Spidskålssalat med frisk dild, æble og avocado

Spidskålssalat er nok den salat jeg har lavet flest gange af alle salater. Den er bare virkelig nem og hurtig. Den indeholder får ingredienser og det er ofte ingredienser jeg har liggende hjemme. Jeg elsker spidskål, både smagen og denne her sprøde konsistens. Jeg elsker det endnu højere, hvis det blandes med fed avocado, syrlige og sprøde æbler. Frisk dild og sprøde salte nødder – f.eks. mandler vendt i soya. Jeg har vendt min spidskålssalat i en olie-sennep-honning dressing. Her kommer to forskellige opskrifter på spidskålssalater, jeg kan snart ikke vælge hvilken jeg elsker mest.

kålsalat

spidskålssalat

Spidskålssalat med æbler og frisk dild

 

Spidskålssalat, en sindssyg nem og simpel opskrift som vi får igen og igen. Og igen og igen her hjemme. Den smager bare virkelig godt. Kombinationen af spidskål, de syrlige friske æbler, den bløde og cremede avocado (og gerne feta hvis du synes). Den friske dild og de sprøde og salte mandler – det er bare helt genialt. Hvis du vil gøre det en lille smule nemmere, kan du bruge pinjekerner fremfor soyamandler. Så kan du evt. lige riste dem på panden inden de kommer over salaten.

Ud over at smage fortrinligt, er denne spidskålssalat også bare enormt nem og simpel. Den indeholder kun ganske få ingredienser og mange af dem har jeg ofte hjemme. Så tit når jeg handler, ved jeg at det kun er frisk dild og evt. selve spidskålet vi mangler for at kunne lave denne spidskålssalat.

Spidskålssalat

Opskrift til 2-3

Her er min ikke bare yndlings spidskålssalat. Men min yndlings salat over dem alle. Hvis jeg skulle vælge én salat, så tror jeg faktisk det skulle være denne. Den er bare så god, så nem og med få ingredienser. Derfor får vi denne herhjemme hver eneste uge

Forberedelsestid

10 min

Samlet tid

10 min

Ingredienser

 • 1/2 spidskål
 • 1 lille håndfuld frisk dild
 • 1 avocado
 • 1 æble (gerne lidt syrligt)
 • evt. lidt feta- eller salatost
 • 1 håndfuld mandler + 2 spsk soyasauce eller pinjekerner

Dressing

 • 3-4 spsk. olivenolie
 • 1 spsk. citronsaft
 • 1 tsk. agavesirup eller honning
 • 1 tsk. sennep
 • salt og peber

Sådan gør du

 1. Start med at lave dine soyamandler, hvis du ønsker disse. Du kan jo også bruge pinjekerner i stedet. Mandlerne: tænd ovnen på 200 grader og kom mandlerne ind i ovnen i 8-10 minutter. Tag dem ud af ovnen, hæld soyasauce over dem. Vend dem rundt her i og træk dem væk fra væsken. Så kan de ligge og tørre!
 2. Skyl spidskålet og snit det fint – kom det i en stor skål
 3. Lav din dressing ved at blande tingene i en skål og vend den rundt sammen med spidskålet.
 4. Hak dild, avocado og æble og kom over i skålen
 5. Kom feta over, hvis du ønsker dette
 6. Hak soyamandlerne og kom dem over salaten.

Bedøm denne ret

spidskålssalat

Nem spidskålssalat

Ud over at være vanvittig nem og simpel, så er den både sprød, sød, fedt og salt – derfor får den flueben i min hvad-skal-en-salat-kunne-liste. Faktisk har jeg delt et indlæg på den perfekte salat lige her, hvor jeg går lidt mere i detaljer med hvilke smage og konsistenser en perfekt salat skal have. Desuden er denne spidskålssalat et hit, fordi den passer til nærmest alt. Det er nok også derfor vi får den hele tiden. Den er altid på bordet, hvis menuen byder på kød, sauce, kartofler og rødvin. Den er også helt perfekt sammen med gryderetter, lasagne og fisk.

 

Sådan kom denne spidskålssalat til verden

Jeg spurgte min mor en dag, om hun havde en idé til en super simpel grøn salat, som kunne serveres til en steak, kartofler og sauce en lørdag aften. Hun foreslog en spidskålssalat med spidskål, frisk dild og dressing. Ekstrem simpelt! Jeg svarede hende at jeg kunne ikke kunne lide dild, så den gik ikke. Hun fik mig alligevel overtalt til at give den et forsøg og hvor godt. Frisk dild er jo ganske enkelt genialt. Jeg har tænkt dild som tørret (ikke lige mig) men frisk, ja det er jo noget helt andet. Så giv den et forsøg hvis du tænker som jeg gjorde. Jeg tilføjede lige lidt sprødt (æble og mandler/pinjekerner), lidt fedt (avocado) og lidt salt (soyaen mandlerne vendes i eller fra fetaen). Resultatet blev intet mindre en perfekt.

spidskålssalat

Endnu en opskrift på en spidskåls salat

Her er en lidt anderledes spidskålssalt, som alligevel minder en hel del om den første. I denne spidskålssalat har vi brugt godt med friske krydderurter, da det er super sundt og de smager virkelig godt. Som fylde eller fedme til salaten, har vi kommet avocado og feta i. Men her har jeg f.eks. ikke brugt æbler. Nu får I denne opskrift, som rækker til frokost til 2 personer.

 • 1/4 spidskål
 • 1 håndfuld græsk feta
 • 1 avocado
 • 2 spsk. purløg (klippet i små stykker)
 • 2 spsk. frisk dild (hakket)
 • 2 spsk. persille (hakket)
 • 1-2 spsk. solsikkekerner

Dressing:

 • 1/3 dl olivenolie
 • 2 spsk. citronsaft
 • 1/3 tsk. salt (jeg brute Maldon flagesalt)
 • 1 tsk. sennep
 • 1 tsk. honning

 

 1. Bland dressingen sammen
 2. Rengør spidskålet og snit det fint. Kom det i en skål og vend det sammen med dressingen
 3. Kom feta, avocado og friske krydderurter ved
 4. Rist solsikkekerner på en tør pande og kom over

 

Hvorfor lige de her råvarer til spidskålssalat

Nu skal vi fortælle dig hvorfor de her 4 ingredienser er “heaven” for dig og din krop:

 • spidskål: (alle typer kål generelt) virker afgiftende på vores lever og hjælper kroppen med at nedbryde brugte hormoner, så de ikke laver ravage i kroppen. Kål kan for nogle give ubehag i maven, så start stille ud, og se hvordan maven reagerer. Får du ubehag af kål kan det hænge sammen med, at du har brug for ekstra støttende mælkesyrebakterier. Det har Tina skrevet en del om her. Super stofferne der er i kål er dog er sarte, så kål må kun varmes ganske kort eller svitses ganske let i omkring 2 min. eller bruges rå som vi gør her.
 • avocado: indeholder sunde fedtstoffer som hele kroppen har behov for. Kroppen bruger bla. fedt til dine hormoner, din hukommelse, din koncentration, bevarer huden fugtmættet indefra og meget andet godt. Avocado indeholder også E-vitamin som er en kraftig antioxidant og som kun kan optages sammen med fedtstof. Derfor er avocado en rigtig god kilde til ungdoms vitaminet: E-vitamin!
 • persille: afgifter vores system og virker blodrensende. Persille kan bruges i utallige retter, salater, men også smoothies. Persille indeholder også en del klorofyl som hjælper kroppen med at transportere ild rundt til alle celler i kroppen. Det kan gavne dig, hvis du er energiforladt og uoplagt.
 • solsikkekerner indeholder store mængder E-vitamin, som er kilden til at holde kroppen ung og ikke mindst huden.

 

Hvad kan du spise til spidskålssalat med friske krydderurter

spidskålssalat

Kommentarer

  1. Jeg bruger næsten altid den mildeste fra De 5 Gaarde, den hedder Christiane Sennep. Men bare du ikke bruger en alt for stærk én, så tror jeg det er fint 😉

 1. Hej Julie, super lækker og inspirerende side du har. Jeg vil fortsat følge dine opskrifter flittigt. Tag gerne et kig forbi min blog. Der er eksempelvis inspiration til en let og lækker hvidkålssalat, som er lidt i tråd med denne. God dag 🙂 /Cathrine

Vis alle kommentarer (6)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret