Andesteg – perfekt and til jul

Andesteg bliver nok serveret på de fleste danske juleborde den 24. december, og mange får det også til Mortensaften. Jeg elsker and, og selvom det er lidt udenfor min comfort zone med sådan en andesteg, så er det et must til jul! Så her er en opskrift, som næsten ikke kan gå galt. Og så deler jeg også et par tips til, hvordan du undgår, at andestegen bliver tør.

and til jul

andesteg til jul

Langtidsstegt andesteg – and til jul

Her får du min opskrift på langtidsstegt andesteg, som giver sprødt skind og saftigt, mørt kød. Nedenfor deler jeg også et par fifs, så du undgår at lave de samme fejl, som jeg selv gjorde, første gang jeg skulle lave and.

Forberedelsestid

30 minutter

Tilberedelsestid

4,5 time

Samlet tid

5 timer

Ingredienser

 • And (cirka 3 kg)
 • 2 æbler
 • 2 skalotteløg
 • 100 g svesker
 • 2 spsk salt
 • 1 stilk bladselleri

Sådan gør du

 1. Tænd ovnen på 200 grader.
 2. Klip vingespidserne af anden, og fjern indvoldene.
 3. Skyl anden fri for eventuel blod.
 4. Skær æble og løg i både, hak sveskerne en smule, og skær bladselleri i skiver.
 5. Fordel halvdelen af ovenstående fyld i et ildfast fad. Hæld 6 dl vand i fadet sammen med fyldet.
 6. Gnub anden med salt, både ind- og udvendigt. Put det sidste fyld ind i anden, og luk den med kødnåle.
 7. Sæt det ildfaste fad med fyld og vand ind nederst i ovnen. Placer en rist hen over fadet, som anden sættes ind på. Så kan fedt og saft løbe fra anden ned i fadet.
 8. Skru med det samme ovnen ned på 110 grader.
 9. Giv anden cirka 4 timer i ovnen i alt. Hver halve time hældes lidt af væsken fra fadet i bunden hen over anden med en ske. Tag temperaturen løbende, som minimum efter 3 timer. Når temperaturen er omkring 60-65 grader, skruer du ovnen op på 250 grader, så skindet kan blive sprødt. Sigt efter, at sluttemperaturen skal være 68-75 grader, alt efter om du vil have den rosa eller gennemstegt.
 10. Lad anden trække lidt på køkkenbordet inden udskæring.

Bedøm denne ret

andesteg

Tips og tricks til at undgå at din andesteg bliver tør

Der er ikke noget værre end at have brugt mange timer (og penge) på en lækker andesteg, som så ender med at blive tør. Så her kommer lige nogle fifs, så du forhåbentligt kan få en saftig, mør and med sprødt skind.

 • Vær opmærksom på, at din and skal have kortere tid i ovnen, hvis den er mindre end de 3 kg. angivet i opskriften.
 • Hold dig ikke slavisk til tiderne i opskriften. Det er ikke sikkert, at anden skal have 4 timer i ovnen. Tjek i stedet kernetemperaturen på andestegen løbende. Når anden er 60-65 grader, skrues ovnen op, så skindet kan steges godt sprødt. Jeg gav min første and for længe i ovnen, fordi jeg holdt mig til de cirka 4 timer i stedet for at kigge på temperaturerne.
 • Sørg for at hælde væde hen over anden cirka hver halve time. Det giver både fugt til anden men sikrer også, at skindet bliver lækkert og sprødt.

 

Andre juleopskrifter

Spiser I også flæskesteg juleaften? Så har jeg en opskrift på den lækreste flæskesteg med sprøde, puffede svær. Derudover synes jeg, at en frisk salat er dejligt på julebordet, sammen med den fede mad. Denne waldorfsalat med grønkål, vendt i en flødeskums-dressing, er en klar favorit. En frisk rødkålssalat med bær, appelsiner og honningristede valnødder gør sig også rigtig godt sammen med and og flæskesteg.

 

Nyhedsbrev, Facebook og Instagram

Følg endelig også med inde på min Facebook-side og på min Instagram-profil, hvor jeg hver dag deler inspiration til lækker hverdagsmad. Du kan også skrive dig op til mit nyhedsbrev, hvor jeg hver fredag sender en madplan ud med tilhørende indkøbsliste.

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret