Honningbomber

Ej men så for pokker! Denne her bombe har jeg da faktisk virkelig glædet mig til at dele med jer. For ih hvor er det godt, julet og vildt stemningsfyldt med en omgang honningbomber.

honningbomber

Honningbomber

 

Honningkager, en appelsin smørcreme, abrikosmarmelade og chokolade på toppen. Ej hva? Hvem ville ikke elske det. Sådan en omgang honingkagedej tager tid. Det er nemt, meget simpelt. Men det tager tid. Man skal jo lave sig en fordej, og sådan en skal gerne stå 3-6 uger. Jeg lavede min i oktober. Det er kun to ting der blandes sammen, så det er bare lige at sætte 10 minutter af i oktober eller november. Så kan man til gengæld lave lækre honninghjerter og honningbomber når man kommer til december. Klart en tradition som er kommet for at blive her.

Her får du min opskrift på honningbomber, her bliver 4 stk. ud af opskriften. Så lav endelig en større portion. Vi deler dem faktisk i kvarte, da de er ret store og tunge. Så de holder til ret mange mennesker her. Men det ville være en konge værtindegave eller bare noget virkelig skønt at byde sine gæster på. Så ja – lav bare rigeligt.

Honningbomber

Opskrift til 4 store bomber

Fordejen rækker til 4 store bomber, som her. Men vil du også gerne lave julehjerter, så lav gerne dobbeltportion af fordej.

Forberedelsestid

40 min arbejdstid i alt

Tilberedelsestid

30 + 1 dags ventetid

Samlet tid

ca. en måned i alt

Ingredienser

Fordej

 • 250 g honning
 • 250 g hvedemel
 • 1 æggeblomme + 1 tsk. hjortetaksalt
 • 1 tsk. potaske + 1 spsk. koldt vand
 • 2 tsk. kanel
 • 1 lille tsk. stødt ingefær
 • 1 lille tsk. stødt nelliker
 • 1/2 tsk. stødt allehånde
 • 1 appelsin, skallen herfra + 1-2 spsk. af saften
 • 1 spsk. hvedemel + lidt til udrulning

Fyld

 • 200 g (en smule blødt) smør
 • 250 g flormelis
 • 1 appelsin (skallen)
 • 1 æggehvide
 • 4 spsk. abrikos marmelade

Pynt

 • 70 g mørk chokolade
 • guldstøv

Sådan gør du

FORDEJ:

 1. Start med at komme honning og mel i en skål og rør det godt sammen, evt. på røremaskine. Kom det i en lukket beholder og lad det stå her i et køligt rum i 3-6 uger.

 

HONNINGKAGEDEJ:

 1. Når du skal bage selve honningbomberne, skal du bruge din fordej som nu er blevet ret hård. Jeg kommer den en tur i en food processor, for at smuldre den godt og få den medgørlig.
 2. Kom den her efter i en røreskål på en røremaskine, hvis du har sådan en. Ellers må du bare bruge hænderne i en almindelig skål.
 3. Tag også to små skåle frem, i den ene kommer du æggeblomme og hjortetaksalt. I den anden kommer du vand og potaske. Rør i begge skåle og kom indholdet ned til fordejen i røremaskinen.
 4. Tilsæt krydderier, appelsinskal og saft samt en smule ekstra hvedemel. Rør det sammen.
 5. Skrab dejen ud på et meldrysset bord
 6. Rul ud så dejen er cirka 0,5 cm i tykkelse.
 7. Nu skal bundene trykkes ud. Udstik i den størrelse du ønsker. Jeg brugte en udstikkerform som jeg normaltvist bruger til donuts.
 8. Læg bundene over på en bageplade beklædt med bagepapir.
 9. Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Når ovnen er varm, kommes bundene ind og bages i cirka 10 minutter. De skal være gyldne og hvis man helt forsigtigt trykker i bunden, skal der ikke komme tydelige fingermærker. Men omvendt må de gerne være let bløde, de skal nok blive hårde når de køler af.
 10. Køl af på en rist, så de bliver helt kolde og hårde
 11. Forstøv et klæde. Det må ikke være vådt, så bliver dine bunde bløde og klistrede. Men et let fugtigt (ikke vådt) klæde skal du bruge. Pak bundene ind i det og sæt på køl i et døgn.
 12. Næste dag tages bundene ud og de er igen blevet lidt mere bløde i det, uden at være klistrede.

 

SMØRCREME:

 1. Pisk din smørcreme sammen af smør, flormelis og appelsinskal. Kom den i en sprøjtepose med en stjernetyl for enden. Er din creme meget blød, så sæt den lige en anelse på køl.

 

SAML DINE BOMBER:

 1. Vend dine honningkagebunde, så du har bunden op af. Smør hver anden med abrikosmarmelade og hver anden sprøjter du med smørcremen.
 2. Læg dem sammen, så marmelade og creme mødes.
 3. Smelt chokolade og smør lidt af dette ud på toppen
 4. Drys med lidt guldstøv og nyd dine kager.

Bedøm denne ret

honningbomber

Fordej til honningkager og honningbomber

Når du bager honninghjerter, honningkager eller honningbomber så skal du bruge en fordej. Det er honning og mel man ælter sammen og som man lader stå og trække i 3-6 uger. Det tager ikke mere end 10 minutter at røre de to ting sammen. Men det kræver til gengæld lidt tålmodighed derefter. Ventetiden er en anelse lang, men det er det hele værd. Jeg plejer dog at lave min fordej inden jeg overhovedet kommer i julestemning sådan slut oktober/ start november. Så lader jeg den blot stå og her glemmer jeg jo alt om den. Så når vi rammer 1. december og jeg kunne få lyst til sådan en omgang honninghjerter, så er den jo klar. Og bum, nu er det nemt og hurtigt! En fordej må gerne stå lidt koldere end resten af huset. Dog ikke køleskabskoldt. Men hvis man har en kælder, et loft, et viktualierum eller lignende som er en anelse koldere, så stil den der. Gerne omkring 19 grader.

 

En kage der tager tid

Ja det er rigtigt at der står 30 dage. Men det er blot fordi sådan en fordej skal stå i en måneds tid. Selve arbejdstiden med sådan en omgang honningbomber er ikke så slem. De er faktisk ret nemme at lave. Det kræver bare at man har husket at lave denne her fordej i god tid inden. Så ja, hvis du har en fordej klar – så kan du have honningbomber klar ganske hurtigt. Og ellers – får lavet den nu, så kan du bikse dine kager sammen om 3-6 uger. Måske din fordej allerede er klar efter de her to-tre uger.

 

Se andre lækre juleopskrifter her

Har du mon husket at bage vaniljekranse, pebernødder, brunkager eller æbleskiver? 4 juleklassikere som man bare må bage i løbet af december måned. Ellers kommer der her nogle lidt mere anderledes jule lækkerier:

 

Følg også med på min instagram profil

Her der jeg også en masse opskrifter og i denne tid, især en masse julelækkerier. Kom til profilen her.

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret