Bønnebrownie

Bønnebrownie er en tung chokoladekage bagt på bl.a. bønner. Du kan både bruge sorte bønner eller kidneybønner. Her ud over har jeg brugt dadler og mandler samt kakao, æg, lidt salt, smør og mørk chokolade. Så langt, så godt – en ganske klassisk og ret sund bønnebrownie. Men så kommer twistet, det der gør denne her chokoladekage helt uimodståelig. Nemlig en god håndfuld digestivekiks. Det gør brownien helt vildt lækker, let saltet, med lidt sprødhed og fedme. Jeg har både chokolade i kagen, dejlig store stykker – som er bedst og når kagen har sat sig og blevet kold, og chokoladestykkerne hårde. Der er godt med chokolade i denne kage, både i kagen og også oven på. Hvilket igen gør denne bønnebrownie lidt ekstra fræk og til seriøst verdens bedste bønnebrownie. Håber I kan bruge opskriften.

Bønnebrownie

bønnebrownie
Den bedste opskrift på bønnebrownie med mandler, dadler, kidneybønner, digestive kiks og godt med mørk chokolade

Bønnebrownie

Opskrift til 12 små stykker

Bønnebrownie er en form for sundere chokoladekage. Dog har jeg brugt kiks i min bønnebrownie, som selvfølgelig er knap så sundt. Men wow den smager også godt. Kagen smager ikke af bønner, de er blot med til at bidrage til lidt tung og kompakt konsistens. Lad kagen stå et par timer efter bagning i køleskabet. Den er nemlig klart bedst når den har sat sig og er blevet helt kold.

Forberedelsestid

20 minutter

Tilberedelsestid

17 minutter

Samlet tid

40 minutter

Ingredienser

 • 150 g mandler
 • 100 g digestive kiks (gerne fuldkorn)
 • 3 spsk. kakao
 • 1/3 tsk. salt
 • 220 g bløde dadler (målt uden sten)
 • 1 dåse kidneybønner (eller sorte bønner)
 • 85 g smør
 • 4 æg
 • 100 g mørk chokolade til dejen
 • 100 mørk chokolade + 1 spsk. kokosolie til toppen
 • evt. 70 g valnødder til toppen

Sådan gør du

 1. Tænd ovnen på 200 grader varmluft
 2. Start med at blende de tørre ingredienser: mandler, kiks, kakao og salt, så det bliver til mel – jeg bruger en food processor.
 3. Fjern stenene fra dadlerne og kasser disse. Kom disse ned i maskinen
 4. Dræn kidneybønnerne og kom disse og æg ned til de resterende ingredienser
 5. Smelt smør og hæld dette ved – bland det hele sammen
 6. Hak 100 g mørk chokolade og kom i dejen, vend det rundt og kom det i en form beklædt med bagepapir. Min måler 20*20 cm.
 7. Kom formen ind i ovnen og bag kagen i 17-18 minutter.
 8. Smelt de resterende 100 g chokolade og kom kokosolie ved
 9. Hæld chokoladen ud over den bagte kage og lad den køle helt af. Kagen er klart bedst efter et par timer i køleskabet.

Bedøm denne ret

 

Bønnebrownie opskrift

 

Jeg vil klart anbefale at vente med at spise kagen til den er iskold. Så er konsistensen i kagen blevet helt fast og kompakt og smagen er bare intens af chokolade. Chokoladestykkerne er hårde, så der er en kontrast mellem den bløde kage og de hårde stykker chokolade. Bønnesmagen er komplet erstattet med smagen af kakao og chokolade. Altså, jeg lover jer at en bønnebrownie kan smage syndigt. Især hvis man som her kommer de her digestive kiks i. De kan sagtens undlades, i stedet skal du bruge 100 g ekstra mandler. Så bliver den noget sundere, og helt glutenfri. Men jeg synes bare den smager så godt med kiks i

 

Min tidligere opskrift på sund bønnebrownie

Min gamle opskrift på bønnebrownie var også super lækker og lidt sundere. Her brugte jeg nemlig ikke hverken kiks eller smør. Jeg brugte også kun halvdelen af den mængde chokolade jeg har i her. Hvis du gerne vil prøve min gamle opskrift, har jeg stadig gemt den og deler den her. Det er også den I kan se herunder på billedet. Hvis du spørger mig, synes jeg den nye opskrift (med kiks) smager langt bedre, men nu kan I selv bestemme, hvilken variant der er jeres favorit.

 • Ingredienser: 140 g bløde dadler, 1 dåse sorte bønner eller kidney bønner, 1 spsk. kakao, 2 spsk. honning, 100 g mandler, 1/3 tsk. salt, 3 æg, 100 g mørk chokolade, 70 g valnødder.
 • Fremgangsmåde: kagen laves på samme måde som den nye udgave, blot med lidt andre mål og så uden kiks og smør. Chokoladen hakkes også groft og valnødder ligges i dejen inden den bages i ovnen. Giv kagen 15-20 minutter

BønnekageBønnebrownie

Varier blot smagen på brownien som du synes

Du kan jo sagtens justere lidt på kagen og f.eks. bruge flere krydderier, som kanel og kardemomme. Det kan også være du elsker kaffe og vil have en sjat i (husk dog lidt flere mandler i så fald). Måske lidt appelsinskal og saft ville gøre sig godt her i. Det er bare med at være kreativ.

 

Bønnebrownie er yderst fryseegnet

Du kan sagtens fryse din bønnebrownie ned. Faktisk er den aller bedst når den tages op, tør op på køkkenbordet. Efter en time er den stadig kold og helt perfekt. Så lav endelig en kæmpe portion når du først er i gang og opbevar den i fryseren.

 

Lignende opskrifter

Er du også viiiild med chokolade, skulle du prøve min bedste glutenfri chokoladekage med kaffefrosting. Eller evt. denne chokoladekage med drømmekagetopping (som er en af mine favoritter herinde fra). Jeg har også en klassisk brownie, cookies med chokolade eller en chokoladelagkage. Hvis du er mere til drikkevarer med chokosmag, så prøv min chokoladesmoothie eller sundere kakao (som smager virkelig virkelig godt)

 

Instagram og gratis nyhedsbrev

Følg endelig med på min instagramprofil også, hvor jeg deler en masse andre madbilleder og opskrifter. Eller tilmeld dig mit nyhedsbrev lige her helt gratis. Så vil du modtage mine madplaner i din indbakke hver uge.

bønne brownie

Kommentarer

 1. Smager rigtig godt og syndigt – kaloriemæssigt er det også en synder :-), vil forsøge mig med den lidt mindre kalorierige brownie (dog svært når man HAR smagt denne udgave), den ser dog ud til på ingredienserne at være lidt mindre i størrelse.

  1. Ja det er den 😉 Men jeg tæller ikke den slags, så det lukker jeg ret meget øjnene for 🙂 Men ja, du kan prøve den anden i stedet, hvis det er. Måske den er lidt mindre kalorierig.

 2. Hvor mange gram bønner putter du i? Jeg har nogle små dåser, så vil gerne vide hvor mange jeg skal bruge 😊
  Lyder lækkert!

 3. Hej Julie. Hvor mange meget bønner i drænet vægt? Jeg har nemlig en pose jeg skal have kogt til det?

  1. Hej Henriette. Ej beklager meget mit sene svar. Jeg har først nu opdaget en bunke kommentarer, som har været “usynlige” for mig. I hvert fald ser jeg dem først nu. Så et meget sent svar 😉 Men åh ja, godt spørgsmål. Jeg ved det faktisk ikke. Jeg plejer at bruge en dåse (400 g) – hvor jeg så dræner de bønner og bruger dem. Tror der står på dåserne, hvor meget vægt selve bønnerne har 🙂 Kh. Julie

 4. Et tip kan være at bruge en stavblender, da det kan være vanskeligt for en blender at håndtere den forholdsvis faste dej.

  1. Hvilken food processor bruger du? Jeg synes det er svært at få de tørre ingredienser malet til mel.

   1. Jeg bruger en der hedder Magimix – den er virkelig god 🙂 Her er i hvert fald ingen problemer

 5. Den ser så lækker ud! Kan desværre ikke tåle mandler, men tror du at man kan erstatte dem med noget andet, fx havregryn? 🙂

 6. Hold nu op, jeg fik endelig prøvet kræfter med opskriften i dag og det må jeg sige… De smager godt nok syndigt, lækkert og fylder mit chokoladehjerte med glæde? kan klart anbefale 80% god mørk chokolade i dejen og en smule på toppen når den er bagt. Uhmm… Den ryger hurtigt?

  1. Hej Nadia. Ja du kan sagtens bruge andre former for nødder 🙂 Måske kokos eller hvid chokolade ville være godt også

Vis alle kommentarer (17)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret