Nybyg – jeres råd og inspiration til nybyggeri

I indlægget her har jeg delt inspiration til nybyg. Et skriv omkring tilvalg, fravalg og overvejelser vi har gjort os idet at bygge nyt. Det er lidt af en jungle, når først man er præsenteret for noget, kan man jo næsten ikke forestille sig at skulle leve uden det. Vi er helt i den spæde start af nybyg processen og er i gang med at vælge til og fra.

nybyg

Nybyg – jeres bud på uundværlige ting

 

Jeg spurgte jer på min Instagram forleden om der er noget I sidder og tænker “det var bare godt vi valgte dette” eller omvendt “det kunne vi sagtens have undværet”. Jer som selv har været i processen og som nu sidder i et nybyg hus. Der kom sindssygt mange gode bud, så mange at jeg er blæst helt bagover. Anede ikke så mange var interesseret i emnet, at så mange faktisk bor i et nybygget hus. Men næsten lige så mange der kom med gode bud, spurgte om jeg ikke vil dele alle de her bud. Så jo selvfølgelig, her kommer de. Jeres gode bud på ting man bare ikke kan undvære i nybyg. Jeg har delt det lidt ind i rum, da der simpelthen er så mange gode råd.

 

Køkken/alrum:

 • Nogle af de mest nævnte ting er viktualierum og en quooker. Begge ting også noget vi synes var vigtigt og som vi skal have. Jeg er jo rigtig meget i køkkenet og har en masse regi og køkkenmaskiner, en hulans masse fotogrej: baggrunde, lys, reflekterer og sådan noget. Det bliver genialt at kunne gemme det af vejen. Vi har også valgt at gemme det her depotrum bag skabe, så det ligner skabe ude fra køkkenet. Det er der også mange som anbefaler.
 • En quooker vandhane. Den skal vi som sagt også have (igen). Det er helt perfekt til havregrød, kaffe, te, rengøring af sutter og alt muligt andet.
 • Så bliver ovenlysvinduer nævnt når vi snakker nybyg. Dem får vi også 2 styks af. Både for at få lukket en masse lys ind, men også ift. varmen – så der kan komme lidt luft ind. Vi har store gulv-til-loft vinduer, og det har jeg hørt godt kan blive meget varmt. Så derfor er det et must med de her ovenlysvinduer. Mange skriver også solfilm på disse, det overvejer vi også, men er meget i tvivl. Der er ingen tvivl om at det kunne være dejligt at få dæmpet varmen om sommeren. Men det tager bare også en hel del lys. Man kan tydeligt se det mørke lag dér – så vi er mest på at lade være.
 • Indbygget kaffemaskine, vinkøleskab, 2 ovne, dampovn, affalskværn, 2 kølefrys, – så man kan handle stort ind én gang om ugen. Jeg tror desværre ikke vi får noget af dette – selvom det hele lyder fedt.
 • Alkove. Sådan en får vi og den glæder jeg mig til. Planen er at bagvæggen i den bliver beklædt med lameller og så kan vi have opbevaring under den.
 • Sortering af skrald i køkken, – det har jeg set hos nogle venner, at man har delt skuffen ind i flere skraldespande. Det er super fedt og klart også et ønske.
 • Så skriver mange ift lofter, de fleste nævner trolltech loft – ift. akustikken. Vi får et gipsloft med akustikplader, da vi synes dette er det pæneste. Men det her er simpelthen også en af de ting jeg glæder mig mest til – at ungerne kan larme uden at hele huset runger og vi andre på igen måde kan snakke sammen imens. Vi er dog lidt i tvivl om hvor mange rum vi kan undvære det i (igen for at spare penge). Vi har det helt sikkert i køkken, alrum, stue og gang.
 • Læg penge til side til gardiner, tjek! Det er modtaget.
 • Skuffe i køkkensokkel til ladestation til robotstøvsuger. Lige så mange skriver dog centralstøvsuger. Vi er mest på den første løsning.
 • Brændeovn eller gaspejs. Åh ja, har vi jo nu og vi elsker den. Så det var også et kæmpe ønske, men en post som er prioriteret ned. Vi tænker dog at en biopejs kan efterinstalleres engang. Vi har også bare fået at vide at det slet ikke er nødvendigt i nybyg på samme måde som i det gamle hus vi bor i nu.

 

Badeværelser

 • Badekar – helt sikkert. Det er en udskrivning, da gulvet også skal hælde og koster en del. Men det skal vi bare have, det har vi nu og vi bruger det virkelig meget. Især til ungerne. Flere af jer skriver badekar gravet ned i gulvet, også fedt. Men vi hælder lige nu til et fritstående stenbadekar, som vi har i vore nuværende hus.
 • 2 toiletter, får vi også. Vi får 2 badeværelser, tænker jeg også er et must til når ungerne bliver større.
 • Unidrain på bad – tjek, klart også et must.
 • Dobbeltbruser. Det har vi bevist fravalgt dog, fordi vi får badekar. Men vi får en bred bruser, så der er plads til et lille babybadekar eller lignende ved siden af også.
 • Én skriver også godt lys på badeværelset, ved spejlet – når man skal lægge makeup og sådan. Det er hermed noteret.
 • Indbygget shampoohylde i badeværelserne. Dette får vi også, vi troede faktisk det var standard. Men det er det ikke – så det har vi valgt at tilkøbe.
 • Én skriver akustikfælter i badeværelset, da ungerne larmer når de er i badekar. Den er lige på overvejeren her.

 

Udendørs

 • Læg penge til side af til have bliver der skrevet. Yes – det er vi klar over. Egentlig har vi nok ikke lagt nok til side, men så må det komme hen af vejen uden for. Vi ønsker bl.a. at få terrassen bygget i træ, hvilket jo heller ikke er den billigste løsning.
 • Udendørs vandhane både foran og bagved samt stikkontakter ude – også på begge sider til julelys, hækklipning mm. God pointe.
 • Stor terrasse – overdækket. Vi får som det ser ud nu, to terrasser. Den ene er overdækket og den anden er ikke.
 • Garage, her må vi nøjes med carport. Jeg glæder mig bare til at have overdækket, det har vi ingen steder hvor vi bor nu. Bliver skønt med børn der sover ude i vognen og hvis man gerne vil have vasketøj ude. Vi får overdækket fra carport og ind til bryggers, dejligt hvis det regner og man skal fra bil og ind i huset. Men klart, – garage ville være mega fedt. Især sådan én med gulvvarme, så man kan have bryggers i det og evt. træningsafdeling. Det må bliver om 10 år, når vi vinder i lotto.
 • Opbevaringsplads til havemøbler om vinteren (good pointe) – så et stort nok skur til dette, vogne, cykler, græsslåmaskine, haveredskaber mm.
 • Lys ved skraldespandene. Ja, for er jeg den eneste som hader at gå ud med skrald – især når det er mørkt og man har hænderne fulde? Vi skal klart have noget censor lys og så drømmer jeg om en eller anden løsning på at åbne dem uden hænder. Man har jo bleer, glasflasker, poser og alt muligt med ud. Så hvis bare nogle kunne åbne mine skraldespande for mig, haha..

 

Bryggers

 • Mange skriver stort bryggers med masser af opbevaringsplads og plads til at have tørrestativ. Jeg er så enig. Det er blevet en lille smule mindre end først ønsket, men håber meget det er nok. Det bliver  9,4 m2. Vi får bl.a. en skabsvæg med 4 skabe, så vi har et hver til overtøj, skoletaske, cykelhjelm mm. Ønsket var 5 (måske vi udvider familien en dag), men der er desværre kun plads til 4.
 • Både bryggers og hoveddør – ift. at være en del mennesker der skal ind og ud, med overtøj osv. om vinteren. Det giver egentlig meget god mening. Jeg kan også godt lide at man har en pænere indgang! Så det får vi også – altså begge dele.
 • Vaskemaskine i højde med skuffer under. Nogle skriver at 4 skuffer under er fedt, så kan man sortere vasketøj i disse. Lyder genialt, så kommer den også op i højde.
 • Nedsunket kokosmåtte foran dør. Jeg kan ikke finde ud af om jeg bryder mig om det, rent æstetisk. Men jeg kunne forestille mig at det er virkelig praktisk.
 • Vaskemaskine op af ydermure, da det larmer mindre. Fedt nok – for sådan bliver det også hos os.

 

Andet omkring nybyg og gode råd

 • Tænk over det skal være nemt at holde rent, modtaget! Nogle gange hænger praktik ikke altid sammen med noget flot. Jeg tror f.eks. ikke store vinduer er vildt praktisk, men det er bare lækkert at se på.
 • Internetstik i alle værelser (hilsen fra en drengemor)
 • Pluskarme, så dørerne ikke kan smække. Lyder smart (og dyrt)
 • Voksen og børneafdeling, især på sigt når ungerne bliver større. Det får vi også. Til en start var jeg lidt i tvivl, for det er langt væk at mine børn skal sove så. Men altså, de sover begge i vores seng hver nat lige nu og det er de velkommen til ind til den dag de ikke længere selv vil.
 • Blødgøringsanlæg – helt klart også noget mange skriver. Det bliver nok desvære et sted vi sparer, selvom det kunne være fedt at undgå kalk. Heldigvis er der en del mindre kalk i vandet her i Silkeborg end i Aarhus, hvor vi boede før.
 • Masser af stikkontakter, tjek!
 • Legeværelse eller hobbyværelse. Klart fedt, men desværre heller ikke en mulighed hos os. Vi får 3 værelser og til en start bliver det tredje brugt til mit klinikrum/kontor/ træningsrum. Måske ungerne leger sammen på det ene og sover sammen på det andet, hvis de vil det.
 • Gulvvarme over alt, også et krav.
 • Masser af spots. Det er også et sted hvor vi forsøger at skrue lidt ned. Men de er jo nødvendige og vi får et ret stort hus (195 m2) så har også brug for en del.
 • Der er faktisk ikke nogle der nævner noget om gulve. Vi drømmer selv forfærdelig meget om sildeben i hele huset (minus bad og bryggers). Nu må vi se hvad det ender med, men det er jo simpelthen det smukkeste gulv i verden (synes vi).

nybyg

Tak for jeres råd til nybyg søde mennesker

Tusinde tak venner, for hulan. Mange rigtige gode bud. De kan helt sikkert bruges. Skriv endelig en kommentar hvis du har noget at tilføje. Hvis du vil lure med på vores nuværende hus, kan du se housetour her. Jeg deler selvfølgelig også meget mere fra vores kommende nybyg.

Kommentarer

 1. I stedet for solfilm kan I kigge på solscreens, som kan køre ned, når solen skinner og man har behov for at mindske varmen i huset, men man kan kigge igennem dem. Vi har selv lige fået det (godt nok på ældre hus), og det hjælper umiddelbart meget på varmen! Ift akustiklofter, så kig på danoloft fra knauf. Vi har det på børneværelser og i kælder – det fungerer glimrende og var nemt at sætte op. Kig evt på fjordhus64 på Instagram for de to løsninger.

 2. Super godt indlæg! Vi har ikke bygget selv, men købte i 2015 et udstillingshus fra FBA. Jeg vil klart anbefale stik i køkkenøen. Det har vi ikke og det savner jeg.
  Jeg vil også, som en anden har skrevet, anbefale godt lys over spejl på badeværelset. Vi har backlight på spejlet kombineret med indbygningsspots i loftet, og det er virkelig et dårligt lys at lægge make up i.
  Vi har også viktualierum inde i bag en køkkenskabslignende låge og det er smart ikke at få lagt gulvvarme herind, som en anden skriver.
  Jeg vil kraftigt fraråde en ensfarvet sort køkkenbordplade. Vi har en mat laminat og den er et helvede at holde! Man kan se ALT herpå!
  Jeg er SÅ glad for vores massive hvide døre fra Swedoor, som vi har til alle værelser. Vi kender mange i nybyggede huse som har nedprioriteret døre til det vi kalder papdøre. De massive døre dæmper lyd langt bedre med børn i huset og den højere kvalitet føles bare langt bedre, når døren åbnes og lukkes.
  Akustiklofter på børneværelser er min klare anbefaling i øvrigt 🙂
  Det bliver spændende at følge jeres byggeri! 🙂

   1. En lille bitte simpel ting, hvis I får et stort vindue.
    Et stik øverst til en julestjerne 😊
    PS. I må endelig ikke nedprioritere spots – det gjorde vi i vores første hus, og fortrød ret hurtigt. I vores nye hus, har vi spots i alle rum – og det virker.

 3. Hvis I vælger Unidrain, vil jeg klart også vælge rottespærrer. Unidrain er fine, men de er meget lettere for rotterne at komme igennem 😱

  1. Åh okay, mange tak for dit input – vidste jeg ikke. Det lyder ikke særlig lækkert med rotter 🙁

 4. Ift. skraldesortering så har min søster i sit nye hus placeret en skuffe til højre for vasken til skraldesortering og opvaskemaskinen til venstre for vasken. Det er SKIDE smart – for normalt har man jo skrald under vasken, og det er faktisk ret bøvlet, når man står ved vasken og skraber madrester af osv. På denne måde kan man stå ved vasken og smide i skraldespanden til den ene side og sætte tallerkner i opvaskemaskinen til den anden side. Det tænkte vi ikke selv over, da vi byggede vores hus, men det er altså smart!
  Ingen gulvvarme i viktualierummet er også genialt – så holder maden sig meget bedre derinde. Særligt da viktualierum ofte er små rum uden vinduer, kan der blive meget varmt derinde, hvis der er gulvvarme, og det er ikke så hensigtsmæssigt ift. opbevaring af mad (konserves, ekstra pasta, slik osv. Taler af (små-bitter) erfaring 🙂

 5. Det lyder som ene gode valg🤩
  Vi havde præcis samme tanker om spots…nu måtte den elmand da stoppe🙈 Jeg kan bare sige at 3,5 år senere har vi hyret en elektriker til at lave flere spots (+stikkontakter + udendørs stikkontakt)🤷🏻‍♀️

Vis alle kommentarer (12)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret