Fedtebrød med romglasur

Få her opskriften på en rigtig juleklassiker – fedtebrød med romglasur. Det er jo bare en skøn småkage, som smager lige som, man kender den hjemme fra mormors køkken. Nostalgi og julehumør – det er da en dejlig kombi. Jeg håber, at du vil prøve opskriften. Jeg synes denne småkage er lidt bedre end så mange andre klassiske julesmåkager. Det er nok det her kokosmel, der gør det for mig. Jeg både elsker smagen af kokos, men også at der kommer lidt bid i småkagen.

Fedtebrød

Fedtebrød

 

Sådan en dejlig klassisk julesmåkage må bare ikke mangle til jul, og derfor skal bloggen selvfølgelig heller ikke mangle sådan en opskrift. Derfor gik jeg i krig med at kreere fedtebrød, og de blev bare lige som jeg gerne ville have dem! Dejlig bløde og samtidig let smulrende og sprød i konsistensen, samt smæk på sødmen og kosossmag.

Det er utrolig nemme at lave, og du har ca. 15. stk. lækkert julebagværk på 25 minutter. Du kan selvfølgelig også lave dobbeltportion nu, du alligevel er i gang – jeg har erfaring med, at kagedåsen ikke holder sig fyldt særlig længe.

Oven på mine fedtebrød har jeg kommet glasur på, hvor jeg har tilsat lidt romessens. Ellers kan man også lave en citronglasur. Begge dele fungerer super godt. Man kan også drysse lidt kokos på toppen, hvis det lyster.

Fedtebrød

Opskrift til 12-15 stk.

Forberedelsestid

15 minutter

Tilberedelsestid

10-12 minutter

Samlet tid

25 minutter

Ingredienser

Snitter

 • 70 g hvedemel
 • 70 g smør
 • 35 g kokosmel
 • 25 gr sukker, erstat evt. noget af det med vaniljesukker
 • 1 nip salt
 • 1 nip hjortetaksalt

Glasur

 • 1 dl flormelis
 • 1-2 spsk. vand
 • 1/2 tsk. romessens eller citronsaft, begge dele kan bruges

Sådan gør du

 1. Tænd ovnen på 200 grader varmluft
 2. Kom mel i en skål og skær smør i mindre stykker, som kommes ned til melet. Smuldr det sammen med hænderne.
 3. Tilsæt kokosmel, sukker, salt og hjortetaksalt og saml dejen
 4. Pres / rul dejen til en pølse og tryk den let flad. Det er nemmest at gøre det med det samme på en bageplade beklædt med bagepapir.
 5. Bag i 10-12 minutter, indtil den er gylden.
 6. Køl af, og imens kan du røre din glasur sammen
 7. Smør stangen med glasur, du kan undlade at få det helt ud til kanten. Skær på skrå nogle snitter i den størrelse du ønsker.

Bedøm denne ret

Fedtebrød

Hvorfor hedder det fedtebrød?

Ja, hvorfor mon.. Det kan da måske argumenteres for ikke at være det mest charmerende navn til en ellers dejlig julesmåkage. Men altså, på den anden side er det jo heller ikke, fordi man spare på smør til dem. Så måske har den bare sit navn grundet dét – men vil ikke ligefrem mene, at man spare på netop smør i andre småkager. Jeg kan ikke rigtig læse mig til et bedre svar andre steder, så årsagen til navnet må forblive i det uvisse.

 

Kan man bruge andet end hjortetaksalt i fedtebrød?

Det er svært at opnå det samme resultat med bagningen, hvis man erstatter hjortetaksalt med noget andet. Hvis du dog ikke har det på lager og får lyst til at bage en omgang fedtebrød, du kan du i stedet bruge bagepulver, du vil dog ikke opleve samme konsistens på dine fedtebrød. Hjortetaksalt bruger man typisk i småkager, som skal være luftige og sprøde. Det er nemlig et kraftigt hævemiddel, som tilfører sprødhed til bagværket.

 

Andre skønne klassiske julesnacks

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret