Gravad laks med rævesauce

Her finder du en nem opskrift på hjemmelavet gravad laks med rævesauce. Det er slet ikke svært at lave gravad laks selv, og så smager det bare yderst fantastisk. Perfekt som en forret evt. til nytårsaften, som en del af en buffet eller til påskefrokosten. Jeg håber, at du kan bruge opskriften!

Gravad laks med rævesauce Gravad laks med rævesauce

Opskrift på gravad laks med rævesauce

 

Jeg spiste denne mad på billedet forleden, og mums det kan noget! Jeg synes det smager super godt at servere gravad laks på et stykke rugbrød. Det kunne også være på et stykke surdejsbrød eller franskbrød. Desuden har jeg serveret den med lidt salatblade under, da det giver lidt sprødhed til retten. Den bløde, møre laks har en skøn smag fra krydderierne i marineringen. Rævensaucen ovenpå er en slags dilddressing, som bare smager skide godt – rundet af med lidt frisk dild og citron på toppen.

Jeg synes desuden at fisken er flot at se på og vil klæde et påskefrokostbord rigtig godt. Det kunne også være fint at lave en lille portionsanrettet forret til nytår. Generelt er det en skøn spise som er passende til mange anledninger, eller ingen anledning overhovedet. Det kan også bare være, at I vil have en luksus frokost i weekenden.

 

Gravad laks med rævesauce

Opskrift til 6-8 personer som tilbehør

Det tager ikke lang tid at lave selve retten her, men laksen skal stå med marinaden 1-2 døgn. Så start alligevel i god tid.

Forberedelsestid

20 minutter

Tilberedelsestid

1 dag

Samlet tid

1 dag og 20 minutter

Ingredienser

Laks

 • 600 g lakseside
 • 2 spsk. sennep
 • 3 spsk. salt + lidt peber
 • 4 spsk. sukker
 • 3 spsk. tørret dild
 • 1 bundt frisk dild

Rævesauce

 • 1 dl olie
 • 1 tsk. tørret dild
 • 1 lille tsk. salt + lidt peber
 • 1 spsk. eddike
 • 1 spsk. sennep
 • 25 g brun farin
 • 1 bundt frisk dild
 • 1 stor spsk. creme fraiche

Sådan gør du

LAKS:

 1. Tag din laks frem og tjek om der er noget der skal skæres fra, læg den i et fad.
 2. I en skål blandes sennep, salt, peber, sukker, tørret dild og hakket frisk did.
 3. Smør dette godt ud over laksen
 4. Kom et stykke film eller en opklippet frysepose hen over og stil laksen på køl i 1-2 døgn.

 

RÆVESAUCE:

Bland alle tingene sammen i en skål. Giv det en tur med stavblenderen til sidst for at få creme fraichen blendet godt ind i olien. Server denne til laksen og evt. en skive rugbrød, citron og salatlade.

Bedøm denne ret

Gravad laks

Hvad er gravad laks?

Ja hvad er gravad laks egentlig, og hvad betyder gravad? Jeg har undersøgt lidt omkring gravad laks, og har læst mig frem til at gravad stammer fra at “grave”. I middelalderen gravede man laksen ned, så den ikke blev dårlig. Laksen fermenterede derfor nede i jorden, og blev lækker og mør på den måde. Nu foregår gravad laks processen dog på en lidt anden måde ;-d. Man tager fersk laks og marinerer den rå lakseside i salt, sukker og dild og lader den trække under husholdingsfilm. Under denne process trænger smagen fra marinaden ind i fiskekødet, samtidig med at det bliver meget mørt.

 

Kan man fryse gravad laks?

Ja du kan sagtens købe fersk laks og blot gravad det efter opskriften og derefter fryse det ned. Det er dog vigtigt først at fryse fisken når hele gravad processen er færdig. Bum, så har du lækkert gravad laks på lager, som du kan tage op når du skal servere lidt lækkert for dine gæster. Tø den langsomt op i køleskabet og skær den i skiver inden servering.

 

Tilbehør til gravad laks med rævesauce

Som sagt kan gravad laks med rævesauce sagtens serveres som del af en buffet eller et frokostbord. Nedenfor kommer jeg med nogle forslag til hvad jeg kunne finde på at servere sammen med.

 • Det kunne være en gang smørrebrød. Én med hønsesalat og sprødt kyllingeskind, som du finder i linket, og én med denne gravad laks med rævesauce.
 • Du kan jo evt. bage dit eget hjemmebagte rugbrød til, som du endda kan have klar på få timer. Du kan også have et blødt franskbrød klar på lidt over en time.
 • Endnu en fantastisk forret, blinis med stenbiderrogn. Du kan bruge opskriften på hjemmelavede blinis (de er klart bedre end de købte), og skære gravad laks ud i små stykker og lægge ovenpå. En anden mulighed er, at servere blinis med stenbiderrogn og en anretning af gravadlaks med rævesovs på et stykke brød ved siden af. Så de begge indgår som en forret eller som del af en buffet.
 • En frisk spidstkålsalat ville også være perfekt at servere sammen med. Den er med sprød, syrlig æble, avocado og frisk dild – vendt i en olie-sennep-honning dressing. Passer bare godt sammen med fisk.
 • De her spinatvafler er nemme og hurtige at lave, og indbyder en masse forskellige slags fyld. De kunne f.eks. sagtens fyldes med gravad laks, med noget sprød salat.
 • Hvis laksen skulle indgå som del af et frokost bord, ville en gang fiskefrikadeller med hjemmerørt karrysalat ikke være en dum idé. Sprøde uden på og saftige inden i.

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret