Bolognese

Bolognese er en klassisk kødsauce lavet på oksekød, som er vendt i en tomatsauce med masser af smag. Min bolognese opskrift er meget nem og simpel, og så kan den laves på ingen tid. Jo længere den står og trækker, jo bedre. Så har du et par timer – så start endelig i god tid. Er du lige som jeg, typen der har knap så meget tålmodighed og ønsker at spise om en halv time, kan dette også lade sig gøre. Så retten her egner sig altså også super fint som hverdagsmad, når det skal gå lidt stærkt og være nemt. Jeg håber du kan bruge min opskrift på bolognese.

Bolognese
Bolognese serveret med squashpasta. Du kan også sagtens bruge almindelig pasta.

Bolognese

Opskrift til 4

Bolognese – en klassisk kødsauce til spaghettien. Her er min opskrift, den vi altid bruger

Forberedelsestid

20 mn

Tilberedelsestid

25 min

Samlet tid

45 min

Ingredienser

 • 3 fed hvidløg
 • 2-3 gulerødder afhængig af størrelsen
 • 1-2 løg (rødløg kan sagtens bruges)
 • 1 pakke hakket oksekød (gerne lav fedtprocent, jeg bruger 4-7%)
 • 1 bouillonterning lagt i blød i et glas vand (jeg bruger oftest okse)
 • 1-2 dl rødvin (afhængig af hvor vild du er med smagen)
 • 2 dåser hakket tomat
 • 3 spsk. tomatpuré
 • 2 spsk. tørret oregano
 • 1 tsk. tørret timian
 • godt med salt & peber
 • Evt friske krydderurter (basilikum, rosmarin, timian og/eller oregano)

Sådan gør du

 1. Hak løg og hvidløg fint og riv gulerødderne. Jeg kommer ofte alle tre ting i en minihakker eller food processer og hakker det hele der.
 2. Steg grøntsagerne i lidt olie og kom herefter kødet ved.
 3. Brun kødet af og tilsæt nu resterende ingredienser.
 4. Lad gerne bolognesen koge op i en times tid inden servering (jo længere tid jo bedre). Du kan dog også nøjes med 20 min, hvis I gerne vil spise med det samme
 5. Smag til med krydderierne
 6. Server med friskhøvlet parmesan og friske krydderurter

Bedøm denne ret

Opskrift bolognese

Bolognese er nok en ret de fleste kender. Det er måske en af de mest brugte hverdagsretter rundt omkring i det lille danske hjem. Dog findes der mange forskellige måder at lave den på. Jeg laver altid min spaghetti bolognese på lidt grønt, hakket oksekød, hakket tomat, tomatpuré, en sjat rødvin og godt med oregano og timian. Vi får egentlig langt oftest bolognese til klassisk spaghetti, dog i fuldkornsudgaven. Men du kan også spise den til squash-spaghetti som her. Evt. blande almindelig spaghetti med squash. Squash er langt grønnere og langt mere kaloriefattigt, hvis du ønsker en sund bolognese.

 

Grøn bolognese

Det jeg er vild med ved spaghetti bolognese er den intense smag af tomat, rødvin og krydderurter. Man kan nemt tilføje en masse ekstra grønt til retten og hakke det meget småt. En smart måde at få lidt mere grønt i ungerne, uden de opdager det. Du kan f.eks. bruge squash, aubergine, peberfrugt, finthakket blomkål eller porre. Hvis du kommer alle grøntsagerne i en minihakker eller foodprocesser, kan du blende det så fint, at ingen vil opdage det. Du kan også servere din bolognese med squash, fremfor spaghetti for en grønnere udgave. Dette vil både mand og børn dog højst sandsynligt opdage! Husk også masser af friskhøvlet parmesan på toppen.

 

Børnevenlig bolognese

Er det her en børnevenlig spaghetti kødsauce? Mine unger elsker det, det er en af deres livretter og de spiser denne her kødsauce. De gider ikke have parmesan eller frisk basilikum over og de spiser det også med pasta eller spaghetti frem for squash. Men selve saucen ryger lige ned med stort velbehag. Man kan sagtens undlade rødvinen her i, hvis man er lidt skeptisk omkring denne og det at servere den for børn. Alkohol fordamper, så jeg kan ikke se noget problem i det. Men du kan blot bruge vand i stedet. Dog forsvinder noget af smagen, så jeg ville give den lidt ekstra krydder. Tilbage til sundshedspunktet tidligere, så kan du jo tilføje en masse ekstra grønt, og på den måde få lidt grøntsager i ungerne.

 

Andre familievenlige retter

Se også andre familievenlige klassikere, vi får igen og igen

 • tarteletter, ungernes livret – denne udgave er super nem og hurtig
 • svensk pølseret, også en ret i høj kurs her hjemme
 • ristaffel – som du kan servere med alverdens toppings
 • kyllingenuggets, hvis der skal spises helt op, så er det disse nuggets der skal på menuen
 • tomatsuppe, Noahs favorit suppe herhjemme
 • øllebrød eller risengrød, hvilke børn elsker ikke disse retter

 

Brug din rest til lasagne

En bolognese er kun endnu bedre dagen efter den er lavet. Så gem den endelig og varm den op igen dagen efter. jeg laver altid en stor portion, så jeg har rester til dagen efter, eller til fryseren. Bolognese kan nemlig sagtens fryses, så er det super nemt en anden god gang. Hvis du ikke har lyst til rester dagen efter, så brug meget gerne saucen i en omgang klassisk lasagne.

Pasta bolognese

Du kan servere din bolognese til rigtig mange ting, f.eks. pasta, spaghetti, eller squash som her. Du kan også koge en omgang ris til eller lave en portion kartoffelmos. En anden virkelig lækker idé, er at komme din kødsauce i bunden af et fad, med et lag kartoffelmos over. Så kan det bages til toppen bliver let sprød. Med en lidt anden kødsauce, har jeg sådan en ret lige her: cottage pie

Vegetar bolognese

Hvis du ønsker en kødfri udgave, kan du prøve at lave en linsebolognese. Jeg har et bud på en sauce du kan bruge i indlægget her: vegetarlasagne. Jeg har blot brugt linsebolognesen i en lasagne, men server den meget gerne med en omgang spaghetti i stedet.

Hvordan laver man spaghetti bolognese

Det er egentlig ganske nemt at lave en bolognese. Jeg starter med at hakke grønt, her bruger jeg ofte en food processer, for at spare tid og for at få det så finthakket som muligt. Det svitses af i lidt olie, så tilsættes hakket kød ind til det er brunet af. Nu kan man enten bruge hakket tomat, tomatpuré, rødvin og krydderier. Eller man kan gøre som min kollega Emma, der bruger hvidvin og tomatpuré i sin og altså ikke hakket tomat. Hendes version skal jeg også snart prøve. Vi bruger altid denne opskrift med hakket tomat og lader saucen koge ind og blive smagt til med krydderier og friske krydderurter.

 

Hvor længe kan bolognese holde sig i køleskab?

Den holder sig fint i nogle dage. Jeg spiser den meget gerne dagen eller to dage efter. Dog kan man også godt spise den efter 3-4 dage, hvis man blot varmer den op igen. Jeg vil dog altid koge spaghettien fra ny.

 

Hvad kan man servere til bolognese?

Hvis du laver en spaghetti bolognese, kan du servere en salat til. Bruger du squash i stedet for spaghetti, synes jeg næsten ikke det er nødvendigt med en ekstra salat. Men jeg vil foreslå en gulerodssalat her til eller en tomatsalat. De her to salater smager virkelig skønne og er nemme at lave.

Bolognese
Bolognese
bolognese
Følg meget gerne med på min instagram for flere opskrifter og inspiration til nem hverdagsmad

Kommentarer

  1. Kommer lidt an på om du ønsker spaghetti eller squash, eller om du blander det. Vil du helst spise ren squash, så kan man nok næsten spise 1 squash pr. person. Måske 3 squash til 4 personer 🙂

  1. Hej Nicoline. Åh jeg kan ikke huske hvor den er fra. Men det er sådan en lille ting man propper squashen ned i og drejer rundt. Meget fint, hvis man kun skal bruge en squash. Men til flere får man lidt ondt i håndleddene dog. Den fylder bare meget lidt og er nem at gøre ren. Den kan købes i alle isenkrammere 🙂

Vis alle kommentarer (5)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret