Kanelstang

Her får du opskriften på en snasket og sprød kanelstang med kanelremonce og vaniljecreme. Perfekt til kaffebordet, til kollegaerne eller til at servere for familien eller gæsterne til eftermiddagskaffen. Nede i opskriften forsøger jeg at guide til, hvordan du skærer og fletter dejen, så kanelstangen får det fine mønster. Jeg har pyntet med perlesukker og hasselnøddeflager, men det kunne også være mandelflager eller glasur. Opskriften her giver en pænt stor kanelstang til i hvert fald 10 gode stykker. Nyd den lun – og smid eventuelt resten i fryseren.

Kanelstang

Opskrift på kanelstang

 

Kanelstangen minder i virkeligheden lidt om en gammeldags kringle. Smagen af kanel gør den dog til sin egen. Og så skiller min udgave her sig også ud på vaniljecremen, som gør den ekstra smovset.

Der er forskellige måder at flette sådan et stykke bagværk her på. Jeg har også set udgaver, hvor dejen rulles om remoncen, som så klippes ud. Så bliver det nærmest en masse små kanelsnegle på række. Det er også rigtig fint. Jeg synes bare der er noget klassisk smukt over at flette den, som jeg har gjort her. Du kan læse om min flette-fremgangsmåde i opskriften nedenunder. Og også se den udført på videoen længere nede i indlægget.

Kanelstang

Opskrift til 10 (gode) stykker

Samlet tid

2 timer i alt

Ingredienser

Dej

 • 3 dl mælk
 • 65 g smør
 • 20 g gær
 • 50 g sukker
 • 1 tsk. salt
 • 550 g hvedemel

Fyld

 • 160 g blødt smør
 • 3 spsk. kanel
 • 100 g brun farin
 • 50 g sukker
 • 50 g revet marcipan

Vaniljecreme til fyld

 • 1/2 brev vaniljecremes pulver
 • 2,5 dl sødmælk
 • 1/2 vaniljestang

Pensling og drys

 • 1 æggeblomme + lidt sødmælk
 • hasselnøddeflager og perlesukker

Sådan gør du

DEJ:

 1. Lun ca. halvdelen af mælk og smør i en gryde eller i mikrobølgeovnen, kun lige til smørret smelter. Bland sammen med den sidste halvdel kolde mælk, så det ender med at blive lunken.
 2. Kom det i en røremaskine sammen med gær og rør til gær er opløst
 3. Tilsæt salt, sukker og mel og rør godt rundt. Jeg starter forsigtigt ud, så det ikke sprøjter med mel. Så sætter jeg tempoet op, så det får 6-7 minutter på ret høj omdrejning ind til dejen til sidst slipper alle kanter.
 4. Skrab dejen ud af røreskålen og lad den hæve direkte på køkkenbordet under et stykke vitavrap eller en opklippet frysepose, samt et viskestykke. Hæv i en time.

 

FYLD:

 1. I skålen kommer du ingredienserne til fyldet. Rør dette sammen på røremaskinen og stil til side.
 2. I en anden skål pisker du brevet med vaniljepulver, mælk og kornene fra vaniljestangen. Stil også denne til side (på køl).

 

SAMLING:

 1. Når dejen er hævet færdig, rulles den ud på et meldrysset bord, så tynd som muligt uden den går i stykker. Flyt den over på et stykke bagepapir.
 2. Smør først remoncen ud på den midterste tredjedel (se video), og kom vaniljecremen oven på.
 3. De to sider af dej der er på hver side, skal snittes skrå nu. Skær strimler ind til denne her tredjedel med fyld på, fra hver side. Skær lige mange strimler i hver side, så fletningen ikke bliver skæv.
 4. Start med at lukke toppen sammen, så du lige folder den øverste kant ned over i starten sammen med den første striml på hver side. Så kan du ellers fortsætte med strimlerne skiftevis fra højre og venstre. Fold dem ind over fyldet på midten, skråt nedad. Fortsæt, til du når bunden, og luk enderne godt sammen, så fyldet ikke kan flyde ud. (igen, se video)
 5. Efterhæv i 30 minuttters tid med posen + viskestykket over.

 

PENSLING OG BAGNING:

 1. Pensl med et sammenpisket æg og mælk
 2. Drys med hasselnøddelager og perlesukker
 3. Bag ved 190 grader varmluft i 25 minutters tid, til din kanelstang er gylden.
 4. Server evt. med glasur, hvis du synes

Bedøm denne ret

Video af fremgangsmåde


Kanelstang med kanelremonce og vaniljecreme

Kanelstang Kringle med kanel

Kan kanelstangen fryses?

Sagtens. Den bliver på ingen måde dårligere af en tur i fryseren. Så varmes den blot op igen, når du tager den frem. 1, 2, 3 – så er der lidt til kaffen på ingen tid. Kanelstangen her smagte også virkelig godt et par dage efter, jeg havde bagt den. Gærdejskager har ofte en tendens til at blive lidt tørre, men det var altså ikke tilfældet her. Du kan jo eventuelt give den en tur på brødristeren, så bliver den lun og lækker og nærmest som friskbagt.

 

Inspiration til andet gærdejsbagværk

Du kan også prøve at bage mine kardemommesnurrer med marcipan. Kardemommesnurrer er nok mit yndlingsbagværk. Eller hvad med en lille bid af himlen i form af en luksus kanelsnegl med creme – mums. Eller haps min opskrift på en svampet brunsviger med rigelige mængder snasket remonce. Lige som den skal være!

 

Instagram og gratis nyhedsbrev

Følg endelig med på min instagramprofil også, hvor jeg deler en masse andre madbilleder og opskrifter. Eller tilmeld dig mit nyhedsbrev lige her helt gratis. Så vil du modtage mine madplaner i din indbakke hver uge.

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret