Bearnaise sauce

Bearnaise sauce (eller bearnaise sovs, om man vil!) lavet helt fra bunden! Og venner, vi er nødt til lige at tale om, hvor vild en oplevelse det er at lave og spise sin helt egen bearnaise. Bearnaise er en af mine yndlings-saucer, og derfor var jeg heller ikke til at skyde igennem, da det lykkedes for mig at lave den selv – og så endda i første forsøg. Det er i virkeligheden slet ikke svært, selvom det lige kræver din udelte opmærksomhed på den kære sauce, mens du laver den.

bearnaise

bearnaise

Bearnaise opskrift

 

Her kommer min opskrift på en dejlig blød, syrlig og tyk hjemmelavet bearnaise. Den bedste købe-bearnaise er i min optik Eriks bearnaise, og min minder meget om i både smag og konsistens. Vi serverede den til de her pommes og kød på grillen og der var rigeligt til os 4 voksne og 4 børn. Det afhænger selvfølelig af hvor meget I spiser, men jeg vil mene her er nok til 4-6 voksne.

Jeg serverede saucen som bøf bearnaise sammen med en omgang hjemmelavede pommes frites og en frisk salat. En weekendmenu lige i øjet! Hvis du mangler lidt simple salater, bør du prøve denne tomatsalat eller denne spidskålssalat.

Bearnaise

Ingredienser

 • 225 g smør
 • 5 spsk. hvidvinseddike
 • en god dl vand
 • 2 skalotteløg
 • 1 håndfuld frisk estragon
 • 4 æggeblommer
 • 1-1,5 spsk. citronsaft
 • godt med salt og peber

Sådan gør du

Klaret smør:

Start med at lave klaret smør. Det gør man ved meget langsomt at varme smøret op i en gryde. Når smørret smelter, har der samlet sig et hvidt lag i gryden, som skal kasseres.

Smørret hældes langsomt over i en kande og det hvide bundfald smides ud. Pyt med at du får lidt af det hvide med over i kanden. Men prøv om du kan sortere det meste fra. Stil det til side

Bearnaiseessens:

Snit løg fint

Pluk alle bladene af estragonstænglerne. Gem de her blade og kom stænglerne ned i gryden (som lige er tørret over).

Kom snittet løg og estgranonstængler i en gryde

Kom eddike og vand ned over og lad det koge op til der er omkring 4-5 spsk. væske tilbage.

Si de her stængler og løg fra, så du kun har væsken tilbage. Kasser stænglerne og kom denne her essens tilbage i gryden

Sovs:

Kom æggeblommer i gryden med essensen og pisk til det skummer. Gryden står på meget lav varme (2-3 ud af 9). Pisk konstant! Til æggeblommerne begynder at tykne. Det er vigtigt at du hele tiden pisker og at det bliver tykkere inden du hælder det her klarede smør ned i igen.

Når det er tykkere, skruer du ned til 1-2 på komfuret og fortsætter med at piske hele tiden.

Nu skal smørret i, men langsomt. Start med en spsk. ad gangen, imens du pisker. Når det begynder at ligne en bearnaise og du har kommet omkring 10 spsk. smør i, kan du begynde at hælde det i en tynd stråle. Men bliv ved med at piske, og hav kun meget lav varme på komfuret.

Lige inden servering, smages bearnaisen til med citronsaften, godt med salt og peber og estragonblade tilsættes. De kan hakkes, men de kan også bare kommes i sovsen hele.

Bedøm denne ret

Hvordan laver man bearnaise?

Saucen laves på en hjemmelavet bearnaise essens, klaret smør, æggeblommer og estragon. Mange er måske blevet afskrækket af historier om skilte bearnaiser, eller måske du endda selv har prøvet, at din sauce skiller. Men hvis du følger denne opskrift, så skulle du gerne være home safe og ende ud med en dejlig fed, syrlig og estragon-duftende sauce. Husk aldrig at slippe piskeriset, mens gryden med bearnaise står på blusset, og sørg for hele tiden at varme ved svag varme. Så skulle det ikke kunne gå galt.

Jeg prøvede at varme en rest op dagen efter, og det kunne dog ikke lade sig gøre uden at den skilte. Så jeg vil til enhver tid anbefale, at man spiser portionen op samme dag, som den er lavet. Det burde nu heller ikke blive et problem, den smager simpelthen så godt!

 

Andre typer af dyppelse

 • Hvis du ikke har mod på bearnaisen, er her en opskrift på den bedste og nemmeste sauce med mangochutney og fløde. Den går også perfekt til et godt stykke kød og fritter!
 • Tzatziki fungerer også godt som tilbehør til grillmiddagen med et godt stykke kød og kartofler.
 • Man går selvfølgelig heller aldrig galt i byen med en god, gammeldags guacamole. Min version indeholder bl.a. lidt hakket rødløg, peberfrugt og persille, som giver den lidt ekstra.

 

Instagram og gratis nyhedsbrev

Følg endelig med på min instagramprofil også, hvor jeg deler en masse andre madbilleder og opskrifter. Eller tilmeld dig mit nyhedsbrev lige her helt gratis. Så vil du modtage mine madplaner i din indbakke hver uge.

Kommentarer

 1. Hej Julie. Ser lækkert ud, men jeg kan ikke se du har tilføjet løgene endnu? Kommer du den i sammen med eddike og vand eller?

Vis alle kommentarer (4)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret