Falafler med kikærter fra dåse

Falafler er jo en gudespise, hold op jeg elsker falafler. Både de hjemmelavede, men også dem man køber. Min yndlings købeversion er dem fra Urtekram (Nutana). Min yndlings hjemmelavede udgave er disse, hvis det skal gå stærkt. De er nemlig lavet på dåsekikærter og kan derfor blendes med det samme og derefter steges. Så ønsker man en opskrift på hurtige falafler, så er det denne her du skal bruge. De er bløde og saftige inden i og sprøde og fedtede uden på. De er med persille, hvidløg, tahin og selvfølgelig kikærter.

falafler

Falafler er kikærtefrikadeller med masser af smag. De her er lynhurtige og nemme.

 

Falafler, min bedste opskrift på falafler

 

Falafler er min favorit veggiedelle. Jeg er svært glad for dem, jeg spiser dem rigtig tit og jeg bliver aldrig træt af dem. Jeg har prøvet mange forskellige slags, både af købevariatoner, og af de hjemmelavede. De perfekte falafler er i min verden bløde og saftige inden i, de må endelig ikke være tørre. Og så skal de være sprøde og fedtede uden på.

En udfordring når man laver falafler er at undgå de smuldrer og går i stykker under stegningen. Men kommer man for meget mel eller rasp i (så de er lettere at styre), kan de blive alt for tørre og kedelige. Det kan derfor godt være lidt svært at lave sine egne. Men her er mit bud på nogle, jeg synes blev ret så gode. De smuldrer nemlig ikke så nemt og så er de helt sprøde uden på, men slet ikke tørre.

 

Falafler med udblødte kikærter

Hvis du har god tid og ønsker at udbløde kikærterne selv, så prøv denne opskrift. De smager virkelig også godt, og dejen hænger bare lige lidt nemmere sammen med de udblødte kikærter. Så selvom de tager længere tid (fordi kikærterne skal udblødes i et døgn), så synes jeg faktisk de er nemmere at arbejde med. men her får du lige den hurtige udgave med de kikærter der fås på dåse:

Falafler

Opskrift til 12 styks

Falafler som er bløde og saftige inden i og sprøde og fedtede uden på. Jeg synes de her falafler blev så gode.

Forberedelsestid

15 minutter

Tilberedelsestid

15 minutter

Samlet tid

30 minutter

Ingredienser

 • 1 dåse kikærter
 • 1 god håndfuld persille
 • 2 fed hvidløg
 • 1 løg
 • 1 spsk. stødt spidskommen
 • 2 tsk. tørret koriander
 • 1 god tsk. salt + lidt sort peber
 • 1 æg
 • 1/2 citron (saften)
 • 1/2 dl mel eller havregryn, måske lidt mere - prøv dig frem og start med den halve dl
 • 1/2 dl rasp
 • 2-3 dl fritureolie (panden skal dækkes af et godt lag)

Sådan gør du

 1. Dræn kikærterne og kom dem i en blender sammen med resterende ingredienser
 2. Varm olien op og kom en god skefuld dej på pr. falafel, som formes i hånden, hvis dejen er for våd – tilsæt da lidt mere mel. De må endelig ikke blive for tørre, men skal selvfølgelig hænge sammen.
 3. Giv dem et par minutter på hver side ved ret høj varme, skru derefter ned så de blot ligger ved lav-middelvarme og syder og bobler ind til de er gyldne
 4. Læg dem over på en tallerken med køkkenrulle, så overskydende fedt suges fra

Bedøm denne ret

falafler

Grønne falafler

De her falafler er med persille, hvorfor de har den grønne farve. Jeg har brugt kikærter på dåse og skal det være “helt rigtigt” skal man nok udbløde dem selv. Men er du den trofaste følger her på stedet, ved du måske også at jeg forsøger at lave en masse hurtige og nemme opskrifter. Måske lidt “spring over hvor gærdet er lavest opskrifter”. Jeg vil ikke gå på kompromis med kvaliteten af opskrifterne, men jeg kender også mig selv nok til at jeg ikke laver besværligt mad. Måske du har det på samme måde, og så er denne opskrift altså ret god. Nem og rigtig god!

 

Dips her til

Til de her falafler har jeg brugt godt med smag fra hvidløg, krydderier, forårsløg og lime. Jeg foreslår at servere dem sammen med en tzatziki, guacamole, en pesto eller min yndlings haydari. Her til en lækker salat, måske denne med pesto, krydderurter og feta.

 

Falaffelkærlighed

Hvis du elsker falafler lige så meget som jeg, bør du måske prøve mine andre opskrifter. Her har jeg f.eks. en opskrift på en ovnbagt variant – det giver en noget mindre fedtet udgave, med langt mindre olie. Jeg har også nogle i disse falafelbowls

 

Instagram og gratis nyhedsbrev

Følg endelig med på min instagramprofil også, hvor jeg deler en masse andre madbilleder og opskrifter. Eller tilmeld dig mit nyhedsbrev lige her helt gratis. Så vil du modtage mine madplaner i din indbakke hver uge.

Kommentarer

 1. Lavede dem i går – de blev helt fantastiske og helt perfekte i konsistensen. Har dog ikke kommet citronsaft i (bryder mig ikke om det syrlige).

 2. Jeg lavede dobbeltportion og de blev fantastiske! Hang super fint sammen og var smagfulde. Tak for altid gode opskrifter og inspiration 😊

 3. Desværre samme oplevelse som de andre som har oplevet at splatte ud.. De er nu røget i ovnen i stedet. Håber stadigvæk at de er lækre.

  1. Hej Frederik
   Ej det er jeg ked af, det dur jo ikke. Underligt at de fungerer så fint for mig.
   Men bøvlet at nogle af jer læsere har haft problemer med dem.
   Jeg får dem helt sikkert lige testet igen og finder frem til hvad der kan ligge af udfordringer bag opskriften. Måske der skal mere mel i så.
   Tak for at gøre mig opmærksom
   Kh. Julie

 4. En katastrofe. Dejgen løs og splatter totalt ud i panden. Spind af tid. og penge herunder en hel del dyr olivenolie. Jeg havde forberedt en pande mere. Her kom jeg så lidt rugmel i og stegte dem som frikadeller, Så kom der noget spiseligt ud af det omend temmelig smagløst

  1. Hej Peter.

   Det er jeg da virkelig ked af, at det var din oplevelse.
   Jeg ville selvfølgelig aldrig selv dele noget, som jeg ikke var tilfreds med. De fungerede rigtig fint for mig.
   Jeg ved ikke lige hvad der er gået galt, men vil da teste dem igen så.
   Jeg synes selv de bliver rigtig gode :/

 5. Hej Zara
  Jeg tilføjer to rå revet kartofler når jeg laver falafler, jeg synes de hjælper med at holde sammen på massen

 6. Hej Julie, har du prøvet at de splatter helt ud i olien? De bliver bare til en stor masse i panden under stegning?

  1. Hej Zana. Nej det gjorde mine slet ikke. Men det er en smule porøst i det, jeg er nogenlunde forsigtig når jeg vender dem i olien. Men de splitter dog ikke ud 🙁

 7. Hej Julie, jeg sidder og læser denne uges madplan. I teksten inden opskriften skriver du, at der også er tahin i, men jeg kan altså ikke se det i opskriften? Hvor meget ville du tilføje? Tak for svar. Bh Maja

  1. Hej Nina. Mange tak for din kommentar. Det er også lang tid siden jeg selv har prøvet denne opskrift, så har tænkt på at den lige skal testes snart igen. Tak for at gøre mig opmærksom på det 🙂 Skal lige lure på den du har sendt og så opdaterer jeg lige denne opskrift 🙂

 8. Opskriften ser virkelig lækker ud. Jeg elsker også falafler. Den kommer på min madplan i næste uge, men jeg vil lige høre, hvor stor er den dåse kikærter som du bruger? 🙂
  Tak, og god weekend.

  1. Fedt 🙂 Jeg håber du kan lide dem så.
   Bare en ganske almindelig størrelse (400 ml)

Vis alle kommentarer (22)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret