Tærtedej

Her er en opskrift på tærtedej som er super nem og hurtigt. Jeg har brugt hvedemel og grahamsmel, så tærten er grov og mætter godt. Jeg har både bagt tærtebunden på olie og på smør, jeg synes begge dele fugerer. I opskriften står der smør, men du kan fint erstatte det af en dl. olie i stedet. Jeg håber I kan bruge min tærtedej opskrift – en yderst nem tærtedej.

tærtedej

Tærtedej – min bedste opskrift

 

Her får I mit bud på en hjemmelavet tærtedej. En tærtedej med fuldkornsmel, men hvor der stadig er brugt godt med hvedemel og fedtstof – så den ikke bliver tør. En fedtet, sammenhængende og mættende bund til dine tærter.

Tærtedej

Opskrift til 6 personer (1 tærte)

Forberedelsestid

10 minutter

Tilberedelsestid

10 minutters forbagning

Samlet tid

20 minutter

Ingredienser

  • 100 g hvedemel
  • 50 g grahamsmel
  • 2-3 spsk. vand (prøv dig frem og brug evt. mere, så du kan forme dejen)
  • 1 lille tsk. salt
  • 100 g smør

Sådan gør du

  1. Tænd ovnen på 200 grader varmluft
  2. Kom mel, salt og smør i en skål og smuldr det godt sammen. Kom lidt vand ved (kun lidt af gangen) og se om du kan få dejen til at hænge sammen på den måde.
  3. Pres dejen ned i en tærteform med hænderne eller rul den ud på et bord i lidt ekstra hvedemel med en kagerulle
  4. Løft dejen over i en tærteform og pres den let ned i.
  5. Prik i bunden med en gaffel lidt rundt omkring og forlag bunden i 10 minutter inden valgfrit fyld kommes på og tærten bages igen.

Bedøm denne ret

Tærtedej

Jeg har nedenfor forsøgt at besvare nogle af de typisk stillede spørgsmål omkring en tærtedej. Det er selvfølgelig besvaret efter mine præferencer og erfaringer. Men jeg håber I kan bruge både opskriften og nogle af de her svar.

 

Kan man bage en tærtedej med havregryn?

Jeg bliver ret ofte spurgt om man ikke kan bruge havregryn som erstatning for noget af melet og det kan man sagtens. Du kan både bruge hele gryn, som de er. Eller blende dem til en havremel inden. Generelt kan du sagtens skifte ud i melet. Hvis du ønsker at lave din tærtedej på ren hvedemel, gør du bare det. Brug også gerne rugmel, grahamsmel eller speltmel. Jo mere groft mel, jo mere mættende og rig på fuldkorn bliver din tærte. Men vær obs på at den også bliver lidt mere tør og smuldrende, så det kræver stadig godt med fedtstof. Jeg har valgt at lave min tærtedej med grahamsmel og derfor er dette en form for grov tærtedej.

 

Kan man lave en sund tærtedej?

Ja altså, hvis vi snakker ift. kalorier – er den nok ikke sund. Der er masser af fedtstof her i og dermed er tærten rig på kalorier! Men du kan jo ertstatte smør med olie, så bliver den en anelse sundere. Jeg bruger i så fald olivenolie, så det er jo sådan set ganske sundt. Jeg har også brugt godt med groft mel, så den mætter og er rig på fuldkorn.

 

Hvor længe kan tærtedej holde sig i køleskabet?

En ubagt tærtedej kan holde sig et pat dage i køleskabet. Jeg vil umiddelbart altid bruge dejen den dag den er smækket sammen. Jeg kunne forestille mig at den begynder at sprække og blive tør, hvis den ligger for længe i køleskabet inden man bruger den. I hvert fald vil jeg pakke den ind i en frysepose, der er skåret op og lagt hen over dejen – hvis den allerede er rullet ud og lagt i et tærtefad. Du kan også blot samle dejen og have den som en klump i køleskabet pakket ind i vitavrap. Hvis først tærten er bagt (med fyld), kan den holde sig 3 dages tid i køleskabet. Jeg vil altid varme den op igen, den dag den skal spises.

 

Kan tærten fryses?

Ja, jeg fryser tit tærter – altså når tærtedejen har fået fyld på og er bagt. Men du kan også sagtens fryse tærtedejen alene, både ubagt og forbagt. Hvis jeg skulle fryse den, ville jeg alligevel trykke den flad eller rulle den flad på et stykke bagepapir, og gemme den i fryseren sådan. Det kræver lidt plads i fryseren og jeg vil selvfølgelig pakke den helt ind i bagepapir eller en frysepose. Hvis den fryses som en kugle dej, tror jeg det bliver svært at arbejde med den efterfølgende. Måske har du andre erfaringer? Så byd endelig ind med en kommentar herunder.

 

Hvorfor smuldrer min tærtedej?

Jeg tænker du har brugt for meget mel eller for lidt fedtstof. Jeg vil gå efter en ret fedtet tærtedej, så smuldrer den ikke så nemt. Brug også et par spiseskeer vand, men forsigtigt – lidt a gangen. Så den heller ikke bliver for våd. Jeg smuldrer altid melet sammen med olie eller smør først, for derefter et tilsætte en smule vand. Du kan godt rulle din tærtedej ud, jeg synes faktisk det er nemmest bare at presse den direkte i tærteformen.

 

Skal man presse sin dej helt op af kanten, eller skal det kun være i bunden af formen?

Ja altså, det bestemmer man jo selv. Men en tærtedej vil skrumpe en smule under bagning, så den falder lidt ned i fadet. Derfor kan det være en god idé at presse dejen godt op af kanten. Men man kan jo både bage tærte hvor siderne ikke er beklædt med sprød bund – og så hvor de er. Hvis man (også) elsker den sprøde fedtede tærtebund, vil jeg da anbefale at bruge det både i bunden og på kanterne. Det gør også at stykket står så flot, når man først har skåret det ud.

 

Hvorfor skal tærtedej hvile?

Det behøver den heller ikke. Jeg har ikke tålmodighed til det, så jeg bager min bund med det samme. Den bliver altså super lækker alligevel. Men grunden til at man gør det, er for at tærtedejen skal holde formen. At den bliver lidt mere kold og stiv i det, så den ikke glider på samme måde som når den er håndvarm. Dog gælder dette primært en tærtebund med masser af smør i.

 

Hvorfor skal en tærtedej forbages?

Det er for at få en mere sprød bund. På den måde bliver bunden ikke lige som våd, som hvis man bager det hele på én gang.

 

Hvorfor prikker man en tærtedej?

Det er for at hindre at bunden buler op når man bager den. Det her giver lidt luft til bunden, så det kan komme ned i mellem og ikke ind under bunden – hvis det giver mening.

 

Skal der bruges bagepapir eller skal formen smøres inden dejen kommer i?

Når der er rigeligt med fedtstof i tærtedejen, så jeg plejer blot at komme dejen direkte ned i formen og det går så fint. Bunden kommer let op, når man skærer et stykke. Men hvis du vil være på den sikre side, kan du nemt lige smide et stykke bagepapir i bunden inden. Jeg smører heller ikke min form inden, igen fordi den slipper så fint uden.

Porretærte

Tærten på billedet.

Til denne tærte har jeg brugt nævnte tærtebund (som er foragt i 10 minutter ved 200 graders varmluft) og efterfølgende kommet følgende fyld over: 6 æg, 1/2 tsk. salt, 150 g fetaost, 2/3 dl fløde, 3 store spsk hytteost, 150 g porre (1 hel), 100 g frisk spinat. Alt sammen er blot kommet i en skål. Kom det over bunden og bag tærten yderligt 20 minutters tid. Kom så 150 g forstegt bacontern på og giv tærten de sidste 10 minutter.

 

Andre slags tærter hvor denne tærtedej bruges

En tærtedej kan bruges til både søde tærter og salte tærter – madtærter. Hvis det er til desserttærte, vil jeg lave min tærtebund en smule anderledes. I så fald ville jeg ikke bruge grahamelsmel, men udelukkende hvedemel. Jeg ville skifte olie ud med smør og tilsæt noget sødende. F.eks. sukker eller flormelis. Men med sådan en mørdejsbund, kan man bage alverdens frugttærter. F.eks. en blommetærte, en jordbærtærte, rabarbertærte, pæretærte eller æbletærte. Du kan også bruge en tærtedej til de mere klassiske madtærter. Her er denne bund helt perfekt, da den er saltet, grov og fedtet. Igen lister jeg lidt forslag op til lækre fyld du kan komme på din tærtebund – bare indenfor aftensmadskategorien.

 

 

Mere bageinspirataion

Fik du også lyst til at bage en masse tærter og kaste dig ud i hjemmebag? Så følg meget gerne med på min instagramprofil også. Her er der i hvert fald masser af inspiration at hente og lige ledes gratis opskrifter.

Kommentarer

  1. Hej Julie! Hvor lang tid tager det at optø en tærte? Og hvordan opnår man det bedste resultat?

    1. Jeg plejer faktisk at komme den frosne tærte direkte ind i ovnen og giver den cirka 150 grader i 20-25 minutters tid, måske lidt mere. Hvis du har brug for at spise den med det samme, kan du komme den i mikrobølgeovnen og evt. slutte med en tur på en (flad) brødrister, så bunden kan få lidt sprødhed. Ellers kan den også tø langsomt op i køleskabet. Måske komme den fra frys til køl om morgenen, hvis den skal spises om aftenen. Så skal den bare en hurtig tur i ovnen om aftenen.

    1. Gør den? ej det er jeg da ked af at høre, den plejer at fugere for mig. Jeg vil gerne lige teste den af igen, for at se om den stadig fungerer for mig eller skal justeres. Beklager meget den ikke ville hænge sammen hos dig :/

  2. Hej Julie – jeg er netop i gang med at lave din tærtebun, men synes dejen falder lidt fra hinanden, når jeg prøver at ælte den. Jeg har brugt 80 gr. rugmel og resten hvedemel. Jeg har forsøgt at blande lidt mere olie i, men det virker heller ikke. Er det meningen dejen skal smuldre/gå fra hinanden? Mvh. Amalie

    1. Åh nej – jeg har lige lavet den for et par dage siden og de blev super smidig. Det er da lidt underligt. Hmm men nej den skal da helst ikke falde fra hinanden 🙁 Kan det mon være rugmelet der gør dette?

Vis alle kommentarer (8)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret