Sundere valg og alternativer til hverdagen

Sundere valg – et indlæg hvor jeg skriver lidt om de steder jeg ofte skifter ud til lidt sundere valg. Håber det kan bruges som inspiration

Sundere valg og alternativer i hverdagen

Dagens indlæg handler en smule om mit forhold til mad og sundhed, og så deler jeg lidt ud af mine egne råd til hvor man kan vælge de sundere alternativer. Hvordan man kan leve sundt OG STADIG RIGTIG GODT. Det sidste fremhæver jeg fordi jeg på ingen måde er fortaler for kure og kalorietælling.

Da jeg var yngre var jeg (som 90 % af resten af Danmarks kvindebefolkning) lidt forskruet i hovedet hvad angår sundhed og kalorier. Jeg talte kalorier, tænkte konstant på mad, på hvornår jeg måtte spise igen. Hvor meget jeg skulle løbe for at forbrænde det jeg havde spist. Når man konstant tænker i den bane, er man jo konstant sulten. Og når man konstant forbyder sig selv mad, vil man jo have lige den type mad. Jeg sad virkelig fast i de fejl min krop havde og slog mig selv i hovedet når jeg spiste usundt.

Sådan har jeg det heldigvis slet slet ikke længere. Jeg lever ret sundt, men gør det udelukkende af lyst. Jeg spiser præcis det jeg har lyst til og når jeg har lyst til det. Jeg aner ikke hvor mange kalorier jeg får, eller hvorledes fordelingen er mellem protein, kulhydrat og fedt. Jeg har da stadig fejl, men jeg ser dem ikke rigtig. Jeg er faktisk enormt tilfreds med min krop og mine valg hvad angår mad og træning. Jeg giver mig selv lov til at spise brød og sukker, og jeg nyder det hver gang og har aldrig dårlig samvittighed. Jeg elsker heldigvis grøntsager og spiser også utrolig mange af dem. Jeg elsker at bevæge mig, så jeg løber og går en masse ture, og har bare generelt ret meget energi der skal bruges.

Her under vil jeg forsøge at dele lidt “råd” eller idéer til hvordan man kan vælge de sundere alternativer. Uden det på nogen måde skal blive trist, for struktureret eller at man skal føle sult. Jeg har en kæmpe appetit og jeg nægter at være sulten. Så jeg vil meget heller spise meget, men til gengæld råvarer som er gode for min krop. Men Det er sket ikke sikkert du har samme prioriteter som mig, måske vi ikke skal skrue op og ned på de samme valg og råvarer. Måske det ikke passer ind i din hverdag. Men jeg håber alligevel du kan bruge det bare lidt.

 

Masser af grøntsager og lidt mindre kulhydrater

 • Jeg skruer stort set altid ned for kulhydraterne til aftensmaden (ris, kartofler, pasta, brød) og erstatter det med grønt. Hvis altså vi bare er hjemme og jeg nemt kan gøre det. Hvis vi er ude, i byen eller har gæster får vi nu tit en masse kulhydrater. Der er også stort set altid pasta, ris eller lignende til vores aftensmad som Mads og drengene spiser. Men jeg forsøger at skrue lidt ned på det. Jeg elsker at starte dagen med en bolle eller to og spiser egentlig også ofte en om eftermiddagen. Derfor forsøger jeg at skrue ned for det til frokost og aftensmaden. I stedet spiser jeg en masse grove grøntsager, som blomkål, bønner og broccoli. Dvs. jeg tager en smule ris (måske halvdelen af hvad jeg kunne spise) og så tager jeg ved siden af nogle bagte grøntsager. Hvis og når jeg spiser pasta, ris og den slags bruger jeg fuldkornsvarianten. Ofte blander jeg f.eks. spaghetti med squash-spagetti (squash man strimler så det ligner spaghetti). Se f.eks. min typiske frokoster her eller forslag til grønt-tilbehør her 
 • Jeg gør grøntsagerne spændende, dvs. jeg laver en dressing og vender salten i og sørger for der er masser af smag, fylde og bid. Det kunne være bagte grøntsager eller kikærter i salaten, fetaost, nødder og den slags. F.eks. som i denne marokkanske rødbedesalat
 • Generelt fylder grøntsager og salat halvdelen af min tallerken til måltiderne, hvis ikke mere.
 • Når vi laver smoothies, propper jeg grøntsager og andre sunde ting i som ikke kan ses, f.eks. edamamebønner, spinat, lidt mandler, lidt olivenolie, lidt chiafrø eller lignende.
 • Jeg kommer masser af grøntsager i mine retter, både gryderetter, bolognese, lasagne osv. Det giver mæthed, fylde, gør det billigere og så synes jeg det smager godt. På den måde spiser børnene måske også flere grøntsager. Se f.eks min grønne carbonara her eller koteletter i fad her

 

Ned med sukker og op med (det gode) fedt

sundere valg

 • Jeg tæller på ingen måde kalorier og jeg er sket heller ikke fedtforskrækket. Jeg spiser aldrig light, da jeg hverken bryder mig om smagen eller tanken om alle sødestofferne der er proppet i. Jeg vil heller bruge en piskefløde og spæde den op med vand end at bruge madlavningsfløde. Jeg vil også langt hellere spise ost med fedt, der smager af noget. Hvis det er en fedtfattig og mild ost, undværer jeg hellere. Jeg spiser masser af olie (jeg hader tørt mad, så mine salater og grøntsager får masser af dressing og stegeolie), nødder, avocado, smør og fløde og spare generelt ikke på fedtet.
 • Så vil jeg hellere spare på sukkeret eller på kulhydraterne. Det er selvfølgelig farligt hvis man bare giver den fuld gas med både fedt, sukker, kuldrater, alkohol osv. Så et eller andet sted kalder spares, og mine prioriteter er klart at mindske sukker. Jeg spiser sukker hver dag, men i begrænset mængde. Så ofte tager jeg to stykker af noget chokolade eller et lille stykke af kagen frem for en pose slik eller en plade chokolade. Jeg spiser faktisk aldrig vanvittige mængder, da jeg får det dårligt af det. Husk “man må også i morgen” – du behøver ikke faste hele ugen og gå amok fredag. Bare gem to stykker til tirsdag.
 • Steder jeg bruger sundere alternativer hvad angår fedt og sukker: Fremfor at spise chips, spiser jeg salte nødder (f.eks. mandler jeg bager og vender i soya). Fremfor at spise chips med dip, spiser jeg grøntsagsstave med hjemmerørt dip, hummus, guacamole og den slags. Fremfor købe-kage, laver jeg ofte mine kager selv. F.eks. de her trøfler på dadler eller denne brownie på bønner.
 • Generelt bager jeg mine brød selv, laver mysli selv, laver dips og dressinger selv osv. På den måde ved man hvad man får, der er ikke en masse gemt sukker og tilsætningsstoffer i. Jovist, det tager lidt ekstra tid. Men det er en prioritet og jeg synes det er det værd.

 

Drikkevarer

sundere valg

 • Jeg drikker rigeligt med vand. Hav gerne en flaske i køleskabet eller kom agurk, citron mm. i vandet så det frister.
 • Jeg drikker sjældent andet end vand (og kaffe – elsker kaffe, men begrænser det til 3-4 kopper om dagen). Igen, hellere fedt end sukker – jeg vil meget hellere have piskefløde i min kaffe end sukker.
 • Jeg drikker meget sjældent alkohol, jeg kan heldigvis ikke lide sodavand eller heller ikke specielt meget juice og saft. Kun friskpresset juice og det er jo en anden snak – få gerne opskriften på denne juice her.

 

Motion og bevægelse

sundere valg

 • Jeg bevæger mig så meget jeg kan, altid. Jeg går med skridttæller og det motiverer så meget. Jeg jagter skridt hvor jeg kan, og går langt hellere end at køre. Jeg tager altid trapperne og bevæger mig faktisk bare så meget jeg kan. Jeg elsker heldigvis at bruge min krop og løber og træner også ca. 4 gange om ugen. Se gerne en masse hjemmetræningsprogrammer her

 

Hvor mon I skruer op og ned? Gad virkelig godt høre jeres prioriteter, hvor I slækker på den og hvor I er seje og sunde. Kh. Julie 

Træning på Instagram

Følg også med på min instagramprofil, hvor jeg flere gange om ugen deler noget træningsinspiration og motivation. Både løb, styrketræning, hjemmetræning og andre tips om emnet. Her er masser af inspiration ift. styrketræning for begyndere.

Kommentarer

 1. Hej
  Et lille råd du lyder stadig som om du vælger grøntsager af pligt (skrue op for/ned for) frem for af lyst, (det smager bare bedre med stegte grøntsager end ris)

Vis alle kommentarer (1)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret