Fødselsdagsboller

Opskrift på fødselsdagsboller som er bløde og luftige. De her boller er et must til en børnefødselsdag og de er selvfølgelig allerbedst med et godt lag smør på og en kop varm kakao med flødeskum ved siden af.

fødselsdagsboller
Fødselsdagsboller – opskrift på de allerbedste fødselsdagsboller

 

Bløde fødselsdagsboller

 

De her fødselsdagsboller, eller kernemælksboller bagte jeg for et stykke tid siden, hvor jeg delte lidt billeder på min instagramprofil. De blev virkelig efterspurgte og nu har jeg endelig haft tid til at få dem skrevet ind til jer. Så her er de, verdens bedste fødselsdagsboller – bløde og luftige og helt perfekte med et godt lag smør. De bør selvfølgelig også spises sammen med en kop varm kakao med flødeskum, det er klart.

Ud over at smage helt forrygende, er de her boller også meget nemme og hurtige at bage. På bare få timer har en en plade fuld af velduftende, lune, hjemmebagte hvide boller.

 

Variationer af fødselsdagsboller

Ønsker du en opskrift på glutenfri fødselsdagsboller? Eller hvad med en variant af de hvide boller med chokoladestykker? Jeg også en opskrift på glutenfri chokoladeboller her.

Nu til opskriften på disse luftige fødselsdagsboller rørt på røremaskine.

Fødselsdagsboller

Opskrift til 16 store boller

De bedste fødselsdagsboller bagt på hvedemel, godt med smør, salt og sukker. Lige præcis som bløde bamseboller bør være

Forberedelsestid

30 minutter

Tilberedelsestid

2 timer

Samlet tid

2,5 timer

Ingredienser

 • 3 dl kernemælk
 • 3 dl vand (varmt)
 • 50 g gær
 • 15 g salt
 • 60 g sukker
 • 1 tsk. kardemomme
 • 2 æg (1 til pensling og 1 til dejen)
 • 100 g smør (blødt)
 • 1100 g hvedemel

Sådan gør du

 • Kom den kolde kernemælk og det varme vand i en røreskål og rør det sammen – så det bliver lunkent. Du kan koge vandet og lad det køle lidt ned igen, så resultatet bliver en lunken væske (for at undgå bakterier).
 • Kom gær ned i skålen og rør det ud
 • Tilsæt salt, sukker, kardemomme og æg, og rør igen
 • Kom det bløde smør og mel i dejen og rør igen. Det skal røres i forholdsvis lang tid, ind til dejen slipper kanterne. Det tager ca. 10 minutter.
 • Kom et stykke film eller en frysepose du klipper op hen over skålen og læg et vistestykke over også. Lad dejen hæve i 1 time
 • Tænd ovnen på 200 grader varmluft
 • Nu skal bollerne formes. Du får helt runde boller ved at bruge den måde jeg bruger i videoen her

 • Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve i en lille halvtime, imens ovnen bliver varm (med fryseposen og et viskstykke over igen)
 • Pensl med et sammenpisket æg
 • Bag bollerne i midten af ovnen i 20-25 minutter til de er gyldne

Bedøm denne ret

 

Flere gode opskrifter på kager til fødselsdag

fødselsdagsboller

bløde boller

Hvordan får jeg bløde fødselsdagsboller?

Tricket til at få bløde og luftige boller er at ælte dem længe nok. Jeg bruger en røremaskine, da det er klart det nemmeste og bedste. Så klarer den røreprocessen for mig og den klarer det godt. Jeg giver mine boller 10 minutters tid på høj omdrejning, så maskinen får æltet en masse luft ind i dejen. Dejen skal slippe kanterne. Desuden skal dejen hæve længe nok.

 

Kan dejen hæve for længe?

Ja det kan den også. Så kommer bollerne til at smage af gær. De kan desuden risikere at sprække nemmere når de har hævet i for lang tid.

 

Hvorfor sprækker mine fødselsdagsboller?

Enten har du ikke nok smør i dejen, så den ikke er elastisk nok. Eller også har dejen ikke rørt lang tid nok på røremaskinen. Det kan også være at de har hævet for længe eller under et tørt klæde. Jeg kommer altid et stykke vitavrap eller en plastikpose mellem dejen og klædet, for at der ikke kommer for meget luft ind til dejen. Hvis du blot lægger et vistestykke over dejen, bliver skorpen lidt for tør.

 

Kan jeg bage boller uden røremaskine?

Ja det kan godt lade sig gøre, men du skal ælte i ret lang tid for at få det mest optimale resultet.

 

Kan jeg bage koldhævede fødselsdagsboller?

Ja det kan du godt. I så fald skal du bruge mindre gær og koldt vand. Brug i stedet 1-2 “ærter” gær (den størrelse). Lad så dejen hæve i køleskabet natten over under et fugtigt klæde.

 

Har du en opskrift på grove fødselsdagsboller?

Jeg har en opskrift på helt almindelige grovboller her. De er med masser af kerner og fuldkornsmel. Dem serverer jeg også altid til fødselsdage sammen med de her hvide fødselsdagsboller

 

Er det her boller som kan fryses?

Ja det kan de sagtens. Kom dem i en frysepose og i fryseren. Så kan de blot lunes den dag du ønsker at spise dem. Undgå alt for meget varme her, da de nemt bliver tørre. Så hellere tø dem langsomt op ved knap så hård varme.

 

Hvad kan jeg komme oven på disse boller?

Ud over smør, pålægchokolade eller en god skive ost, vil jeg anbefale dig at prøve min hjemmelavede marmelade. Eller måske min hjemmelavede sundere nutella.

 

Instagram:

Følg meget gerne med på min Instagramprofil lige her

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret