kan man bruge kalv&svin eller kyllingekød til dem i stedet. Du kan komme krydderier i farsen eller finthakkede grøntsager, som gulerødder, squash, porre eller blomkål. Du kan panere dem i rasp, havregryn, kokosmel eller groft mel, – faktisk også i finthakkede mandler. De kan steges på panden og de kan bages i ovnen. Her kommer en ret standard udgave af dem, stegt i smør på panden (sådan kan jeg bedst lide dem).

Opskrift til 4 personer

Forberedelsestid

20 minutter

Tilberedelsestid

15 minutter

Samlet tid

35 minutter

Ingredienser

 • 400 g hakket svinekød
 • 1 æg (+ 1 til panering)
 • 10 g salt + godt med peber
 • 1 lille håndfuld mel (20 g)
 • 2 spsk. vand
 • til panering skal det ene æg bruges + 2 dl rasp
 • godt med smør til stegning

Sauce

 • 300 g kartofler
 • 65 g ærter (fra frost)
 • 65 g grønne asparges, skåret i stykker
 • 1 håndfuld persille - hakket
 • 2 spsk. smør
 • 2 spsk. hvedemel (strøget)
 • 4 dl mælk
 • godt med salt, peber

Sådan gør du

 1. Læg dine kartofler i en skål med koldt vand
 2. Start så med at lave din fars: kom kød, æg, salt, peber, lidt vand og mel i en skål og rør det godt sammen.
 3. Stil det på køl i mens du fortsætter med kartoflerne. Disse skal koges. Jeg bruger økologiske kartofler og skræller dem derfor ikke. Jeg rengør dem blot, skærer dem over i kvarte fra start og kommer dem i en skål med kogende vand + lidt salt (tilsættes når vandet koger). Lad kartoflerne koge i 15-20 minutters tid
 4. Vend tilbage til farsen, nu skal der formes lidt flade og runde frikadeller. I en skål kommer du et pisket æg i, og i en anden rasp. Vend først frikadellen i skålen med æg og så over i raspen. Når du har gjort dette ved alle, så de er dækket af rasp – skal de steges i rigeligt fedtstof (jeg bruger smør, men olivenolie kan også gå an)
 5. Når de har fået stegeskorpe, kan du skrue ned for blusset. Så kan de ligge og passe sig selv imens du gør klar til saucen
 6. Tag en pande frem og smelt lidt smør her på. Kom så melet ved og rør godt rundt, til det er en klump. Tilsæt så mælk lidt af gangen imens du konstant rører. På den måde får du langsomt lavet dig en opbagt sovs. Smag til med salt og peber. Hvis sovsen er for tyk, tilsæt mere mælk eller vand
 7. Kom ærter, asparges og persille i sovsen.
 8. Hæld ovenskydende vand fra kartoflerne og kom disse ned til saucen også. Server med karbonaderne.

Bedøm denne ret

karbonader

krebinetter

Karbonader i ovn

Jeg foretrækker at stege dem på panden i ret meget smør, så de får denne her helt sprøde overflade. Det er det jeg netop synes gør karbonader så fantastiske, at de (lige som kyllingenuggets) er så fedtede og sprøde. Men vil man gerne spare på fedtstoffet og måske også undgå det her sprøjteri ved komfuret, så kan de bages i ovnen. Jeg panerer dem på samme måde, men lægger dem i stedet i et ovnfast fad og bager dem inde i ovnen. Altså apropos de her kyllingenuggets, gad vide om man kunne give karbonaderne samme marinade og paneret som nuggets, så de bliver helt krydrede. Det kunne være man skulle give det et forsøg en dag. Sig endelig til hvis en af jer prøver det.

 

Hvad kan man servere til sine sprøde karbonader

 

Lignende opskrifter

Hvis du mangler flere idéer til kød, som kunne være perfekt sammen med en lækker salat, kartofler eller lignende – så kig med her.

 

Instagram

Følg meget gerne med ovre på min Instagramprofil, hvor jeg deler en masse madbilleder og opskrifter, boliginspiration samt lidt mere private billeder

Kommentarer

 1. Thanks For Sharing this amazing recipe. My family loved it. I will be sharing this recipe with my friends. Hope the will like it.

Vis alle kommentarer (1)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret