Kerneboller

Kerneboller med havregryn og hvedemel. Her er en opskrift på lækre grovboller som kan bages på et par timer.

kerneboller

kerneboller

Kerneboller

 

Her er en simpel opskrift på en omgang boller med kerner og havregryn. De er bagt på røresmaskine, men kan dog også bages uden. Det kræver bare lidt muller til at røre dejen godt sammen. Den er godt klistret, så det er klart nemmest med maskinen. De er bagt på gær uden surdej, så de er klar efter et par timer. Dejen skal hæve 1-1,5 time og ellers blot bages i en meget varm ovn i kort tid. Jeg kommer altid en dyb bradepande i ovnen, som jeg kommer vand i. Så afgiver det damp og bollerne får den lækreste sprøde overflade. Hvis du ejer et bagestål, er dette også genialt at bage på, da de så får enormt meget varme nedefra. Men du kan dog også blot varme en bageplade godt op. Det hele står i opskriften nedenfor. Håber du får bagt dig nogle lækre kerneboller.

Kerneboller

Opskrift til 16-18 boller

Forberedelsestid

25 minutter

Tilberedelsestid

1 times hævning + bagning

Samlet tid

2 timer

Ingredienser

 • 50 g gær
 • 6 dl vand (koldt-lunkent)
 • 2 tsk. sukker
 • 2 tsk. salt
 • 2 spsk. olivenolie
 • 100 g havregryn
 • 50 g græskarkerner
 • 50 g hørfrø
 • 50 solsikkekerner
 • 550 g hvedemel
 • lidt havregryn som drys

Sådan gør du

 1. Bland vand og gær i en skål.
 2. Tilsæt sukker, salt og olivenolie.
 3. Tilsæt havregryn og kerner og rør rundt.
 4. Tilsæt mel. Rør dejen på en røremaskine indtil dejen slipper kanterne. Det tager som regel 7-8 minutter.
 5. Sæt dejen til hævning med husholdningsfilm og et viskestykke hen over skålen. Filmen sikrer, at viskestykket ikke suger al fugten fra dejen. Lad dejen hæve i 60 minutter. Når dejen har hævet i cirka en halv time, tændes ovnen på 250 grader (eller 275, hvis din ovn kan gå så højt op). Sæt en dyb bageplade ind nederst i ovnen, og midt i ovnen sætter du en almindelig bageplade eller et bagestål, hvis du har sådan et (en almindelig bageplade fungerer også helt fint).
 6. Når dejen er færdighævet og ovnen (inklusiv bagepladerne) er godt varm, hældes dejen ud på et meldrysset bord. Brug en spatel til at dele dejen op i 16-18 stykker, som placeres på to stykker bagepapir. Hvis dejen klistrer på spatlen, kan du løbende dyppe din spatel i lidt vand.
 7. Drys gerne med havregryn.
 8. Skru ovnen ned på 220 grader. Før forsigtigt det ene stykke bagepapir med boller over på den øverste af dine bageplader fra ovnen, som nu er meget varm. Sæt bollerne ind midt i ovnen. Hæl et par dl vand i den nederste bageplade. Det skaber damp og er med til at give bollerne den sprøde overflade.
 9. Bag bollerne ved 220 grader i 5-8 minutter til de er hævet godt op inde i ovnen og har fået en lille smule farve. Herefter tager du bagepladen med vandet ud. Skru op på 250 grader og bag bollerne i yderligere 5 minutter til de er godt gyldne.
 10. Lad bollerne afkøle på en rist.

Bedøm denne ret

kerneboller

Idéer til dine grovboller

Du kan sagtens komme andre slags kerner og nødder i dine boller end lige dem jeg har valgt her. Så undlad bare hørfrø f.eks. – og brug i stedet ekstra solsikkekerner. Du kan også komme revet squash eller gulerod i bollerne, det smager virkelig også skønt. Tilsæt måske en smule ekstra mel dog, da de revne grøntsager godt kan afgive lidt ekstra væske til dejen. En sidste ting: har du en rest natural yoghurt, skyr eller lignende – som tilføj det gerne til dejen her. Igen, skal du lige hælde lidt ekstra mel i så.

 

Andre hurtige boller som disse kerneboller

 • Hørfrøboller som også er rigtig gode at bage med damp.
 • Boller med havregrød – virkelig også min go to, dem bager jeg så tit
 • Grovboller. Her er den færdige dej vendt i havregryn og kerner, og så er der masser af fuldkorn i bollerne, så de mætter godt.
 • Hvis du er på udkig efter et glutenfrit alternativ, skal du næsten prøve disse glutenfri boller, som smager af klassiske fødselsdagsboller med kardemomme.

 

Instagram

Følg endelig med på min Instagramprofil for flere opskrifter, madbilleder og inspiration til sundt og grønt mad.

Kommentarer

 1. Hejsa. Jeg har en dampovn og der vil jo være vand og damp under hele bagningen. Hvordan bager jeg så bollerne nu når jeg ikke kan tage vandet ud ??

  1. Det kan du også sagtens. Det gør jeg også tit, dog ikke lige ved denne opskrift. Men når jeg bager klassiske boller med havregryn og kerner, så kommer jeg vand i en bageplade idet bollerne kommer ind. Den plade lader jeg blot stå gennem hele bagningen 🙂 Så det tænker jeg også du kan med disse

  1. Hej Maria
   Du kan evt. erstatte lidt af det, men hvis du udelukkende bruger grahamsmel bliver bollerne meget tørre. Så det vil jeg ikke anbefale 🙂

  1. Du kan sagtens lave dem uden røremaskine, der skal bare lidt håndkraft til. Jeg vil bruge en grydeske eller anden “hård” ske og så røre så længe, du nu orker 🙂

  1. Vi har lige lidt tekniske problemer – det er selvfølgelig beklageligt.. Men det er ved at blive løst 🙂 kh Julie

Vis alle kommentarer (10)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret