Vaniljekranse

vaniljekransevaniljekranse

Vaniljekranse

 

Okay, jeg har næsten lyst til at sige “slap lige af, hvor er det nemt at lave vaniljekranse”. Ved ikke om jeg var heldig, for bagværk går virkelig tit galt for mig, når jeg kaster mig ud i noget første gang. Så jeg har også taget tilløb til at prøve at lave vaniljekranse. Ja, det er første gang i mit 34-årige liv, at jeg laver dem selv. Jeg lavede blot en lille portion, fordi jeg var overbevist om, at de nok skulle smides ud anyways. Men Noah og jeg nailede dem i første forsøg, og jeg var dybt overrasket over hvor let det gik. Nu smækker jeg klart en stor portion sammen også.

Det er vitterligt bare at komme smør, sukker, æggehvide, mel, vanilje og salt i en røremaskine. Give det 3 minutter. I en sprøjtepose med det! Sprøjt, bag og bum, vaniljekranse. På 15 minutter i alt.

Det er klart, hvis man laver en stor portion, så tager det også længere tid. Men for vores 14-15 stykker, tog det os et kvarter.

Vaniljekranse

Opskrift til 15 stk.

Denne portion giver kun 15 stk. Så lav meget gerne dobbeltportion.

Forberedelsestid

små 10 minutter

Tilberedelsestid

8 minutter

Samlet tid

15-20 minutter

Ingredienser

 • 100 g meget blødt smør
 • 85 g sukker
 • 1 æggehvide
 • 150 g hvedemel
 • 1 stang vanilje
 • 1 nip salt

Sådan gør du

 1. Tænd ovnen på 200 grader varmluft
 2. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom det + de øvrige ingredienser i en røreskål.
 3. Rør dejen sammen et par minutter på røremaskinen.
 4. Kom dejen i en sprøjtepose med stjernetyl (12 mm)
 5. Sprøjt dem ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Vi brugte fingrene til at samle dem forsigtigt.
 6. Giv dem cirka 8 minutter i ovnen, til de er godt gyldne.
 7. Køl af på en rist

Bedøm denne ret

vaniljekranse

Vaniljekranse lavet med sprøjtepose

Jeg tror en af grundene til at jeg aldrig har fået kreeret mig en portion vaniljekranse, er den der maskine det kræver. Men det er gået op for mig at man slet ikke behøver en maskine. En sprøjtepose og en stjernetyl (med ret stor åbning) er så fint. Jeg har brugt en stjernetyl 12 mm. Det er meget svært at sprøjte ud med en mindre.

 

Kan jeg bruge vaniljesukker frem for en vaniljestang?

Det kan du godt, det kan jeg se flere rundt omkring på google gør. Men jeg foretrækker dog at bruge ægte vanilje fra en stang, man skraber ud. Jeg synes det giver en mere intens vaniljesmag (og det må vaniljekranse jo altså meget gerne have). Jeg synes også vaniljeprikkerne klæder de finde kranse.

 

Vaniljekranse med mandler

Jeg har lavet mine vaniljekranse blot på hvedemel. Men man kan fint erstatte noget af melet med mandelmel. Enten kan man købe færdigmalet mandelmel. Ellers kan man nemt blende mandler og få en mel ud af det på den måde. Sørg blot for at blende ret godt. Jo større stykker mandler der er i dejen, jo sværere er det at sprøjte det ud. Men jeg synes mandlerne gør noget godt for både konsistensen, det bliver lidt mere fedtet og knasende. Men smagen er også skøn sammen med vanilje. Variationen her med hvedemel er bare så nem og de blev virkelig også gode.

 

Hvor stammer vaniljekranse fra?

Vaniljekranse er en mega gammel opskrift, de kom frem i 1840’erne. Det er en dansk småkage klassiker, som i den grad er kommet for at blive.

 

Æg i vaniljekranse?

Jeg kan læse mig til at det er lidt forskelligt om folk bruger æg i dejen eller ej. Æg kan godt gøre dejen lidt mere hård at arbejde med. Jeg brugte æggehvide og det fungerede så fint, min dej var ikke hård. Jeg har desuden læst at man kan bruge lidt hjortetaksalt i dejen også, for at få dem helt sprøde. Det er ikke nødvendigt dog.

vaniljekranse

Andre lækre julebagværks-opskrifter

Se også mit bud på de bedste pebernøddersnebolde, æbleskiver eller denne vilde julekage som virkelig kan imponere dine julegæster.

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret