Makronkage – opskrift på tvebakkekage

Makronkage som min mormor laver den, faktisk er det hendes opskrift og jeg har nu fået lov til at dele den med jer. Den er hammergod, det lover jeg jer. Glæd dig til at sætte tænderne i verdens bedste makronkage, den er kompakt og konfektagtig. Den er færdig om 40 minutter, hvis du starter nu

makronkage
makronkageMakronkage er vores familiekage, kagen der altid bages når vi er sammen

 

Makronkage som er kompakt og helt konfektagtig i det

 

Makronkage er bare en virkelig virkelig dejlige kage. Denne makronkage er ikke min opfindelse, men min mormors. Eller jeg ved sådan set ikke om hun har fundet på den, jeg ved bare at hun serverer den næsten hver gang vi kommer på besøg og at jeg ELSKER den. Så nu har jeg lokket opskriften ud af hende!

Jeg må sige at denne makronkage har taget bradepandekagen til nye højder. En bradepandekage tænkte jeg måske som værende en lille bitte smule kedelig. Men det er absolut ikke et udtryk man kan bruge om kagen her. Den er kompakt, fedtet, konfektagtig og sød – med en marcipanagtig smag.

Makronkage

Opskrift til 16 stykker

Min mormors opskrift på verdens bedste makronkage. Det her er KAGEN i vores familie. Måske det også skal være den kage I altid får i jeres.

Forberedelsestid

20 min

Tilberedelsestid

20 min

Samlet tid

40 min

Ingredienser

Bund

 • 200 g smør
 • 200 g sukker
 • 5 æggeblommer
 • 320 g hvedemel
 • 1/3 tsk. salt
 • 2 tsk. bagepulver

Top

 • 5 æggehvider
 • 350 g flormelis
 • 140 g tvebakker
 • 4 tsk. mandelessens

Sådan gør du

 1. Tænd ovnen på 180 grader
 2. Rør smør, sukker og æggeblommer sammen med en elpisker til en luftig masse
 3. Si melet og kom dette, salt og bagepulver ned til massen, rør rundt igen
 4. Kom det i en form beklædt med bagepapir. Min form måler 25*20 cm. Det skal trykkes godt sammen. Det er ret tørt og smuldrende, men tryk dejen så godt sammen du kan, før den fordeles i fadet
 5. Lav fyldet ved at komme tvebakkerne i en minihakker, så de knuses groft. Ikke helt til mel – men gerne så det er knust en smule groft. Du kan også komme dem i en frysepose og banke på dem med en kagerulle.
 6. Pisk æggehviderne helt stive
 7. Bland de stive æggehvider, de knuste tvebakker, flormelis og mandelessens i en skål. Hæld det over bunden
 8. Bag kagen midt i ovnen til der ikke hænger dej ved, når du stikker i den – den skal have 20-30 minutter. Ovne er ret forskellige, men start med at tjekke efter 20 min.
 9. Tag den ud og lad den køle af på køkkenbordet inden du kommer den i køleskabet eller fryseren. Den er bedst iskold. Den smuldrer også lidt når den lige er bagt. Men bare rolig, den skal nok sætte sig når den kommer på køl.

Bedøm denne ret

Makronkage er slet ikke sund, faktisk er den skræmmende usund – men luk øjnene og nyd et stykke uden dårlig samvittighed. Hvis man først beslutter sig for at spise et stykke, så kan man jo lige så godt nyde det uden at slå sig selv i hovedet bagefter ;o) Jeg har i øvrigt gået og pønset lidt på at lave en fane herinde med helt almindelige usunde kager. Jeg spiser dem selv (lidt for ofte måske), så hvorfor ikke også dele lidt ud af dem. Jeg vil stadig lave sunde kager og snacks herind til i ny og næ, og alle mine aftenretter forbliver sundere og grønnere, men måske der dumper en sukkerkage ind ind i mellem.

 

God til mange mennesker og fryseegnet

En makronkage er virkelig egnet til mange mennesker. Så hvis du f.eks. skal have kage med i skole, på arbejde osv. Eller bare bage en til festlige lejligheder, kunne denne være et meget godt bud. Den er yderst fryseegnet. Faktisk er den allerbedst iskold. Så opbevar endelig din makronkage i fryseren og så blot tage lidt op en times tid inden det skal spises. Lad helst være med at varme kagen, så mister den den der kompakte konsistens. Lad det tø op på køkkenbordet og spis det dejlig koldt.


Tvebakkekage
makronkage

Andre virkelig gode kager

Se også opskriften på verdens bedste citronkage med hvid chokolade, marcipan og blå birkes. Eller en opskrift på en min yndlings tunge svampede chokoladekage med kaffefrosting. Andre favoritter er denne gulerodskage, denne banankage eller denne brownie.

 

Instagram og gratis nyhedsbrev

Følg endelig med på min instagramprofil også, hvor jeg deler en masse andre madbilleder og opskrifter. Eller tilmeld dig mit nyhedsbrev lige her helt gratis. Så vil du modtage mine madplaner i din indbakke hver uge.

Kommentarer

 1. Jeg har ikke mandelessens men en masse mandler og mandelmel. Ka det ikke erstatte mandelessensen? Hvor meget skal evt. erstatte de 4 tsk. essens?
  Mvh
  Preben

  1. Jeg ville nok ikke kaste mig ud i kagen uden mandelessens. Jeg synes slet ikke den får den ægte marcipansmag så. Måske masser af marcipan kan erstatte, men ja, jeg ville i stedet handle mandelessens til den 🙂 Kh. Julie

  1. Hej søs. Jeg vil nok gange den op med 2,5 – så tror jeg det passer til en bradepande. God fornøjelse 🙂

 2. Hej Julie. Hvor lang tid før spisning af kagen ville du tage den ud af fryseren? Altså når den har helt de samme mål og størrelse som “din”?

 3. Hej Julie

  Det er også vores familie 🍰
  Min mor er 88 og glemmer, så i dag har jeg lært at bage kagen
  Hos os hedder den” æ gummi kag'”

  Min mor havde glemt temperatur og tid … Så fandt jeg dig, tak, det er helt den samme opskrift.

  Mvh Anne-Marie

  1. Hej Anne-Marie.
   Tusind tak for din søde kommentar! Hvor hyggeligt at makronkagen også hører til i jeres familie! Og sjovt, at det er præcis samme opskrift. Min mormor og din mor må have fundet den samme i sin tid 🙂
   Kh Julie

 4. Hej ☺️

  Hvis man skulle lave den i en springform – hvilken størrelse vil du anbefale?
  Vh Maria

  1. Åh godt spørgsmål. Jeg tænker næsten den er for stor til en springform. I hvert fald vil jeg gå efter en stor springform og måske du alligevel ender med at få lidt for meget dej til overs. Så måske du skal skære en lille smule af mængderne i opskriften 🙂

 5. Hej Julie
  Jeg vil bage Makronkage, min søn konfimation,som del af kagetapas kan man bruge makroner i sted for?
  Er det at skære den frossen eller når den er lige bagt.
  Mvh lone

  1. Jeg tror ikke makroner giver det samme resultat. Jeg har i hvert fald ikke prøvet det selv, så tør ikke lige love noget.
   Jeg vill skære den ud når den er helt kold 🙂 Så smuldrer den ikke. Rigtig god konfirmation, og tillykke med ham 😀

 6. Hej Julie! Jeg har prøvet at lave kagen med rasp, men det var hjemmelavet rasp, alså rasp lavet af franskbrødsrester og tørre boller. Det var umærket. Jeg brugte ca. 160-175 gr rasp Med venlig hilsen Marianne

  1. Hej Marianne. Mange tak for tippet, det er godt at vide at man kan lave den på den måde også 😀

 7. Hej Julie,
  Skal æggehviderne piskes eller bare vendes sammen med tvebakkerne?
  Glæder mig til at smage 🙂

  1. Hej Maiken. Åh godt du spørger, det kan jeg da se jeg ikke har fået skrevet. Den er opdateret nu 🙂 Ja de skal nemlig piskes først. Kh Julie

 8. Hej Julie
  Min blev ret tør i bunden, på dit billede af bund dejen, ser dejen dog tørre ud end min.
  Syntes den blev ret kedelig. Øv øv
  Hilsen Helle

  1. Hej Helle. Åh nej, er det rigtigt? Det er jeg ked af.
   Jeg må selv lige prøve den igen. Det er nemlig som regel altid min mormor der bager den til os, og hende jeg har opskriften fra.
   Der er også ret stor forskel på ovne, måske din ovn lige har varmet lidt ekstra ift. min.
   Jeg vil lige selv afprøve den igen.
   Tak for din tilbagemelding i hvert fald og øv, beklager resultatet ikke var spot on.

   1. Prøv at bage med alm. Ovn istedet for varmluft. Det kan godt give et andet resultat. Har prøvet det med chokoladekage. Mvh Jette

  1. Hej Rikke. Åh jeg har ikke prøvet det, så kan desværre ikke helt sige om det kunne fungere i stedet. Jeg ville gå med tvebakkerne, men måske det kan fungere med raspen også 🙂

 9. Jeg har netop bagt kagen. Den dufter dejligt, men den ser sket ikke lige så lækker ud som din. Den er ikke brun, men hvid i overfladen – på trods af at mange af tvebakkerne blev meget pulveriseret, så jeg troede da det ville farve æggehvidemassen brun.

  Har du forslag til hvad jeg kan gøre en anden gang?

  1. Åh øv. Nej det lyder som om vi har haft forskellige indstillinger på vores ovne eller forskellig varme. Ovne er dog også generelt vildt forskellige, nogle varmer langt bedre end andre. Måske din skulle have lidt længere tid? Eller hvordan er den inden i? Kan også være du skal skrue lidt op for varmen til sidst, så den lige får den der lette gyldne farve
   Håber i hvert fald den smagte godt 😀

 10. Hej Julie
  Har prøvet at bage en portion, da vi lige skulle smage den først, synes ikke jeg kunne få smør,sukker og æggeblommer luftige, jeg var lidt i tvivl, om jeg også skulle piske mel og bagepulver i, så det gjorde jeg, er det rigtigt ?

  1. Først piskes blødt eller smeltet smør sammen med sukker og æggeblommer. Og derefter vendes melet bare i – sådan lidt mere forsigtigt. Hvordan blev resultatet? Håber det blev godt alligevel.

 11. Hej Julie
  Hvor stor portion skal jeg lave til en stor bradepande på 41gange33cm. ?

  1. Hej Bente. Jeg vil gange portionen her med 2 eller 3. Din bradepande er virkelig stor, og jeg tænker du kan få nærmest 50 stykker ud af den. Denne opskrift giver 16-17 stykker. Så hvis du gange opskriften her med 2,5 måske – så tænker jeg det giver samme størrelse stykker som på billedet 🙂

   1. Hej Julie
    Tusind tak, der skal nemlig være mange stykker, vil nemlig prøve og lave den til vores Beboermøde.

 12. Hej Julie
  Hvor stor portion tror du jeg skal lave hvis det skal være en stor bradepande 41cm. Gage 33cm ?

 13. Hej Julie. Supplerende ift. kagen her, så fandt jeg opskriften i avisen “Vestkysten” i 1981, hvor alle kunne sende opskrifter ind til siden “Min bedste opskrift”. “Hvermands kransekage”, som denne blev kaldt, var indsendt af Mette M. Knudsen fra Grindsted. Og hold da op, hvor har jeg bagt den mange gange siden 🙂

  1. Hej Klara. Ej hvor skægt. Måske er det der min mormor oprindeligt har den fra 😀 Tak for det 😉

 14. Jeg fik også denne kage hos min farmor. Hun kaldte den Fattigmands mandelkage. Tror fordi man bruger tvebakker og mandelessens.
  Vi elsker den også stadig i vores familie og den bliver tit bagt, når vi er sammen.
  En opskrift der overlever, det var nemlig i 50’erne jeg spiste den første gang.

  1. Hej Sussi. Ej hvor sjovt, det giver også meget god mening. Fortalte det til min mormor, og hun sagde også at det havde hun også hørt den blive kaldt 😀 Den er nemlig virkelig god..

 15. Kære Julie! Tak for en lækker opskrift. Personligt er jeg ikke fan af de “sunde” kager, så jeg vil vældig gerne have en sektion for sig med ALMINDELIGE af slagsen. Jeg bryder mig simpelthen ikke om at du benævner almindelige kager som “usunde”. Det giver med det samme associationer til begreber som dårlig samvittighed. I det hele taget synes jeg det er forkert at opdele fødevarer i sundt vs usundt. Det er relativt – og sundhed handler jo ligeså meget om nydelse. Jeg nyder denne slags kager. Til gengæld nyder jeg ikke rigtig de såkaldte sunde varianter også vil jeg hellere lade være at spise dem og i stedet spise anden kage med nydelse. Til sidst skal du have en kæmpe ros. Jeg har læst med længere end jeg husker og jeg finder god inspiration i mange af dine indlæg og flotte billeder! ?

Vis alle kommentarer (43)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret