Pesto er en italiensk slags dressing eller dip, lavet på frisk basilikum. Den kan bruges til virkelig mange ting, f.eks. i sandwich, i pitabrød, under pålæg på rugbrød, i pastasalater osv. Det er meget nemt at lave sin egen pesto og så smager det jo bare så meget bedre end dem man køber. Her er min pesto opskrift – jeg håber den kan bruges
Pesto – opskrift på basilikumspesto
Jeg elsker hjemmelavet pesto, især hvis den er lavet på basilikum. Man kan sagtens lave den på frisk spinat, persille, ruccola eller man kan lave en ramsløg pesto. Jeg foretrækker den med basilikum. Man kan sagtens smide ekstra frisk spinat i sin basilikum pesto også, for at spæde den lidt op og få den til at række til en større portion for billigere penge. Det gør ikke så meget for smagen, hvis der også er godt med basilikum i. Jeg har desuden brugt pinjekerner, som jeg rister først da det fremhæver smagen. Her kan du skifte ud med mandler eller cashewnødder, hvis du synes. Opskriften rækker til en lille skål, nok til 3-4 personer hvis det skal i en sandwich f.eks. eller til én stor portion pastasalat med pesto.
Basilikumspesto
Forberedelsestid
10 minutterSamlet tid
10 minutterIngredienser
- 60 g basilikum
- 15 g ristede pinjekerner
- 1 tsk. citronsaft
- 1/2 fed hvidløg
- 1/4 tsk. salt
- 15 g parmesanost
- 1 dl olie (jeg bruger en smagsneutral olivenolie)
Sådan gør du
- Rist pinjekernerne på en tør pande
- Kom alle ingredienserne minus olie i en minihakker eller foodprocessor og kør rundt til det er blendet så meget som muligt
- Bland det op med olien
Kan man lave andre varianter af dippen?
Ja du behøver ikke at lave den på basilikum, så den bliver grøn. Du kan også kaste dig ud i en rød version, f.eks. lavet på peberfrugt eller soltørret tomat. Jeg ville bage eller grille peberfrugterne inden og så blende dem sammen med ellers samme ingredienser: parmesanost, pinjekerner, olie, citronsaft og salt. Du kan også lave en persille pesto, hvis du er mere til dette end denne her peberfrugt pesto
Hvad er pesto og hvordan laver man pesto?
Pesto er en kold sauce, en dressing eller en dip – altså efter hvad man foretrækker at kalde det. Det stammer oprindeligt fra Norditalien og er en blendet krydderurte-dip. Den laves på en form for frisk krydderurt eller salatblad, en form for nød eller kerne, ost, citronsaft, salt og olie. Man laver det ved at blende det hele sammen, simpelt og nemt.
Hvad bruger man pesto til?
Det kan bruges til mange ting. F.eks. i sandwich, som jeg har gjort her – med parmaskinke, avocado, mozzarellaost og syltede rødløg. Det kan også bruges i pitabrød sammen med f.eks. falafler og grønt, på kartoffelpizza eller som denne pastaret med laks og bagte tomater. Så kan du bruge det i pastasalater, som f.eks. den jeg har her. Eller til en ganske simpel portion pastapesto. Sådan deler jeg med jer meget snart.
Hvor længe kan en hjemmelavet pesto holde sig?
Jeg vil mene den holder sig fint 3-4 dage i køleskabet. Rør blot rundt i den og brug den igen.
Hvad består pesto af?
Det kommer lidt an på om du ønsker at lave en grøn pesto eller en rød én f.eks. Den grønne består enten af frisk basilikum, persille eller en anden type friske krydderurter. Du kan også bruge grønkål, spinat eller ruccola. Så skal der en form for nød eller kerner i, f.eks. pinjekerner, cashewnødder, hasselnødder eller mandler. Hvis du bruger hasselnødder, vil jeg anbefale at bage dem først, så skalerne kan pilles af. Du kan også lave den med solsikkekerner, jeg synes ikke det smager helt lige så godt, men det er til gengæld billigere. Så skal der ellers noget parmesanost, citronsaft, olie og salt i. Brug meget gerne en smagsneutral olie, så den ikke overtager smagen helt.
Instagram og gratis nyhedsbrev
Følg endelig med på min instagramprofil også, hvor jeg deler en masse andre madbilleder og opskrifter. Eller tilmeld dig mit nyhedsbrev lige her helt gratis. Så vil du modtage mine madplaner i din indbakke hver uge.
Kommentarer