Foccaciabrød med oliven og rosmarin

Her er en opskrift på et foccaciabrød blot bagt på gær og ikke surdej. Brødet er virkelig nemt at bage og det tager heller ikke særlig lang arbejdstid. Det er et koldhævet foccaciabrød, så start dagen inden det skal serveres. Det er glimrende at servere til en omgang tapas, en buffet eller bare til en hverdagssuppe. Jeg håber meget, I kan bruge min foccaciabrød opskrift.

foccaciabrød
foccaciabrød

Foccaciabrød med frisk romarin og oliven

 

Foccaciabrød er et rigtig fest-brød, som i – det perfekte brød til festlige lejligheder. Hvis man f.eks. skal lave en masse mad til en buffet. Jeg bagte dette lækre foccaciabrød til min søsters studenterfest for nogle uger siden, for ikke at sige ret mange af de her brød. Vi fik nemlig huset fuld af mennesker, og jeg stod for al maden, dog med hjælp fra min fantastiske mor og mormor. Jeg elsker at lave mad med de to, især min mormor, for hun er en tornado i opvasken. Hun elsker at gøre rent og rydde op og hader at lave mad. Så fordelingen er rimelig tydelig, når vi arbejder sammen, og jeg er vild med det.

Nå, men indlægget skulle egentlig ikke handle om min helt særlig mormor, men om dette næsten lige så fantastiske foccaciabrød. Det blev fedtet og snasket, præcis som et foccaciabrød skal være. Jeg har kommet oliven og rosmarin på dette. På nogle af de andre brød jeg bagte, kom jeg cherrytomater på toppen og andre fik fetaost. Kom du blot det fyld hen over du bedst kan lide.

Foccaciabrød uden surdej

Opskrift til 12 stykker

Samlet tid

2 dage (koldhævet)

Ingredienser

 • 20 g gær
 • 5 dl vand
 • 350-400 g hvedemel
 • 250 g tipo nul hvedemel
 • 2 tsk. salt
 • 1 tsk. sukker
 • 1/2 dl olivenolie til dejen + 1/2 mere til toppen
 • evt. 100 g fetaost eller salatost (jeg bruger puck ost) til din dej
 • godt med flagesalt til toppen + frisk rosmarin og oliven

Sådan gør du

 1. Opløs gær i vandet og tilsæt mel. Rør det godt sammen. Kom så salt, olie og sukker ved og ælt yderligt små 10 minutter til dejen slipper skålens kanter. Ælt først ved lav omdrejning og skru så op, så det får fuld smæk til sidst.
 2. Hvis du ønsker fetaost i din dej, kan du smuldre det i når dejen er rørt på maskinen, og lige vende det forsigtigt rundt.
 3. Kom en opklippet frysepose eller et stykke film over skålen og stil den på køl til næste dag. Den hæver den del, så sørg for at der er plads til dette i skålen.
 4. Næste dag tages dejen ud af køleskabet
 5. Kom lidt af olien i bunden af et fad, kom så dejen her i – glat ud og hæld det sidste olie over også.
 6. Lad dejen stå i formen og hæve i en times tid. Tænd imens ovnen på 200 grader varmluft.
 7. Når dejen er hævet godt op, trykkes den med fingrene, så der kommer lidt luftbobler.
 8. Pynt med det du ønsker, f.eks. rosmarin og oliven og drys også lidt salt.
 9. Bag brødet i 35-45 minutter til det er gyldent og smukt. Hvis du kan få brødet ud af den helt varme form, så lad det køle af på en rist. Ellers lad det bare blive lidt mindre varm først i formen.

Bedøm denne ret

 

Kan det fryses?

Brødet kan sagtens fryses. Så lav du blot en ordentlig portion, og frys det ned. På den måde kan du altid tage det op, hvis du skulle få gæster og gerne vil servere lidt brød til maden.

 

Hvad kan man servere til dette foccaciabrød?

Det kunne f.eks. være som en starter med lidt dips og tapenader til. Jeg foreslår denne ærte dip med mandler og parmesan eller hvad med en tomat-mangosalsa. Ellers er det altid en god idé med en guacamole, en haydari, en tzatziki eller en hummus.

Følg meget gerne med på min Instagram:

Hvis du ikke allerede følger med ovre på min Instagram, er du selvfølgelig super velkommen til at lure med på min hverdag – her deler jeg også en masse mad.

Kommentarer

 1. Hej Julie,
  Hvordan får du dit brød til at være “fladt” på overfladen? Mit hæver op i midten inde i ovnen, så det bliver småbrændt i siderne og ubagt/dejet i midten?
  Det sker også altid, når jeg bager kage 🤷‍♀️
  Mvh. Maria

  1. Hej Maria. Ej beklager meget mit sene svar. Jeg har først nu opdaget en bunke kommentarer, som har været “usynlige” for mig. I hvert fald ser jeg dem først nu. Så et meget sent svar 😉 Men åh det lyder ikke så godt. Jeg ved det faktisk ikke, om det er noget med din ovn. Siden det ofte sker for dig. Måske den giver varme fra siderne – men ikke nok varme nede fra og oppe fra. Det kunne næsten lyde sådan. Mit brød bliver nemlig ved med at være fladt ja, og har heller ikke lige hørt flere med dit problem, omkring opskriften. Kh. Julie

  1. Åhh jeg ved det faktisk ikke præcis, det er min mors jeg bagte det i. Men et gæt ville være 20*25 cm eller sådan 🙂

 2. Tror du brødet er godt, selvom jeg fryser det ned? Tænker man evt kunne lade være med at bage det helt færdig og så fryse det ned..

  1. Hej Louise.
   Ja det tror jeg helt sikkert sagtens, og ganske god idé ikke at bage det helt færdigt. Så tror jeg nemlig du kan undgå at det bliver tørt, når du varmer det igen 🙂

Vis alle kommentarer (7)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret