Cottage pie

Cottage pie med ekstra grønt. Krydret kødsovs og et låg af sød kartoffel, almindelig kartoffel og pastinak.

Cottage pie

Cottage pieCottage pie med den lækreste krydrede kødsauce og et låg af sød kartoffel, almindelig kartoffel og pastinak most sammen med lidt fløde og smør.

 

Cottage pie med ekstra grønt

 

Jeg kan mærke vi har fat i en ny familiefavorit her. Denne her ret er både nem og hurtig at lave, den er børnevenlig. Den smager vildt godt og så er den endda ganske sund.

Cottage pie er jo så undervurderet og noget der kommer alt for sent ind i mit liv. Jeg husker ikke vi nogensinde har fået dette da jeg boede hjemme. Jeg husker faktisk ikke at jeg nogensinde har smagt det, før nu. For et par uger siden var denne ret (blot i vegetarudgave) med i Simple feast måltidskassen, mit første møde med retten. Det var efter min mening den bedste ret overhovedet fra deres side i de måltidskasser vi modtog. Siden har jeg ikke helt kunne slå retten ud af hovedet og var nysgerrig på hvordan den mon smager med kød.

 

Cottage pie eller shepherds pie

Man kan lave denne ret både med oksekød og med lammekød. Hvis man bruger lammekød kalder man retten for shepherds pie. Men bruger man oksekød som jeg har gjort, så hedder det en cottage pie. Jeg har desuden brugt en masse grøntsager, både i kødsaucen og i kartoffelmosen. I kødsaucen har jeg bl.a. squash og aubergine. Kartoffelmosen er lavet på bl.a. sød kartoffel og pastinak. For at gøre låget sprødt, har jeg drysset med rasp og revet ost.

Jeg synes denne her cottage pie smager helt fantastisk. En krydret kødsauce med rigeligt rødvin, timian og frisk rosmarin. Kartoffelmosen er lidt sød pga. de søde kartofler, men stadig cremet og blød. Det revede ost og rasp på toppen giver det lækreste sprøde låg. Denne her cottage pie må simpelthen bare prøves!

Jeg har også lavet retten med halvt så meget kød som opskriften siger. Det kan man også sagtens, faktisk synes jeg resultatet blev stort set det samme, men langt billigere og miljøvenligt ;o) Jeg håber I har lyst til at prøve opskriften af. Se billederne nedenfor af trin for trin.

Her er min opskrift på cottage pie.

Cottage pie

Opskrift til 6 personer

En rigtig familieklassiker med en bund af kødsauce og et låg af kartoffelmos. Jeg har tilføjet lidt ekstra grønstager til min cottage pie og suppleret med sød kartoffel og pastinak til låget. Retten er nem at lave og den smager bare så godt

Forberedelsestid

40 minutter

Tilberedelsestid

30 minutter

Samlet tid

70 minutter

Ingredienser

Kødsauce

 • 1 rødløg (eller almindelig løg)
 • 1 porre
 • 2 fed hvidløg
 • 1 aubergine
 • 1 squash
 • 2 spsk. smør eller olie til stegning
 • 1 kg hakket oksekød
 • 1 lille dl tomatpuré
 • 3 dl rødvin
 • 2 dl vand med 1 bouillonterning i (jeg brugte okse)
 • 1 spsk. tørret timian
 • 1 håndfuld frisk rosmarin
 • smag til med salt og peber

Kartoffelmos

 • 500 g søde kartofler
 • 250 g kartofler
 • 250 g pastinak
 • 1/2 tsk. salt
 • 2 store spsk. smør
 • 4 spsk. fløde
 • 1 håndfuld rasp til toppen
 • 150 g revet ost til toppen

Sådan gør du

 1. Start med at snitte grøntsagerne. Jeg kom faktisk det hele i en foodprocessor, men du kan også hakke det fint i hånden.
 2. Kom smør i en dyb pande/ wok eller gryde og rist grøntsagerne af
 3. Kom kødet ved og vend det rundt til det er brunt
 4. Kom så resten i og lad saucen simre i 10 minutters tid imens du gør klar til kartoffelmosen – tænd også ovnen nu (200 grader varmluft)
 5. Skyld sød kartoffel, kartofler og pastinak godt (jeg undlod at skrælle dem, men du kan gøre det) og skær dem i mindre tern
 6. Start med at komme kartofler og pastinak i vandet og lad dem koge 7-8 minutter inden du tilsætter de søde kartofler (de skal ikke koge så længe). Kog det hele samlet i yderligt 7 minutters tid til de er møre
 7. Hæld vandet fra og kom dem i en skål sammen med smør, fløde og salt. Pisk det hele sammen med en håndpisker
 8. Kom nu kødsaucen i bunden af et ovnfast fad og kom mosen oven på. Smør den forsigtigt ud til kanten
 9. Drys med rasp og revet ost. Bag i ovnen i 30 minutter. Du kan evt. vente med at komme den revne ost på, så den kommes over når der er 10-15 minutter tilbage

Bedøm denne ret

grønt til shepherds pie kødsauce

kødsauce

cottage piecottage pie      cottage pie

Serveringsforslag og alternativer

Som det ses på billederne, har jeg først klargjort grøntsager og ristet dem af på en panden. Så kom kødet i og efterfølgende krydderurter, krydderier og selve saucen. Det kommes så i bunden af et ovnfast fad og oven på kommer denne her mos. Det hele bages i ovnen og spises med en let salat hvis man synes. Evt. en tomatsalat (det her er min yndlings), en helt grøn salat eller hvad med en spidskålssalat.

 

Cottage pie med sød kartoffel

Du kan sagtens bruge udelukkende almindelig kartofler til mosen. Jeg synes det smagte skønt med sød kartoffel og pastinak og så er det lige lidt sundere. Du kan også bruge lammekød frem for oksekød.

 

Kan fint fryses

Cottage pie kan sagtens fryses og den er heller ikke ringere som rester dagen efter. Jeg laver derfor altid en stor portion, så jeg enten har rester til næste dag, eller en portion til fryseren til en anden god gang. Jeg håber du har lyst til at prøve opskriften af. Måske cottage pie også bliver jeres nye familiefavorit

 

Andre lignende opskrifter

Jeg elsker alt sådan noget “i fad mad” hvor det bare står og simrer og bliver mere og mere lækkert inde i ovnen. F.eks. en klassisk lasagne, dette pikant kylling i fad eller denne indonesisk kylling i fad. Du kan også prøve min koteletter i fad

 

Instagram

Følg også meget gerne med på min instagramprofil hvis du har lyst. Her deler jeg en masse billeder af mad og min hverdag.

Kommentarer

 1. Hej Julie!
  Jeg har denne ret i ovnen, og glæder mig. Men jeg har lige et spørgsmål. Mængden af kartoffelmos og mængden af kødsovs passer ikke rigtigt sammen for mig. Jeg har fulgt opskriften så godt jeg kunne, men føler nærmest jeg mangler en hel portion kartoffelmos mere for at kunne fylde mine 2 forme med kødsovs ud. Hvis jeg putter mere kødsovs i er der ikke plads til toppen af mos.. gør jeg noget galt? 😊
  Tak for en skøn blog ellers!

Vis alle kommentarer (1)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret