Gravidkvalme

Måske I har luret med på min Instagram profil – at jeg er gravid. Det er SÅ dejligt, men også lidt mindre dejligt. For jeg har det æ´for godt, måske i kan relatere, jeg har virkelig meget gravidkvalme. Det er altid rart nok at høre når andre også lider ikke? Så underligt er vi jo skruet sammen. Haha. Så jeg håber det kan bruges, at høre at andre er i samme båd som dig – men måske også hvis og når jeg deler hvad der har hjulpet for mig.

graviddagbog
gravidkvalme

Gravidkvalme og lidt om behandling her til.

 

Jeg er gravid! Simpelthen. Jeg er endelig nået til et tidspunkt, hvor det ikke længere skal være en hemmelighed og hvor de værste symptomer har lagt sig. Og jeg mener virkelig ENDELIG, for føj da de sidste mange uger har været lidt stride. Jeg synes både det at gå med så stor en hemmelighed er lidt ubehageligt, man har jo bare mest lyst til at stoppe hvert et menneske på gaden, for at fortælle det! At jeg samtidig heller ikke har kunnet forklare hvorfor jeg har været så træt, uoplagt og dødsyg at være sammen med – har egentlig heller ikke være toppen.

Men nu kan jeg fortælle jer om det! Og vi er selvfølgelig super glade og lykkelige. Under min graviditet med Noah for små 3 år siden skrev jeg intet ned, og det har jeg fortrudt mange gange siden. Det ville være sjovt at have liggende, tage frem og f.eks. læse igen lige nu. Så denne gang har jeg skrevet ned løbende, både for min egen skyld, men absolut også for nogle af jeres. Jeg synes nemlig det er utrolig rart at læse med hos andre, hvis man selv sidder i samme situation. Hvor skørt (og en lille smule ondt) vi end er indrettet, hjælper det altså at høre at andre mennesker har det lige så skidt som én selv. Så velkommen til min ærlige (og ynkelige) lille beretning, som vil komme over et par gange.

15 uger henne nu

Jeg er hele 15 uger henne nu og har det helt fantastisk igen. Men i de uger hvor jeg havde det aller værst, skrev jeg mine tanker ned. Dem deler jeg med jer her.

 

Mine symptomer (de første uger)

 

 • Jeg er ret kraftigt plaget af gravidkvalme, især om morgenen. Det forsvinder heldigvis op af formiddagen og hen over middag. Hver eftermiddag vender det lettere tilbage til mig og nogle nætter står jeg op med kvamle.
 • Appetitten er ikke rigtig eksisterende, eller jeg er egentlig sulten – men har bare ingen lyst til mad (særdeles usædvanligt for mig). Jeg kan slet ikke have søde og cremede ting, (hvad jeg lige nu vil kalde vammelt mad). Jeg har mest lyst til noget frisk og syrligt og så er jeg konstant tørstig, hvilket også resulterer i at jeg render på toilet konstant (også om natten). Jeg er vanvittig tør og klistret i munden. Det er ikke det mest optimale at være madblogger og leve af at lave (sundt) mad i denne her situation.
 • Jeg scroller min egen blog igennem og får det virkelig dårligt af at se mine madbilleder, en virkelig underlig følelse.
 • Jeg er enormt oppustet og spændt omkring maven. Mads kan tydeligt se det og er ret overbevist om at vi ikke kan holde det hemmeligt særlig længe og har også en idé om at jeg bliver kæmpe stor
 • Jeg er skide træt, går kold på sofaen ved 21,30 tiden og kan slet ikke stå op om morgenen, de seneste morgener er jeg gået i seng igen efter at have sendt Noah og Mads ud af døren. Jeg kan knap hjælpe med at gøre Noah klar om morgenen, og kan slet ikke kigge på at han spiser sin havregrød. Tanken om at det der klistrede cremede stas skulle ind i min mund.
 • Jeg plejer at have et gigantisk overskud og energiniveau, men det er da helt væk lige pt. Dog har jeg accepteret at det her er sådan det er lige nu, så min produktivitet er også her efter. Og det er helt okay! Jeg har heldigvis en masse kladder liggende på bloggen, da jeg hen over sommeren havde masser af overskud og måske en lille idé om at efteråret kunne byde på en lille ny i mavsen og dermed en madled periode.
 • Mit humør er lidt som min energi, jeg har lidt svært ved at være sådan rigtig glad – hvilket man jo burde når man lige er blevet gravid (og oven i købet også lige er blevet forlovet). Jeg er selvfølgelig lykkelig og jeg glæder mig til fremtiden. Meget. Men det virker bare som om der er tusinde år til og pt. render jeg rundt i min tømmermandsrus og har egentlig ganske ondt af mig selv

gravidkvalme

Mine midlertidige løsninger og små tips

Jeg ved ikke om du sidder og har lignende symptomer som jeg, men jeg har fundet lidt småting som kan hjælpe mod min gravidkvalme og gener. Idéer til mad som måske kan klemmes ned, som trods alt er lidt sundere end pomfritter.

 1. Tyggegummi kan tage den der tørre og klistrede følelse i munden, – det giver altså en smule fugt
 2. En gåtur om morgenen (en virkelig langsom en) kan få lidt gang i kroppen, den friske luft hjælper lidt mod både gravidkvalme og træthed
 3. I stedet for at spise (hvidt) brød konstant, har jeg bagt lidt stenalderbrød. En måde at få mig selv til at spise lidt sundere – her får jeg da i det mindste en masser nødder og kerner. Om ikke andet kan man vel spise nutella på det, så ryger det i det mindste ned
 4. Natural yoghurt med müsli til de små mellemmåltider, hvor det skal gå lidt stærkt. Den syrlige yoghurt med det sprøde granola, virker for mig.
 5. Undgå at blive sulten, det giver kvalme. Så hav altid en let snack med i tasken. F.eks. er jeg pt. tosset med appelsiner og syrlige æbler.
 6. Akupunktur! Jeg fik en akupunkturbehandling mod alle mine symptomer og HOLD NU OP, hvor det har hjulpet. Det vil jeg anbefale alle med kvalme, træthed, you name it.. Hvis du ønsker sådan en behandling, giver jeg dem selv og du kan booke din tid her. 

 

Akupunktur mod gravidkvalme

Jeg tænkte lige at give en forklaring på hvorfor man har denne her gravidkvalme, set med mine kinesiske briller på – nu hvor jeg er uddannet akupunktør.

 

Hvorfor har man gravidkvalme

Måske du sidder med de samme symptomer som jeg, og er nysgerrig på hvorfor du nu også har det sådan! Og så vil jeg bare opfordre dig til helt klart at få en akupunkturbehandling, det er det bedste jeg har gjort under graviditeten. Men hvorfor har vi gravidkvalmekvalme, hvorfor bliver vi svimle, er tørstige og er trætte? Få en kinesisk forklaring på det hele lige her.

Gravidkvalme og svimmelhed når man rejser sig:

 • Mavens energi kan være “rebelsk” når man er gravid, den burde nemlig søge nedad stille og roligt, men har nu tendens til at søge opad, hvilket giver sure opstød, bøvsen, hikke, og ubehag i maven. Maven (fordøjelsen, tarmene osv.) skal næres af vores blod, men da blodet arbejder lidt ekstra med vores baby, vil maven “skabe sig lidt og råbe op efter den opmærksomhed den plejer at få”. Det er også blodet som skal sørge for vi ikke bliver svimle, men når vi har underskud i blodet, kan det ikke nå hurtigt op til hovedet og f.eks. nære synet, hvorfor det kan sortne for én når man rejser sig.

Tørst og tørhed i munden samt uro om natten:

 • Yin og yang! – ringer det nogle klokker hos dig? Det er noget vi arbejder med i kinesisk medicin, de står nemlig hver især for noget. Yin er den rolige del i os, den der skal dominere om natten når vi sover. Det er vores stille, kølende og nærende del. Yang der i mod er aktiv i vores krop og sind om dagen, hvor vi skal være vågne, aktive og parate. Det er det der varmer og bevæger essenser i os. Så forestil dig at yin er en essens (blod, spyt, sved, tårer osv) imens at yang er det der skal bevæge vores essenser. Der er altså brug for begge dele lige meget i os, men nogle er lidt mere aktive og har svært ved at finde ro (de mangler yin), mens nogle er lidt for rolige og har svært ved at holde energien oppe (de mangler yang) Når man så er gravid går rigtig meget af blodet jo ned til fosteret (yin bliver brugt, hvorfor vi typisk mangler dette) Når vi mangler yin, mangler vi også dens egenskaber, som jo var at berolige og køle, man kan nu opleve tørhed i munden, på huden, tør næse, tørre læber, man kan opleve at have det lidt mere varmt og vågne lettere om natten. Altså alt sammen tegn på mangel af yins egenskaber.

Skal tisse ofte og har måske ekstra udflåd:

 • Som jeg snakkede om i punktet ovenfor, er det så yang der bevæger og transformerer vores væsker (får noget brugbart ud af dem). Men mangler man yang, kan man have svært ved at holde de her væsker inde, hvorfor man kan opleve at have følelesen af at skulle tisse i bukserne, opleve at få mere udflåd eller opleve at skulle tisse mere (man får ikke helt det maksimale ud af den væske og mad vi drikker og spiser, hvorfor en del af det ryger ud igen lidt for hurigt)

Trætheden:

 • Igen et tegn på mangel på yang (det der skulle holde os friske og energiske om dagen), selvfølgelig også fordi blodet skal nære fosteret nu, og vi derfor har mindre af det til resten af kroppen og hovedets brug.

Oppustet, lettere forpustet og en anelse svært ved at få vejrtrækningen helt ned i maven, jeg føler den er ret overfladisk:

 • Her snakker vi en stagnation af energi. Det skal gerne være sådan at vi har et flow af alle vores essenser i kroppen, blodet og energien skal lige som bare flyde og nå ud hvor det burde. Men når man er gravid, kan man (igen primært pga. den manglende mængde blod og energi – som baby ligesom har kapret) opleve at det ikke flyder som det skal. Forestil dig en bæk med vand, er der masser af vand, flyder det jo fint. Men er det noget udtørret, er det svært at sende rundt. Derfor kan man føle f.eks. at man bliver oppustet eller at man ikke får luften og blodet helt ned hvor den burde hver gang. Og den sidste ting, er ikke specielt praktisk når man træner. Jeg oplever at blive forpustet meget hurtigere end normalt samt syre til i musklerne hurtigere end normalt.

 

Akupunktur

Den behandling jeg fik, gik altså både på at der skulle opløses nogle stagnationer, at mit blod og yin skal næres, at mit yang skal styrkes. Når man er gravid er der så nogle punkter man skal undgå, da man f.eks. kan risikere at sætte en fødsel i gang – det vil vi jo klart helst ikke. Men ellers er der altså ingenting at være nervøs for. Selvfølgelig skal du bruge en uddannet akupunktør, og ikke bare købe dig en bog og prøve selv.

Kommentarer

 1. Stort tillykke. Jeg venter selv min første. Er pt. I uge 11 så jeg er stadig ekstremt plaget af kvalme (24/7) og en afsindig træthed. Hver dag håber jeg på, at NU er det ovre. Men vi må se. Det er en stor hemmelighed at være rundt på og jeg glæder mig afsindig meget til at kunne råbe det ud til verden ☺

  1. Hej Eva. Mange gange tillykke selv. 🙂 Åh du er så tæt på nu, – det kvalme der slutter lige straks, hold ud 😉 Ja hemmeligheden er også forfærdelig 😉

 2. Årh jeg er ikke alene!!! Fantastisk skønt indlæg, og stort tillykke med graviditeten. Dine beskrivelser er fuldstændig identiske med min tilstand pt. Hilsen en klynkende gravid i uge 11! 🙂

  1. Hej Camilla.
   Åh dejligt at høre du kan bruge det – og selv mange gange tillykke!
   Du er så tæt på at være ude af den klamme startperiode, hæng i 😉

 3. Sikke et hyggeligt indlæg! Og god idé at skrive ned 🙂
  Det er virkelig pudsigt, men kan tydeligt huske, da I fik Nohr. Vi fik selv en datter i august 15. Og nu er jeg også 15 uger henne med graviditet nummer to. Det er da lidt sjovt og gør det bare endnu mere hyggeligt at følge med 🙂

  1. Hej Camilla
   Ej hvor sjovt, at vi følges så præcist ad. Det er da lid pudsigt 😀
   Stort tillykke med din graviditet også så! Det bliver spændende med en 2’er var? 🙂
   Dejligt du følger med her på siden.
   Kh. Julie

 4. STORT tillykke, hvor er det dejligt for jer 🙂 Jeg glæder mig meget til at følge med. Går selv med ønsker om at få nummer 2 inden alt for længe – det skal bare lige gå op i en højere enhed med studie og job. Så jeg glæder mig til at følge med hos dig!

  1. Hej Sofie.
   Mange tak skal du have.
   Ja det er også lige med at få det til at gå op, sådan en bette en fylder jo alligevel en ret så stor del i ens hverdag 😉
   Dejligt du følger med.
   Kh. Julie

 5. STORT tillykke med graviditeten! Rigtig god idé at føre en slags dagbog, det gjorde jeg også under min samt skrev hvordan fødslen gik lige efter – imens man stadig kan huske det og inden man får “ammehjerne” 😀

  1. Hejsa.
   Mange tak for din besked – ja det er nemlig det, man kan lige så godt få tingene ned på papir mens man har det frisk i erindringerne 😉

  1. Hej Marina.
   Mange tak skal du have. Ja det håber jeg også, sidste gang havde jeg en fantastisk graviditet, så krydser mine fingre 😉

 6. Tillykke med graviditeten, jeg venter selv min første lille spire til årsskiftet og det har været meget interesseret i at læse, hvordan andre gravide har det. Det er så vildt for mig, at vores kroppe kan det her 🙂

  1. Hej Anne
   Mange tak skal du have.
   Åh hvor spændende med din lille – det er alligevel en del før mig så 😉
   Rigtig meget held og lykke med det!
   Ja det er helt fantastisk og dybt fascinerende 😀

Vis alle kommentarer (15)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret