Risalamande

Cremet og fløjlsblød, vaniljeprikket ris a la mande med kirsebærsauce. Et gigantisk must til juleaften. Du kan snildt servere din ris alamande med appelsinsirup i stedet for kirsebærsauce. Eller lave dig en jordbærsauce i stedet. Det er svært (og muligvis heller ikke nødvendigt) at lave om på juletraditioner, så vi spiser den også selv helt klassisk her hjemme. Men i virkeligheden er der ikke nogle af os der bryder os specielt meget om kirsebærsaucen. Så måske vi burde sætte en kande på bordet i år med appelsinsirup også (os i mellem – det smager nemlig langt bedre)

ris alamande med kirsebærsauce

Risalamande med kirsebærsauce

 

Altså jeg vil faktisk næsten vove den påstand at det her er den bedste ris alamande jeg har smagt. Med frygt for at fornærme alle dem som har serveret den klassiske juledessert for mig. Det er jo smag og behag hvordan sådan en ris alamande skal være. Men hvis du elsker smagen af vanilje, foretrækker den luftig, let og cremet og med knap så mange mandler i – så er jeg sikker på at du også vil synes om denne her variant. Jeg har i hvert fald været ganske rundhåndet med både vanilje og flødeskum. Men til gengæld har jeg begrænset mængden af mandlerne, som jeg altså godt kan synes kan være liiidt tarvelige at tygge på.

Ris alamande

Opskrift til 4-6 portioner

Her kan blive til 4 store portioner ris alamande, eller 6 lidt mindre.

Kog din risengrød i god tid inden, så den kan nå at køle helt af. Jeg har sat tiden på opskriften til at være et døgn, fordi du netop koger risengrød dagen inden. Men har du en kold risengrød, så tager det ikke mere end 15 minutter at smække denne omgang sammen.

Samlet tid

1 døgn, hvis du koger risengrød dagen inden

Ingredienser

 • 450 g færdigkogt risengrød (ca. 1,5 dl grødris + 2 dl vand + 1 lille nip salt + 6 dl sødmælk)
 • 1 vaniljestang + 2 spsk. sukker
 • 2,5 dl fløde
 • 50 g mandelsplitter
 • server med kirsebærsauce, eller appelsinsirup og evt. også brændte mandler

Sådan gør du

 1. Kog din risengrød op og lad den køle helt af. Jeg koger risengrøden dagen før.
 2. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Bland dem på et skærebræt med sukker.
 3. Pisk fløde til en let skum.
 4. Kom det hjemmelavede vaniljesukker, flødeskum og mandelsplitter ned til risngrøden og vend det rundt.
 5. Server med kirsebærsauce som varmes kort op.

Bedøm denne ret

Nem risalamande

Det her er en meget nem ris alamande, da mandlerne er købt smuttet og snittet. Det kan altså lige spare en for en masse tid. Lav endelig risengrøden dagen i forvejen (eller to dage i forvejen), så du ikke skal sloges med den på selve dagen. Den har alligevel godt af at køle helt af.

 

Toppings til risalamande

Server gerne sprøde brændte mandler til toppen af din ris alamande. Det har jeg helt sikkert tænkt mig at gøre i år. Jeg har også tænkt mig at servere en appelsinsirup hertil. Så kan man vælge den frem for kirsebærsauce, hvis man skulle have lyst. Du kan google dig til en appelsinsirup, hvis du vil prøve sådan en. Ellers kommer jeg snarest med en opskrift, for jeg har nemlig en lige på trapperne.

 

Tips til en perfekt risalamande

 • undgå at piske fløden for hårdt, den må gerne være helt blød og let
 • vend flødeskummen forsigtigt i din grød
 • brug vaniljestang frem for vaniljesukker, det giver en langt mere intens smag og flere smukke vaniljeprikker
 • spar tid og køb dine mandler smuttede og endda også hakkede
 • kom en anelse salt i din risengrød, uden at det er for meget. Men den salte smag fremhæver vaniljen
 • brug rigeligt med flødeskum til at blande op med. Især hvis du laver din risalamande dagen inden. Så suger den væske og bliver nemt lidt mere tør og tæt i det. Rør så gerne op med ekstra flødeskum, for at bevare den luftige og lette konsistens
 • server gerne din risalamande med andet end kun kirsebærsauce. F.eks. brændte mandler på toppen for at give knas. Jeg er med på det kan forstyrre legen i at finde den hele mandel. Men hvis du spiser det mere for nydelsen end for den mandel der, – så er det altså godt.

ris alamande med kirsebærsauce

Find resten af din julemenu lige her

Hvis du står og mangler flere juleopskrifter til julebordet. Så kig med her. Jeg har efterhånden fået samlet så mange juleopskrifter sammen, at der er nok til hele julemiddagen. Især min friske rødkålssalat og waldorfsalat elsker jeg, og dem vil jeg klart anbefale.

ris alamande

Find flere juleopskrifter på min instagramprofil

Den finder du lige her.

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret