Flæskesteg med sprøde svær

Flæskesteg med brunede kartofler, hvide kartofler, brun sovs, rødkål og hele svineriet kan virkelig noget, selvom det ikke er noget, vi får tit herhjemme. Men i juletiden er en saftig flæskesteg med sprøde svær et must. Og flæskestegssandwich kan jo spises hele året rundt!

flæskesteg

flæskesteg

Flæskesteg opskrift med sprøde svær

Her er min opskrift på langtidsstegt flæskesteg med sprøde svær. Vær opmærksom på ikke nødvendigvis at følge de angivne tider slavisk. Tag temperaturen på stegen løbende (temperaturer er angivet i opskriften), så du er sikker på, at den ikke ender med at blive tør. Min flæskesteg var også en ordentlig basse, så de angivne tider skal selvfølgelig nedjusteres, hvis din steg er mindre. Her er det igen en god idé at gå efter temperaturen på stegen i stedet.

Flæskesteg

Opskrift til 6-8 personer

Forberedelsestid

10 minutter

Tilberedelsestid

4 timer

Ingredienser

 • En flæskesteg (cirka 3 kg)
 • 2 store spsk. salt
 • 7 laurbærblade
 • 5 dl vand

Sådan gør du

 1. Tænd ovnen på 90 grader.
 2. Snit i sværene, hvis ikke det allerede er gjort. Sørg for at skære ned til kødet, men ikke helt ned i kødet.
 3. Gnub salt ned mellem sværene, og sæt laurbærblade ned i.
 4. Hæld cirka en halv liter vand i et ildfast fad, vend flæskestegen på hovedet med sværene nedad, og sæt den i ovnen.
 5. Giv stegen 30 minutter med sværene nedad, og vend derefter stegen om (fortsat på 90 grader).
 6. Giv stegen cirka 3,5 time i ovnen, hvor du hver 30. minut hælder væde fra fadet hen over stegen med en ske. Tjek dog temperaturen løbende – når stegen rammer 65-70 grader, skruer du op på 250-275 grader, så sværene kan blive sprøde. Når sværene er “poppet” godt op, tages stegen ud.
 7. Lad den hvile i 15 minutter på køkkenbordet, inden den skæres ud.

Bedøm denne ret

flæskesteg

ribbensteg

Tilbehør til flæskesteg

Grønkålssalaten, som også er på disse billeder af flæskestegen, er et virkelig friskt og sprødt indslag til den ellers meget fede julemad. Det er faktisk en nyfortolket waldorfsalat med grønkål, som er vendt i en flødeskums-dressing med cremefraiche, citron og lidt vanilje. Opskrift på waldorfsalat med grønkål finder du her.

Til denne julemenu havde jeg også selv lavet varm rødkålssalat (se billederne). Jeg elsker hjemmelavet rødkål, fordi man, når man laver det selv, kan bevare lidt bid i kålen. Og så kan man jo også selv justere i sødmen og syrligheden.

En anden oplagt julesalat er denne friske rødkålssalat med honningristede valnødder. Den gør sig virkelig godt sammen med både flæskesteg og and.

Hvis du mangler inspiration til mere julemad, kan du tjekke min kategori med blandet julemad her. Her er også en masse forskelligt julebagværk og konfekt.

Nyhedsbrev, Facebook og Instagram

Følg endelig også med inde på min Facebook-side og på min Instagram-profil, hvor jeg hver dag deler inspiration til lækker hverdagsmad. Du kan også skrive dig op til mit nyhedsbrev, hvor jeg hver fredag sender en madplan ud med tilhørende indkøbsliste.

Kommentarer

Vis alle kommentarer (2)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret