Glutenfri grovboller

Glutenfri grovboller med havregryn, solsikkekerner og hørfrø. De her boller er bagt på røremaskine og lavet på gær. De skal hæve 30 minutter på køkkenbordet og efterfølgende bages i en lille halv time. Så i løbet af kort tid har du nybagte lune glutenfri grovboller.

Glutenfrie grovboller

Glutenfri grovboller

 

Jeg postede for nogle uger siden denne opskrift på glutenfrie varme hveder. Et alternativ til den klassiske bløde fødselsdagsbolle. Det var (og er) også en fantastisk opskrift synes jeg, men jeg havde alligevel lidt ting, jeg gerne ville prøve at ændre i en ny opskrift.

For det første ønskede jeg at skabe en grovere bolle, en med havregryn og kerner. Havregrynene gør bollerne billigere at bage, og de kan også fås glutenfrie. Personligt spiser jeg ikke udelukkende glutenfrit, men forsøger bare at skrue lidt ned for alt for meget brød. Så jeg bruger almindelige havregryn til denne opskrift og til gengæld glutenfrit mel. Her gør du bare hvad der passer dig bedst.

I mine varme hveder bruger jeg desuden havremælk, som jeg varmer sammen med smør og efterfølgende rører gæren ud i. Men jeg ville gerne skabe en opskrift hvor der skulle bruges vand i stedet for. Både for at gøre bollerne billigere at bage, men også for at gøre det en lille smule lettere, nu da vandet ikke skal varmes.

Her er resultatet, de bedste glutenfri grovboller.

Glutenfrie grovboller

Opskrift til 14-16 boller

En yderst nem og hurtig opskrift på glutenfrie grovboller. De er lavet på røremaskine, da loppefrøskallerne skal røres sammen med vandet ved ret høj kraft for at blive til en gele.

Forberedelsestid

20 minutter

Tilberedelsestid

1 time

Samlet tid

1 time og 20 minutter

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 5 dl lunken vand
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. honning
  • 1 tsk. kardemomme
  • 25 g loppefrøskaller
  • 75 g blandede kerner (jeg bruger solsikkekerner og hørfrø)
  • 125 g havregryn (glutenfrie)
  • 150 sorghummel
  • 150 g rismel
  • 50 g smør
  • 1 æg til pensling

Sådan gør du

Kom vand og gær i en skål og rør rundt til gæret er opløst (jeg bruger en røremaskine)

Kom salt, kardemomme, honning og HUSK loppefrøskaller i og rør til det har konsistens som en gele. Det tager ca. 6-7 minutter.

Kom så kerner, havregryn og mel i. Rør rundt til melet er æltet godt ind i dejen

Smelt smørret og kom ved. Rør rundt igen

Form bollerne og kom dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Det er nemmest hvis man har lidt våde hænder.

Kom et stykke vitavrap over bollerne og læg efterfølgende et viskestykke over. Lad bollerne hæve i 30 minutter, imens ovnen tændes på 200 grader varmluft.

Pensl med et æg og kom bagepladen ind i ovnen. Giv bollerne en lille halv time. Hold øje, ovne er ret forskellige. Men bollerne skal være let gyldne og sprøde under bunden.

Bedøm denne ret

Glutenfrie grovboller

Glutenfrie grovboller

De her glutenfri grovboller kan sagtens fryses. Faktisk kommer jeg stort set altid mine boller i fryseren, så de ikke bliver tørre. På den måde tager jeg bare dem op jeg skal bruge, og så varmer dem en tur. Gerne på en brødrister, så de bliver dejligt sprøde uden på.

 

Serveringsforslag

De er perfekte både til morgenmaden og til eftermiddagskaffen. Men de kan også fungere glimrende i madpakken. Spis f.eks. dine glutenfrie grovboller med en lakserilette eller hønsesalat hvis det er til madpakken. Så kan du pakke pålægget i en bøtte og først samle bollen når den skal spises. Er du mere til det søde – kan du spise dem med lidt hjemmelavet nutella eller sundere marmelade. Jeg håber du kan bruge opskriften.

Instagram

Følg meget gerne med på min Instagramprofil lige her for flere madbilleder, inspiration og opskrifter.

Kommentarer

    1. Det kan den godt – så ville jeg nok bruge en kombination af rismel, havremel og majsmel, da jeg synes de her tre i sig selv ikke har den samme egenskab som sorghummel. God fornøjelse med det 🙂 Kh Julie

  1. Er det lige meget om man bruger den gule el den grønne Husk ,?
    Jeg er ny i det her.
    På forhånd tak

    1. Jeg plejer at bruge den grønne – men har også brugt den gule tidligere, jeg får et rigtig fint resultat med begge slags.

  2. Nu har jeg bagt disse boller to gange, og de er så gode. Kardemommen er perfekt i dem! Tak fra en brødelsker med cøliaki🙏

  3. Hej Julie. Mine blev så helt anderledes end dine 😀 Noget mørkere i dejen og lidt mere kompakt.
    Jeg brugte urtekram glutenfri havremel og urtekram loppefrøskaller. Er det mon derfor? Havde ikke lige set der stod havregryn :p
    Bh Maria

    1. Åh øv, det kan godt være det er derfor. Jeg bruger den grønne HUSK loppefrøskaller. Men ved ikke mod det kan være forskellen. Du startede også med at piske massen med loppefrø og fik denne her gele konsistens, inden resten af melet kom i?

  4. Hej, de ser mega lækre ud, men ville høre om man kan lade dem hæve natten over? Derudover har jeg ikke en røremaskine, kan det så godt lade dig gøre at bage dem?
    Knus en fan

    1. Hejsa. Jeg har ikke selv prøvet, så tør ikke lige love for resultatet så. Men hvis det er, ville jeg lave dem med kold vand og lidt mindre gær. De kan også godt laves uden røremaskine, men så ville jeg bruge en elpisker i stedet til at få det husk + vand til at blive denne her gele lignede konsistens inden melet kommes i 🙂

  5. Hej Julie 🙂
    Jeg lavede disse boller igår, og de blev super gode!
    Dog havde jeg slet ikke held med at de hævede, så de blev meget meget små! Har du et bud på hvad det skyldes? Jeg brugte glutenfri havremel i stedet for sorghum mel

    1. Hej Frederikke. Åh øv, jeg synes heller ikke mine hæver sådan helt vildt meget. Men en lille smule dog. Nok til at de bliver ret luftige (ift. vi snakker glutenfrie boller). Kan det være temperaturen på det vand du bruger, eller at de får så lang tid på røremaskinen at vandet bliver for varmt mon? 🙂

      1. Tak, jeg må prøve igen 🙂
        Tror du man vil kunne lade dejen stå natten over så de bliver koldhævede?

        Mvh

  6. Hej Julie
    Hvad er sorghummel mon? Og kan det eventuelt erstattes af et andet glutenfrit produkt?
    Kh

    1. Hej Ditte. Jeg kendte heller ikke til det før. Men det er bare en type glutenfrit mel, som kan købes ved helsekost-butikker. Det fungerer super godt at bage med og har en neutral smag. Det kan erstattes af andet ja, f.eks. quinoamel. Men jeg synes bare sorghum er bedre 🙂

    1. Hej Liv. Tak for dit input – helt enig. Troede faktisk jeg havde fået skrevet glutenfrie havregryn i opskriften – men det er rettet nu 🙂 Tak for at opdage det 🙂

Vis alle kommentarer (21)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret