Koldhævede boller, luftige og sprøde

Koldhævede boller med havregryn, grahamsmel og solsikkekerner. Her er en opskrift på bløde lækre boller, som er nemme at bage. Det dejlige ved disse er, at man slår dejen sammen om aftenen og lader den hvile i køleskabet natten over. Næste morgen er det bare at skære dejen ud og komme bollerne på en bageplade. Ind i ovnen med dem og så er der helt nybagte boller.

Koldhævede boller

Koldhævede boller
Koldhævede boller som er nemme og som smager drøngodt. De er bløde og luftige, men sprøde uden på.

 

Koldhævede boller

 

Jeg bager ret tit boller, det er simpelthen bare så lækkert altid at have nybagte boller i sit hjem. Om det er koldhævede grovboller som her, eller den slags der kun skal hæve en times tid som de her, er lidt forskelligt. En hjemmebagt bolle med smør og ost, og en kop kaffe – det er bare det ultimative kit i min verden. Jeg kan faktisk ikke leve uden! Jeg starter stort set hver eneste dag med sådan et makkerpar. Det kan godt være at det ikke er lige så sundt som en grøntsagssmoothie med kål, gurkemeje, ingefær osv. Men altså, jeg kan ikke få det ned så tidligt om morgenen. Lidt hjemmebag tiltaler mig ligesom bare en anelse mere.

 

Opskrift på koldhævede boller

 

Opskriften her er på koldhævede boller, dvs. dejen blot sættes i køleskabet aftenen inden. Næste morgen har man fuldstændig friskbagte boller. De er lavet på en røremaskine, men kan sagtens røres i hånden. Dog kan resultatet godt blive lidt anderledes, da røremaskinen kan lægge mange flere kræfter i. Man orker sjældent at røre i så lang tid i hånden. Derfor, hvis du vil have præcis samme resultat, vil jeg anbefale at bruge en røremaskine, bollerne bliver virkelig luftige.

Koldhævede grovboller

Opskrift til 14 boller

Forberedelsestid

20 minutter

Tilberedelsestid

natten + 20 minutter

Ingredienser

 • 10 g gær
 • 6 dl lunken vand
 • 1 dl natural yoghurt
 • 2 tsk. salt
 • 1 spsk. honning
 • 2 spsk. olie
 • 150 g havregryn
 • 300 g grahamsmel
 • 100 g solsikkekerner (læg lidt til side til toppen)
 • 250 g hvedemel
 • 2 æggeblommer til pensling

Sådan gør du

 1. Kom gær, vand, yoghurt, salt, honning og olie i en skål eller røremaskine og rør til gæren er opløst
 2. Kom havregryn, grahamsmel, solsikkekerner og  hvedemel i skålen og rør igen, nu skal den bare have fuld gas – hvis du rører på maskine så giv dejen 10 minutter på fuld omdrejning (hold godt ved røremaskinen, den kan godt hoppe og danse lidt) hvis du rører i hånden, så skal der bare røres ind til du ikke orker mere.
 3. Kom et vådt klæde over skålen og stil den i køleskabet natten over
 4. Næste morgen tages skålen ud, lidt mel hældes på en bord og dejen kommes ud her på
 5. Tænd ovnen på 250 grader varmluft
 6. Vend forsigtigt dejen rundt i melet og skær den i 14 stykker. Flyt forsigtigt stykkerne over på en bageplade beklædt med bagepapir
 7. Pensl bollerne med æggeblomme og drys med lidt ekstra solsikkekerner
 8. Når ovnen er varm, skrues den ned til 225 grader, kom pladen ind i midten af ovnen, bollerne er færdige efter 15-18 minutters tid.

Bedøm denne ret

Koldhævede grovboller

Koldhævede boller

 

Kan bollerne fryses

Ja det kan de sagtens. Jeg fryser næsten altid mine nybagte boller ned, lige med undtagelse af en lille pose der bliver på bordet. Vi spiser ganske mange boller her hjemme, så det er dejligt at have fyldt fryseren op med hjemmebag.

 

Koldhævede boller med havregryn

De her boller er bagt med grahamsmel, hvedemel og havregryn. Jeg elsker at bage med havregryn, det er både er ganske billigt, smager skønt og er sundt. Sådan havregrynsboller eller fuldkornsboller som det også er, falder bare altid i god jord. Når der kommer gæster, kan de godt forvente en bolle til kaffen, og disse nemme koldhævede boller kunne være et meget godt bud.

Meget varme og kort bagetid

Jeg bager altid mine boller i en meget varm ovn og med en kort bagetid, da det giver de her sprøde og sprukne boller, hvilket jeg elsker. Så jeg tænder ovnen på 250 grader og skruer ned på 225, når den er helt varm. Ved denne temperatur bages bollerne i kun 15 minutter.

 

Hvad kan du spise på dine boller

De er rigtig gode som morgenmad. Spis dem med smør og ost, eller server denne sunde nutella eller marmelade sammen med. De er også gode til madpakken eller til at snuppe med på picnic turen. Her kan du lave en portion hønsesalat eller tunsalat og tage med i en bøtte ved siden af. Ellers kan de spises sammen med aftensmaden, f.eks. til en suppe.

Instagram

Følg også meget gerne med ovre på min Instagramprofil hvor jeg deler flere madbilleder, opskrifter og inspiration til en sundere livsstil. Du kan også tilmelde dig mine nyhedsbreve helt gratis og få tilsendt mine madplaner hver uge.

Kommentarer

 1. Hej Julie. Jeg ville egentlig bage dine græskar boller da jeg har noget græskar som skal spises, men bollerne skal bages en morgen med knap så meget tid så jeg tyr til dine koldhævede. Kan jeg evt stadig tilføje græskar heri? Måske istedet for solsikkekerner?

  1. Hej Susanne. Ja det kan man sagtens. Ellers kan du bare følge opskriften på græskarbollerne og blot halvere mængden af gær – og så i køleskabet natten over 🙂 kh Julie

 2. Hej Julie,
  Den opskrift må jeg prøve 😊 kan hvedemelet erstattes af anden mel ? Eller giver det et dårligere resultat.
  Mvh. Mette

  1. Hej Mette. Du kan godt skifte lidt ud, for at få dem grovere. Jo mere du skifter ud, jo mere tørre bliver de bare desværre også synes jeg. Så jeg ville beholde lidt hvedemel her i også 🙂

  2. Hej Julie. God smag, men mine hævede ikke som dine på fotoet. Dejen havde jeg i køleskab natten over. Måske du kan give mig et råd? På forhånd tak og mvh Lene T

   1. Bruger du almindelig bageplade eller bager du på bagestål? De bliver nemlig mest luftige på et bagestål og får denne her luftige midte 🙂

Vis alle kommentarer (8)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret