Brunsviger

Brunsviger er en klassiker på fødselsdagsmorgenbordet eller til de lækkersultne eftermiddagsgæster. Kagen er lavet på en luftig, smørblød gærdej med en karamelagtig remonce på toppen, som helst skal løbe lidt ned af kanterne, når du skærer et stykke.

Brunsviger

Brunsviger

Brunsviger

Her kommer min opskrift på en svampet brunsviger med rigelige mængder snasket remonce. Lige som den skal være. Opskriften rækker til cirka 12 personer.

Brunsviger

Opskrift til 9-12 stykker

Samlet tid

1 time og 45 minutter (inkl. hævetid)

Ingredienser

Kage

  • 2 dl sødmælk
  • 50 g smør
  • 1 æg
  • 25 g gær
  • 40 g sukker
  • 1/2 tsk. salt
  • 450 g mel
  • evt. lidt stødt kardemomme

Remonce

  • 175 g brun farin (evt. lidt mere - hvis mere flad)
  • 150 g smør (evt. lidt mere - hvis mere flad)
  • 1 tsk. kanel (kan undlades)

Sådan gør du

  1. Start med at varme halvdelen af mælken sammen med smørret, så smørret smelter
  2. Kom det i en røreskål sammen med resten af mælken og ægget, så det bliver lunkent.
  3. Smuldr gær her ned i og rør det sammen
  4. Kom sukker, salt og mel ved og ælt godt. Jeg bruger en røremaskine og giver det 7-8 minutter ved høj omdrejning, til dejen slipper skålens kanter
  5. Kom dejen i en stor bageform eller bageplade (ca. 30*30 cm)
  6. Pres den godt ud med fingrene og lad så dejen hæve heri med en opklippet frysepose + visestykke over. Lad den hæve på køkkenbordet i 1 time.
  7. Imens dejen hæver, laves remoncen: kom smør, brun farin og kanel i en gryde og varm forsigtigt op. Det skal have meget lav varme og røres imens. Når det er smeltet, skal det stå og blive stuetemperatur.
  8. Når dejen er hævet, tændes ovnen på 180 grader varmluft
  9. Prik huller med tommeltotten i dejen, gerne ret tæt. Prik godt langt ned, uden at komme til bunden.
  10. Rør remoncen sammen, hvis den er skilt og kom den hen over kagen og ned i de her huller
  11. Bag i 17-20 minutter til remoncen er perfekt gylden og bunden virker fast og gennembagt
  12. Kom den ud på en rist og nyd et stykke

Bedøm denne ret

Fynsk brunsviger

Kagemand

Brunsvigeren laves mange steder som en brunsviger kagemand, pyntet med slik. Hvis du er mere til en klassisk kagemand på vandbakkelse, har jeg også sådan en opskrift. Du kan også lave en brunsviger med kagecreme eller flødeskum. Jeg foretrækker den sådan her, men jeg kan læse mig til at det er ret populært at komme noget oven på kagen også.

 

Hvordan laver man brunsviger

Den fynske brunsviger er som sagt lavet på en gærdej, som overhældes med smeltet smør og brun farin, inden den bages. Det giver den perfekte blanding af en sprød, knasende fornemmelse af karamel på toppen og fedtet, flydende remonce nede i hullerne, samtidig med at selve dejen er blød og svampet.

Du kan sagtens bruge både en større og mindre form, end den, jeg har brugt. Husk blot at regulere bagetiden derefter. Hvis man bruger en mindre form, får man en højere kage og så skal bagetiden sættes en smule op.

 

Hvor lang tid kan en brunsviger holde sig

Kagen er bedst, når den er nybagt, men den kan sagtens spises 1-2 dage efter også. Vi spiste de sidste rester efter 2 dage og jeg synes faktisk slet ikke den var tør. Den lækre topping gør, at kagen ikke føles tør, selvom den er bagt dagen før. Du kan også sagtens fryse den og tage et stykke op og lune hurtigt på en brødrister eller i ovn.

 

Andre forslag til morgenbordet

Hvis du mangler andet inspiration til brunchgæsterne, kan  du også prøve mine kanelsnegle, en kringle med marcipan eller kardemommesnurrer.

Lufthuller

Remonce

Et godt tip, når du skal bage brunsviger er at ælte dejen godt og grundigt, til dejen slipper kanterne og er blank og smidig. Kom gerne en opklippet frysepose eller et stykke vitavrap hen over skålen, inden du kommer et viskestykke over. Så bliver dejen nemlig ikke tør og holder sig dejlig fugtig og elastisk.

Derudover er det vigtigt at prikke store (og mange!) huller med fingrene, så der er plads til rigeligt fyld, men uden at prikke igennem. Så er der nemlig risiko for, at alt fyldet ligger sig i bunden af kagen. Brug gerne tommeltotten hertil, så du får store huller.

 

Instagram og gratis nyhedsbrev

Følg med på min instagramprofil, hvor jeg deler en masse andre madbilleder og opskrifter. Eller tilmeld dig mit nyhedsbrev lige her helt gratis. Så vil du modtage mine madplaner og komplet indkøbsliste i din indbakke hver uge.

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret