Speltotto med græskar og kantareller

Speltotto er en slags risotto bare lavet på speltkerner. Denne her er med græskar og kanataretter, rigtig efterårs god og varmende.

speltotto

speltotto

Speltotto med græskar

 

For et par weekender siden havde vi besøg af Stinna til en omgang aftensmad, hvor menuen faldt på denne ret. Vi havde besluttet at vi hurtigt ville knipse et par billeder af maden inden vi spiste, så vi begge to kunne dele den på vores blogs. Stinna har allerede delt opskriften og nu er det blevet min tur.

Det er en rigtig efterårsret med græskar og kantareller, som er både cremet, mættende og dejlig saltet i smagen. Vi har valgt at lave den klassiske risotto om til en speltotto, da vi har brugt speltkerner hertil. Desuden bagte vi et hokkaido græskar, så vi kunne tage kødet ud herfra og bruge det i retten.

Jeg synes det er nødvendigt at toppe en så cremet ret med noget sprødt og frisk, så vi valgte æble, stegte svampe og frisk persille. En kombination som bare blev virkelig skøn. Desuden stegte min kæreste og jeg lidt chorizo til og spiste det oven på, er du vegetar som Stinna, undlader du selvfølgelig bare dette. Men til kødspisere, vil jeg klart anbefale det. Speltotto er nem at lave, den tager ca. 40 minutter at lave alt i alt og så rækker en til ca. 4 personer.

Opskrift på speltotto med græskar og kantareller

Speltotto med svampe

Opskrift til 4 personer

Samlet tid

40 minutter

Ingredienser

 • ½ hokkaidogræskar
 • 1 rødløg
 • 3-4 fed hvidløg
 • 3 dl perlespelt (speltkerner)
 • 2 dl hvidvin
 • 9 dl vand + 1 grøntsagsbouillonterning
 • 30 g tørrede kantareller
 • 3 spsk. citronsaft
 • 30-50 g parmesanost
 • salt og peber
 • Toppings: æble, stegte svampe, bredbladet persille og evt. stegt chorizopølse (bliver selvfølgelig ikke vegetariske så)

Sådan gør du

 1. Tænd oven på 200 grader varmluft.
 2. Skyl dit græskar, skær det over og fjern kernerne. Kom det på en bageplade beklædt med bagepapir og bag det i ovnen i 20-25 minutter.
 3. Hvis du bruger tørrede svampe/kantareller som vi gjorde, så skal de lige ligges i blødt lidt, så kom dem i en skål og tilsæt lunt vand.
 4. Når svampene er helt fri fra skidt, svitses de af på en pande eller wok i lidt olie – tag dem fra panden og læg dem til side
 5. Hak løg og hvidløg fint og svits det af på panden/ wokken i lidt olie (det er vigtigt med en dyb pande, da der kommer meget væske ved) – steg evt. lidt ekstra, hvis du vil bruge nogle af dem som toppings også
 6. Kom perlespelten ved og svits det med rundt i olien i en minuts tid
 7. Tilsæt hvidvin og lad det koge ind.
 8. Herefter tilsættes vand + bouillon og det hele røres lidt rundt, lad det stå og simre i 20 minutters tid, til dine speltkerner er møre.
 9. Når dit græskar er mørt inde i ovnen, udhules det – så det kun er kødet der bruges. Kom dette i wokken
 10. Tilsæt nu også dine stegte kantareller og rør godt rundt
 11. Smag det til med citronsaft, salt og peber.
 12. Tag gryden af blusset og tilsæt parmesan. Rør godt rundt.
 13. Top retten med frisk parmesan, hakket æble og persille. Evt. de ekstra kantareller du havde, og hvis du ønsker chorizoversionen, så skal den lige skæres i små stykker, svitses af på en tør pande inden retten toppes hermed.

Bedøm denne ret

speltotto
speltotto

Andre efterårsretter

Se gerne mange flere efterårsretter i denne kategori: efterår. Her er bl.a. verdens bedste græskarsuppe, eller hvad med en skøn gullashsuppe.

Instagram og gratis nyhedsbrev

Følg endelig med på min instagramprofil også, hvor jeg deler en masse andre madbilleder og opskrifter. Eller tilmeld dig mit nyhedsbrev lige her helt gratis. Så vil du modtage mine madplaner i din indbakke hver uge.

Kommentarer

 1. Det ser lækkert ud. Nu da det ikke lige sæson for hokkaido, hvad kan man så lave den med i stedet for?

Vis alle kommentarer (2)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret