Donuts

Donuts, lækre fedtede og sprøde donuts med en blød og saftig midte. Pyntet af på forskellige måder. Få opskriften + forslag til pynt her i indlægget.

Opskrift på hjemmelavede amerikanske donuts

 

Jeg har aldrig før prøvet at lave donuts, det er lige før jeg vil gå så vidt som at sige jeg aldrig har smagt det. Det er næsten rigtigt, for jeg tror jeg smagte min nieces engang i tivoli. Men jeg har aldrig selv købt sådan én. Egentlig forestillede jeg mig at de var ret vamle og ikke lige mig, men jeg havde bare sådan lyst til at prøve at bage en omgang. Jeg blev overrasket! En hel del faktisk. Det kan godt være det der med “vammel” er rigtigt, altså på den gode måde – I ved. Men wow de smager godt. De er bløde og saftige, sådan lidt seje i det. Men pga. frituren er kanten sprød. De har en let saltet smag, måske lidt smøragtig smag, og så smager de af den topping man nu kommer på. Her er min favorit klart den hvide.

 

Donuts med kaffefrosting og daim

Det er hvad den hvide byder på. Den mørke er med mørk smeltet chokolade, hakket pistacie og et lille stykke knickers (mest for pynt). Den hvide, mums siger jeg bare! Den er med en smørcreme med lidt kaffe i, og så hakket daim. Den er vild. Men det er de nu begge. Jeg håber I vil prøve dem af, det er egentlig ret nemt.

 

Donuts

Opskrift til 8

Ingredienser

Donuts dej

 • 2 dl mælk
 • 75 g smør
 • 20 g gær
 • 1 tsk. salt
 • 3 spsk. sukker
 • 1 æg
 • 450 g hvedemel
 • 1 liter fritureolie

Dem med chokolade (nok til halvdelen)

 • 50 g mørk chokolade + 1 snickers + en håndfuld pistacienødder

Dem med kaffefrosting

 • 2 små spsk. færdiglavet kaffe (med vand)
 • 1/2 tsk. vaniljesukker
 • 20 g blød smør
 • 120 g flormelis

Sådan gør du

Dej

 1. Kom en smule af mælken i en skål sammen med smør og smelt det i mikrobølgeovnen.
 2. Hæld det over i en røremaskine sammen med resten af den kolde mælk
 3. Smuldr gær her i og rør rundt
 4. Kom salt, sukker og æg ved – rør rundt.
 5. Kom melet ved og ælt først forsigtigt, så det ikke sprøjter ud med mel. Sæt den så op i omdrejning og rør godt i 7-8 minutter til dejen slipper skålens kanter.
 6. Kom en opklippet frysepose + et viskestykke hen over dejen og lad den hæve i skålen i 1,5 timer.

Udrulning

 1. Kom dejen ud på et bord drysset med mel, rul den ud så den er 1 cm tyk (pas på ikke at rulle for tyndt)
 2. Med en udstikkerform (eller to forskellige størrelse skåle) stikkes de ud. Jeg brugte et æggebæger til den inderste cirkel og en skål til den yderste. Det er en god idé at bruge noget skarpt dog, så man ikke er nødt til at skære rundt om med en kniv.

Friture

 1. Når du har alle dine cirkler med hul i midten klar, skal gryden med friture gøres klar. Kom frituren her i og tænd for komfuret. Det er vigtigt den ikke er for varm, men omvendt skal den være godt varm og det tager lige 5 minutters tid. Lav en tester ved at smide et lille stykke dej her i – hvis det bobler pænt omkring den, uden at den bliver for mørk og uden at det sprutter ud over det hele, så er frituren klar
 2. Kom et par donuts i af gangen. Pas på med at de ikke presser på hinanden, så de bliver helt deforme. Der skal være god plads i gryden
 3. Giv dem omkring 40 sekunder på hver side og læg dem til tørre på rigeligt med køkkenrulle

Pynt

 1. Til dem med chokolade, smeltede jeg blot dette og kom det over. Jeg fjernede pistacieskallen, hakkede nødderne og pyntede med disse + små stykker snickers.
 2. Til dem med kaffefrosting: bland flormelis, vaniljesukker, blødt smør og kaffe i en skål. Rør godt rundt. Pynt med dette + hakket daim.

Bedøm denne ret

Sådan laver du hjemmelavede donuts / do’s and don’ts

Jeg fandt hurtigt ud af nogle fifs, noget man skal gøre og noget man ikke skal gøre. Dejen blev virkelig god, selvom det var mit første forsøg. Den sidder bare lige i skabet og var vildt nem at arbejde med.

 • Den skal så rulles ud, her fik jeg den først rullet for tyndt ud. Så da jeg havde stukket mine donuts ud, lagde jeg dem dobbelt – så de fik den rette tykkelse. Det kunne man ikke helt! Selvom jeg forsøgte at samle dem og presse dem godt sammen, så gik de fra hinanden da de kom ned i frituren. Så sørg for bare at rulle dejen ud i den rigtige højre fra start – 1 cm.
 • Udstikning – det er klart nemmest hvis man har noget at stikke ud med. Altså noget skarpt, som rent faktisk stikker dem ud. Det havde jeg ikke, så jeg brugte et glas og skar med en kniv omkring det. Det kunne man godt, men det gav ikke skarpe flotte kanter. Det gjorde at kanterne som jo burde være bløde, blev meget mere hakkede. Så knap så rund, men mere 15 kantede. Så ja, meget nemmere at lave donuts med rigtige udstikkere. En stor og en lille (til hullet i midten).
 • Frituren skal være varm nok, men ikke for varm. Lad den varme op et stykke tid ved middel-varm Frem for bare at skrue max op og give det et par minutter sådan. Så bliver oliven for hurtigt varm og så får dine donuts en lidt for mørk overflade. Så lav en lille tester, når den kommer i olien skal det boble forsigtigt omkring den – uden at det sprutter og sprøjter. 40 sekunders tid på hver side kan gøre det.
 • Kom ikke for mange donuts I gryden sammen. De svulmer lidt op, og presser de hinanden på pladsen, bliver de lidt deforme. Gå efter 2 af gangen.
 • Lad dem køle af på en rist med godt med køkkenrulle til at suge.

donuts

Andre forslag til topping

Min favorit er klart dem med kaffefrosting. Men her kommer lidt andre forslag til lækre toppings:

 • sukker – så snart din donut er kommet op af frituren kan du vende den i sukker. Det er ret klassisk donuts. Det kan være lidt svært at få sukkeret til at hænge ordentlig fast. Så er det en idé at pensle med smeltet smør først.
 • karamel – du kan komme en karamelsauce hen over dine donuts. Sådan én kan du købe dig til, men du kan også lave den selv ved at koge en dåse med kondenseret mælk. Ellers kan du pynte dine donuts med karamel popcorn.
 • smeltet chokolade eller en købe-chokolade sauce. Pynt med alt muligt slik og chokolade, f.eks M&Ms, kitkat, daim, toffiffee, snickers, skumfiduser, lakrids (f.eks. heksehyl) eller vingummi.
 • kokosmel, igen kan det være de lige skal pensles med smeltet smør inden det drysses på. Evt. Kan du pynte af med et lille stykke Bounty sammen med kokosmelet.
 • peanuts, hak dem groft og kom dem over smeltet chokolade. Evt. pynt af med et lille stykke snickers.
 • glasur, gerne med farve + krymmel. Hvis det skal være lidt børnevenligt. Måske ungerne vil være med til at pynte. Det kan også være du skal pynte med citron eller appelsinglasur.
 • passionsfrugt, du kan komme passionsfrugtsirup over og pynte med både af frisk passionsfrugt. Jeg har lavet min egen sirup i dette indlæg.

hjemmelavet donts

Andre lækre desserter

donuts

Følg med på instagram, på min Facebookside og/eller modtag mine nyhedsbreve

Jeg bruger rigtig meget tid på min Instagramprofil, her viser jeg et udpluk af opskrifter frem. Jeg deler også en masse træningsinspiration og viser glimt fra vores nybyg projekt. Jeg har lavet nogle kategorier / højdepunkter, hvor man kan få inspiration til madpakken, til børnevenlig mad, til glutenfri bagning, madplaner og meget mere. Jeg håber I har lyst til at følge med der ovre.

Ellers er der min facebookside fuld af inspiration og ved at tilmelde dig mine nyhedsbreve (det er helt gratis) får du tilsendt mine madplaner til din email hver fredag. Jeg forsøger altid at lave mine madplaner nemme og overskuelige, med råvarer som alle kan købes i Netto eller lignende. Jeg tænker madspild ind i dem, så råvarer og retter genbruges. Jeg forsøger at gøre retterne dejlig grønne og børnevenlige.

 

Frysevenlige

Dine donuts er klart bedst lige når de er lavet, eller nogle timer efter. Jeg synes de bliver en smule tørre af at stå i køleskabet til dagen efter. Jeg har forsøgt at fryse et par stykker ned også, for at se om de stadig er gode når de tages op. Jeg kunne forestille mig at de er bedst når de er varmet op. Så måske vil jeg anbefale at fryse dem ned uden hopping, og så blot pynte dem når de er ny-lunet igen.

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret