Gulerodsboller

Gulerodsboller med solsikkekerner. De bedste hjemmebagte boller med gulerod, som er bløde og luftige. Her har du en omgang nemme boller, som smager helt fantastisk. Disse er meget nemme at bage, og de smager bare virkelig godt. De er både søde og salte, og så er de virkelig luftige. Men samtidig er de også sprøde uden på. En opskrift, som jeg håber, I vil prøve.

gulerodsboller

Gulerodsboller opskrift

 

Hjemmebagte gulerodsboller er jo noget af det bedste, især med et godt lag smør og en skive ost på og så en kop kaffe til. De her gulerodsboller er bløde og luftige inden i, men samtidig dejlig sprøde uden på. De er grove og mættende, da de er med fuldkornsmel og solsikkerkerner. Jeg håber meget, I vil prøve min bedste gulerodsboller opskrift af.

Gulerodsboller

Opskrift til 15 boller

Forberedelsestid

30 minutter

Tilberedelsestid

2 timer

Samlet tid

2,5 timer

Ingredienser

  • 5 dl lunken vand
  • 25 g gær
  • 2 tsk. salt
  • 2 spsk. sukker
  • 1/2 dl olivenolie
  • 100 g solsikkekerner
  • 400 g hvedemel
  • 250 g speltmel eller grahamsmel
  • 150 g gulerødder
  • 1 æg til pensling

Sådan gør du

  1. Kom vand i en skål og opløs gær, salt, sukker og olie
  2. Kom nu kernerog mel i og rør rundt (jeg bruger en røremaskine og lader dejen ælte godt til den slipper skålens kanter)
  3. Rengør gulerødderne og skær enderne af (jeg bruger altid øko, så slipper man også for at skrælle) Riv gulerødderne og kom dem ned til dejen og rør kort rundt igen.
  4. Kom en frysepose man lige klipper, så den kun er et lag hen over skålen. Og kom et viskestykke over også. Lad dejen hæve i skålen på bordet i 60 minutter.
  5. Tænd ovnen på 225 grader (varmluft) og drys lidt mel ud over bordet
  6. Hæld dejen ud på bordet og vend den forsigtigt rundt i melet
  7. Skær dejen ud i stykker (jeg bruger en dejskærer) – og flyt dem forsigtigt over på en bageplade beklædt med bagepapir
  8. Pisk ægget sammen og pensl bollerne
  9. Bag bollerne i 20-25 minutters tid midt i ovnen til de er sprøde uden på og hule når man banker under bunden

Bedøm denne ret

gulerodsboller

Opskrift gulerodsboller

Denne her opskrift er en af dem, vi bruger oftest hjemme hos os. Jeg bager virkelig tit disse boller og kommer dem i fryseren. Der er ikke noget bedre end at finde en omgang hjemmebag i fryseren, som man lige kan smide i mikrobølgeovnen en tur og derefter på brødristeren. Så er de som nybagte boller. Jeg vælger næsten altid denne opskrift, eller en omgang uden gulerod, klassiske grovboller. Hvis det skal være lidt mere “luksus” så er gulerodsbrud på menuen. Generelt elsker jeg bare brød og nybagte boller, det er min ultimative yndlings morgenmad.

 

Sunde boller

Det her er en opskrift på sunde boller. De indeholder nemlig en masse fuldkorn og kerner. Jeg synes de mætter rigtig godt og er perfekte at starte dagen ud med, eller som madpakkeboller. Hvis du ikke ønsker så grove gulerodsboller, kan du sagtens skrue ned for grovmelet og i stedet bruge mere hvedemel. Jo mere fuldkorn man kommer i sine boller, jo mere mætter de. Men jo tungere bliver de også, jo mere tørre har de tendens til at blive. Så det er lidt en afvejelse af hvad man prioriterer. Jeg synes denne opskrift giver nogle perfekte sunde gulerodsboller uden at de er det mindste tørre eller kedelige. De er stadig saftige, lette og bløde

 

Boller med havregryn

Du kan også skifte noget af melet ud med havregryn. Eller bage dine gulerodsboller med havregrød. Det fungerer også super fint. Jeg har også brugt olie til disse boller, men du kan sagtens bruge smør også. Det smager jo også helt fantastisk.

 

Boller med solsikkekerner

Jeg har drysset mine grovboller med solsikkekerner på toppen. Andre gange drysser jeg dem med havregryn. Jeg synes begge dele fungerer glimrende og det ser så indbydende ud med begge dele. Jeg elsker det her knas i de bagte solsikkekerner, hvorfor jeg nok foretrækker denne topping. Du kan også prøve at lure med ovre på min grovboller opskrift – her vender jeg bollerne rundt i kerner og frø. Det giver den lækreste sprøde overflade og masser af bid til dine boller.

 

Nemme gulerodsboller

De her gulerodsboller er super nemme. Jeg bruger en røremaskine, så de passer nærmest bare sig selv. De er også hurtige at lave, da de er klar på få timer. Det er helt perfekt, hvis man får gæster og mangler noget lækkert at servere. Eller hvis man bare er den utålmodige type, som ikke kan vente en hel dag på boller. Dog kan du sagtens bare koldhævede gulerodsboller også. Hvis du bruger koldt vand i stedet og mindre gær, måske bare en “ært” gær. Så kan dejen hæve i køleskabet i stedet natten over. Gerne med et vådt klæde over. Så kan du forme og bage dine boller næste morgen. Det kan også noget sådan en omgang brusebadsboller.

 

Skift gulerod ud og få squashboller eller rødbedeboller i stedet

Du kan sagtens skifte lidt ud og f.eks. prøve at bage dem med revet rødbede frem for gulerod, eller squash. Det er også super lækkert og rødbedebollerne får den fineste lyserøde farve. Nogle gange bager jeg også spinatboller, hvor guleroden igen er skiftet ud. Der er mange varianter, men selvom de alle er gode, vender jeg næsten altid tilbage til min favorit. Nemlig de her luftige gulerodsboller

 

Røremaskine eller ej?

De her grove gulerodsboller er lavet på røremaskine, jeg bruger faktisk altid min røremaskine, når jeg bager boller – jeg kan simpelthen ikke leve uden. Resultatet bliver så meget bedre, og man sparer enormt meget tid og kræfter, så hvis du bager en del og endnu ikke har fået erhvervet dig en røremaskine, vil jeg klart anbefale det. Hvis du nu gerne vil bage bollerne alligevel, og ikke har en maskine – kan det sagtens lade sig gøre. Så rører du bare i hånden i så lang tid du nu orker.

 

Se også opskriften på glutenfri gulerodsboller

Hvis du er vild med gulerodsboller, men helst ikke tåler gluten – så fortvivl ikke. Jeg har en opskrift på nogle glutenfri gulerodsboller lige her, og de er altså også virkelig gode.

 

Andre opskrifter på lækkert bagværk

 

Hvad kan man komme oven på de her gulerodsboller

Instagram og nyhedsbrev

Følg meget gerne med på min Instagram for flere opskrifter og nem mad-inspiration. Her deler jeg både billeder af en masse mad, men også lidt inspiration til træning. Primært nemme hjemmeøvelser. Du kan også tilmelde dig mit nyhedsbrev lige her. Det er helt gratis og så får du mine madplaner i din indbakke hver uge. Tak fordi I læser med.

Kommentarer

  1. Tror du man kan lave dem koldhævede ? Med lidt mindre gær? De ser lækre ud – vil lave dem til fødselsdagsmorgenbord😘

    1. Hej Marianne
      Ja, det er jeg ret sikker på, du kan. Brug koldt vand og lidt mindre gær. Og måske en smule mere vand end der står i opskriften. Dejen skal nemlig være lidt mere våd, end når den bare skal bages umiddelbart efter 😄
      Kh. Julie

  2. Super fine og lækre boller. Jeg sætter dejen på pladen med 2 spiseskeer og bager dem i 15 min. Der synes jeg, de bliver passende.

  3. Det er super fine og lækre boller. Jeg brugte 2 spiseskeer til at sætte dem på pladen. Jeg synes 15 min var passende.

  4. Jeg måtte tilføje mere end 100g ekstra mel, og da mine boller havde fået 20 min. ved 225g varmluft var de blevet alt for mørke

    1. Hej Line
      Okay, ej det lyder underligt. Jeg laver dem tit og resultatet bliver ikke vådt for mig. Altså det er sådan en lidt våd klisterdej, men ikke sådan at de flader ud. Når jeg skærer dejen ud, bliver den som en “bolle” og falder ikke sammen. Hvis det giver mening 🙂 Ift bagetiden stopper jeg dem nok også efter 20 min og ikke 20-25 som jeg har skrevet. Det retter jeg lige, beklager. Plejer selv at holde øje og tage dem ud når de er færdige.
      Men jeg kan godt lige teste dem endnu engang, for at være sikker på at opskriften holder. Men den plejer nu at virke for mig sådan her 🙂 Har du mon rørt dejen længe nok?

  5. Hej Julie
    Lyder rigtigt spændende, dem vil jeg prøve. Men er det korrekt forstået at de kun skal hæve de 60 minutter, og at de ikke skal efterhæve, når jeg har formet bollerne ?
    Hilsen Laila

    1. Hej Laila. Det er helt korrekt forstået – jeg lader dem ikke efterhæve når de er formet. God fornøjelse 🙂 Kh

  6. De bedste gulerodsboller jeg har smagt og bagt selv. Tak for en fantastisk god opskrift. ❤️

    1. Hejsa. Det kan de sagtens, ja. Jeg ville give dem samme temperatur, men måske de skal have lidt kortere tid med et bagestål, som er varmet godt op i ovnen inden. Kig til dem løbende, og tag dem ud, når de er sprøde i kanten og under bunden + lyder hule, når du banker på dem. Lad mig gerne høre, hvordan de bliver 🙂

      1. De blev bare super gode, tak for en god opskrift. 😊 de fik omkring 15-16 min med bagestålet. Men de blev dog meget mørke at se på.. kan jeg mon gøre noget ved det til en anden gang?

        1. Hej Mette. Dejligt at høre de blev gode, hmm men måske din ovn er lidt mere effektiv end min. Så skru en smule ned for temperaturen til næste gang 😀

    1. Ja det kan man sagtens. jeg vil blot bruge koldt vand, mindre gær og så måske lidt mindre mel – så dejen er mere klistret.
      Kh. Julie

  7. Hej Julie, jeg har tidligere bagt disse boller mange gange, men der var de med honning i stedet for sukker. Må jeg spørge om hvorfor det er ændret? Lækre boller 👏🏻👏🏻

  8. De er bare rigtig lækre. Jeg har bagt dem flere gange. Og de er virkelig gode, de holder sig friske længe. Jeg synes dog mine blive lidt flade i forhold til dine. Har du et godt tip til hvordan jeg kan løse det?

    1. Mange tak skal du have. Måske du skal have lidt mere mel i så. Det er typisk fordi der er for meget væske at de bliver flade 🙂

  9. Jeg (samt familie, venner og kollegaer) elsker disse boller! Jeg bager dem både som koldhævede og efter opskriften – begge dele fungerer helt eminent 👏🏼 Tak for en skøn opskrift!

    1. Hej Nina. Det lyder underligt, jeg har lavet dem virkelig mange gange – den bliver slet ikke for våd hos mig. Gad vide hvad det lige skyldes :/ Er da ked af den ikke fungerede for dig. Håber du bare kom lidt mere mel i så 😀

  10. Hvis nu mine boller bliver rimelig klæge indeni, hvad kan jeg så have gjort forkert?
    Synes generelt jeg har det problem, når jeg laver koldhævet brød

    1. Hej Maiken. Åh okay, det er så øv når det sker. Hmm, måske kan dejen være lidt for våd – eller det er ganske enkelt underbagt. Jeg ville give bollerne lidt længere tid, måske ved lavere varme til sidst. Du kan tjekke bollerne ved at banke under bundne, hvis de lyder hule – er de bagt nok 🙂

  11. hej julie, ved du om man kan fryse dem efter de er bagt? vi skal nemlig holde fødselsdag af tre omgange om ville være lettere kun at skulle bage en gang, nu der også skal bages kage

  12. Hej Anna
    Har du opskriften i gram og ikke dl?
    Er det meningen at dejen skal være meget våd inden de bliver bagt?
    Vh Karina

    1. Hej Karina. Jeg har desværre ikke mål i gram, men mon ikke man kan finde et sted man kan omregne det? Jeg ved at 5 dl er det samme som 400 gram i mel.. Ja dejen er ret våd, ikke sådan at bollerne falder sammen og bliver helt flade. Men den er godt klistret 🙂 Vh Julie

Vis alle kommentarer (41)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret