Brunkager

De bedste gammeldags brunkager! Her finder du en nem opskrift på hjemmelavede brunkager. Sprøde og dejlig krydrede, lige som de skal være. Jeg håber, at du kan bruge opskriften.

hjemmelavede brunkager

Brunkager

 

Mums, hænderne op for brunkager – en favorit småkage til jul! Ikke nok med at det bare er, som at tage en bid af selve julen, så ej at forglemme den skønne duft de spreder når man bager dem. Hele hjemmet kommer til at dufte af dejlige jule krydderier og appelsin –  og det kan man jo kun kan komme i godt julehumør af. Opskriften her giver omkring 30  lækre brunkager. Jeg har erfaret, at kagedåsen på mystisk vis blev tom alt for hurtig ;o) Så hvis de skal holde hele julen, så kan du med fordel lave dobbeltportion og fylde dine kagedåser op med de bedste brunkager.

Jeg har lavet mine med mandler, men du kan selvfølgelig sagtens lave brunkager uden nødder. Undlad bare dette step i fremgangsmåden.

Brunkager

Opskrift til omkring 30 stk.

Du kan snildt spare 15 minutter, ved at købe smuttede og hakkede mandler. Hvis du selv skal smutte dem, tager det kun et par minutter i arbejdstid. Men mandlerne skal lige ligge i kogende vand i 10-15 minutters tid.

Forberedelsestid

30 minutters arbejdstid

Samlet tid

1,5 times tid I alt

Ingredienser

 • 35 g smør
 • 20 g lys sirup
 • 30 g brun farin
 • 75 g hvedemel
 • 20 g mandler
 • 1/2 tsk. kanel
 • 1 nip stødt nelliker
 • 1 nip salt
 • 1 nip allehånde
 • 1 nip potaske
 • skal fra 1 økologisk appelsin

Sådan gør du

 1. I en gryde smeltes smør, sirup og farin.
 2. I en skål røres resterende ingredienser sammen, minus mandler hvis ikke du har købt mandelflager.
 3. *Mandlerne skal i en skål med kogende vand og lægge 10-15 minutter sådan. Smut dem så, – pil skallen af. Den ryger meget nemt af. Hak dem og kom dem ned til de tørre ingredienser.
 4. Bland den flydende væske over til det tørre og ælt det godt sammen.
 5. Form en pølse som har den diameter du ønsker dine brunkager i. Jeg rullede den i et stykke bagepapir, så jeg ikke fik klistrede hænder. Det gjorde det nemmere at styre det og presse let sammen om den.
 6. Stil på køl i 45 minutters tid, til den er lidt mere hård og fast. Så er det nemmere at skære tynde skiver, uden det smuldrer.
 7. Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
 8. Læg de tynde skiver på en bageplade beklædt med stykke bagepapir og giv dem små 7-8 minutter i ovnen eller ind til du synes dine brunkager virker færdige. Lad dem køle af på en rist.

 

* MANDLER: det er klart nemmest bare at bruge mandelflager, som allerede er smuttet og snittet. Men bruger du almindelig mandler, skal disse smuttes først og derefter hakkes.

Bedøm denne ret

brunkager

Hvad gør potaske i brunkager?

Potaske er et hævemiddel som man typisk bruger i netop brunkager. Potaske gør, at man får denne her sprøde konsistens i småkagen, så den knaser mellem tænderne. Udover det, fremmer det faktisk også bruningseffekten, så får denne skønne brune farve og er så fine at se på.

Kan man så undlade postaske i brunkager? Hvis du nu pludselig får lyst til at bage sådan en omgang, men potaske ikke er at finde hjemme i køkkenskufferne – så kan du faktisk stadigvæk bage dem. I stedet kan du tilsætte natron. Det giver dog en mindre sprød småkage, men det kan lade sig gøre.

 

Mormor brunkager

Det har altid været en julesmåkage, som bare SKAL være en del af julen. Særligt mine mormors brunkager står klart i min hukommelse, som noget jeg bare elskede at komme hjem til som barn. Derfor ønsker jeg selvfølgelig også, at I kan finde sådan en opskrift her på min side. Så kan I ligeledes glæde jeres børn, forældre, bedsteforældre, andre i har kær, med disse nostalgiske julesmåkager.

 

Andre julesnacks du bare må lave til julehyggen

Op til den kommende julemåned, har jeg kreeret andre lækre godter, som er oplagt at servere for dine gæster her i løbet af julen.

 • Brændte mandler – sprøde, knasende og søde. En nem opskrift, lav dem på 20 minutter med kun 3 ingredienser!
 • Snebolde – med marcipan, nougat, mørk chokoladeovertræk og sprød sukkerskal. Virkelig gode.
 • Toffifee – smeltet karamel fudge, sprød hasselnød, fyldt med blød nougat og toppet af med chokolade. De er virkelig nemme og bare noget af mit yndlingslik.
 • Flødekarameller – de bedste hjemmelavede karameller. Perfekt chewy og skøn smag med flagesalt på toppen.
 • Finskbrød – sprøde klassikske julekager med perlesukker og mandelflager.

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret