Chili con carne

Chili con carne er en vinderret her hjemme. Det er en af de retter som ofte bliver foreslået hvis Noah får lov at vælge. Det er også en af mine egne favoritter, da man får så mange smage og konsistenser i denne ret. Vi får nemlig altid både ris, sprøde salte nachos, en blød og mere neutral cremefraiche, meget ofte en guacamole og så lime til. Det er helt perfekt at blande de her smage. Min bedste chili con carne opskrift er fuld af smag, dybde og fylde, men den er ikke stærk. Så ville mine unger ikke have det, så ønsker du mere eller mindre pang på chilien, justerer du selvfølgelig bare. chili con carne

Chili con carne

Opskrift til 6-8 personer

Chili con carne som er fyldig og intens i sin smag. Den har både undertoner af kaffe og en mørk chokolade. Jeg serverede min chili con carne med ris og cremefraiche som modspil til den stærke ret. Desuden sprøde salte nachos, avocado, lime og frisk persille (eller koriander).

Forberedelsestid

20

Tilberedelsestid

20-30 min

Samlet tid

40-50 min

Ingredienser

 • 2 løg
 • 3 fed hvidløg
 • 3 gulerødder
 • 1 frisk rød chili (måske mindre, hvis det bliver for stærkt)
 • 2 spsk. olie
 • 1 peberfrugt
 • 1 tsk. kanel
 • 1 god tsk. stødt koriander
 • 1 tsk. spidskommen
 • 1 tsk. salt + lidt sort peber
 • 500 g hakket oksekød (jeg bruger 4-7%)
 • 2 dåser hakket tomat
 • 1 dåse chilibønner
 • evt. 1 dl stærk blandet kaffe og 30 g mørk chokolade - kan erstattes af 1 dl vand

Sådan gør du

 1. Kom løg, hvidløg, gulerødder og chili i en minihakker hvis du har sådan én, det er så dejlig nemt. Ellers riv gulerødderne og hak løg, hvidløg, chili fint. Jeg plejer altid at skære peberfrugten i hånden, så den giver lidt større stykker.
 2. Rist nu krydderiblandingen og grøntsagerne i lidt olie og kom oksekødet ved.
 3. Når det er let brunet (uden at være helt gennemstegt), kommes de hakkede tomater, bønner, kaffen og chokoladen ved. Rør godt rundt og skru blusset ned til middelvarme
 4. Sæt en gryde med ris over og lad blot chili con arnen stå og simre til risen er færdig.
 5. Smag til med salt og peber og server med cremefraiche, lime, avocado, sprøde nachos chips og evt. friske krydderurter

Bedøm denne ret

 

Chili con carne med chokolade og kaffe

 

Chili con carne er en rigtig familiefavorit og vinter-klassiker. Den varme, krydrede ret er noget af det bedste man (i hvert fald jeg) kan få en kold vinteraften. Denne variant af chili con carne er fyldig og intens i sin smag. Den har både undertoner af kaffe og en mørk chokolade. Begge dele kan sagtens undlades for en mere traditionel chili con carne, men det er nu også godt med.

 

Grøntsager i chili con carne

Min opskrift på chili con carne indeholder løg, hvidløg, chili, gulerødder og peberfrugt. Jeg kommer altid så mange grøntsager i mine retter som muligt og denne her ret kunne snildt indeholder endnu flere. Du kan f.eks. komme squash og aubergine med ned i minihakkeren når du alligevel hakker de andre grøntsager. Jeg er sikker på at ingen opdager, den har fået et lille sundhedsnøk. Du kan selvfølgelig også gå den anden vej og nedjustere lidt på mængderne. Men løg og hvidløg giver bare også masser af smag til retten, så det er næsten en skam at undlade. Gulerødder giver mere saft og peberfrugt giver bid.

 

Krydderiblanding i chili con carne

Som krydderier har jeg brugt kanel, koriander, spidskommen, salt og peber. Hvis ikke du har frisk chili, kan du også sagtens bruge chilipulver eller Cayennepeber. Jeg synes de her krydderier komplimenterer hinanden rigtig godt. For en lidt sødere version, kan du give den endnu mere kanel og måske også kardemomme. For en stærkere version, tilsættes ekstra chilipulver.

 

Chokolade og kaffe i retten

Disse to råvarer kan sagtens undlades. Det er lidt forskelligt om jeg bruger kaffe i min. Men jeg synes chokolade passer rigtig godt. En mørk chokolade der giver dybde i retten og en sødme og fedme som ligesom runder den skarpe smag af.

 

Chili con carne med skært kød

Jeg har ogå prøvet at skifte det hakkede oksekød ud med skært kød, hvilket man også sagtens kan. Så er der meget mere bid og tekstur i retten. Jeg holder dog mest af retten med det hakkede kød, da jeg synes saucen, grøntsagerne og krydderierne på en eller anden måde hænger bedre sammen når det er samme tekstur.

 

Hvad spiser man til chili con carne?

Jeg serverede min chili con carne med ris og cremefraiche som modspil til den stærke ret. Desuden sprøde salte nachos, avocadobåde, limeskiver og frisk persille (eller koriander). Jeg laver også ofte en guacamole som tilbehør til chilicon carne eller en tomatsalsa. Disse to opskrifter er også mexicanske, hvorfor jeg synes de er helt perfekte til denne her ret. Du kan også bage et pandebrød hertil.

Hvilken salat passer til retten?

Faktisk synes jeg ikke man behøver en salat til retten. Jeg synes her er rigeligt med mad og forskellige smage og teksturer. Ofte laver vi lidt gnavegrønt til, så har man også lidt til at dyppe i guacamolen. Men vil du alligevel gerne have en salat til, kan du lave en simpel spidskålssalat, en gulerodssalat eller måske en appelsinsalat.

 

Mexicansk chili con carne på den hurtige og hverdagsagtige måde

Min opskrift på chili con carne er hurtig og meget hverdagsagtig. En helt rigtig simreret som denne bør måske laves 3-4 timer inden servering og blot stå og simre. Men altså – jer der har små børn og en travl hverdag kan måske give mig ret i at vi ikke lige har 4 timer til at lave mad i. Her hjemme må det gerne gå lidt stærkt. Vi bruger yderst sjældent også mere end 30 minutter på madlavningen, og denne ret tager heller ikke meget længere. Så en version til dig som ikke har oceaner af tid. Til dig der er lidt utålmodig og egentlig bare ret sulten nu. Den kan dog sagtens stå meget længere, hvis du har tid til det

chili con carne

chili con carne

Andre mexicanske retter

Hvis du også elsker mexicansk mad, så skulle du prøve nogle af mine favoritter. F.eks. enchiladas med oksekød eller med kyllingefyld. Eller hvad med en mexicansk suppe med kylling, grøntsager og sprøde nachos knust ud over. Jeg er sindssygt vild med mexicansk mad, hvorfor denne ret også er en favorit hos mig. Faktisk også blandt ungerne her hjemme.

 

Instagram og nyhedsbrev

Følg endelig med på min Instagramprofil for mere madinspiration og opskrifter. Du kan også tilmelde dig mit nyhedsbrev helt gratis lige her. I dette sender jeg mine madplaner ud hver weekend.

Kommentarer

 1. Det ser lækkert ud ? hvis nu man bare slet ikke kan noget med kaffe i, og vil lave opskriften uden, skal man så også undlade chokoladen, eller bliver det ikke for sødt selvom chokoladen ikke er i?

  1. Hej Mette.
   Du kan sagtens undlade kaffen ja, og også chokoladen. Jeg har lavet den både med og uden chokolade og synes begge ting fungerer. Chokoladen gør det selvfølgelig lidt sødt, så det er alt efter hvad man er til.. Du kan jo også bare komme en lille bitte smule chokolade i 😉

  1. Jeg har prøvet det en gang, og det var rigtig lækkert ja 🙂 Og tak. Det kniber bare lidt med tiden til rigtig simremad

Vis alle kommentarer (4)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret