Flødeboller

flødebollerflødeboller

Flødeboller med en kiksebund med marcipan

 

Jeg lagde for et par uger siden de her flødeboller på Instagram. Til en start var det min intension at få opskriften her på siden, men som jeg ellers var i gang – kom jeg på andre tanker. De artede sig ikke helt som planlagt. De lignede i hvert fald små hundelorte undervejs, og jeg fik utrolig mange søde og let hoverende beskeder fra jer. Men faktisk, da chokoladen kom over og flødebollen blev skåret over – synes jeg de endte ret fine. Så selvom vi grinede lidt af mig undervejs, har jeg besluttet alligevel at dele opskriften med jer.

Faktisk synes jeg de smager helt enormt godt. De har nemlig en kiksebund med marcipan, som er sprød og knasende. Skummet er let og luftig og med en svag smag af vanilje. Chokoladelaget er med mint, mest fordi jeg ikke havde købt nok mørk chokolade, men fandt en mint plade i skuffen. Men ved I hvad, det fungerer sindssygt godt. Hvis man er til mint. Men der er lidt knas i chokoladen og jeg synes det smager virkelig godt.

Flødeboller

Opskrift til 14 store flødeboller

Samlet tid

2 timer

Ingredienser

Flødebollebunde

 • 100 g marcipan
 • 1 æggeblomme
 • 45 g sukker
 • 40 g smør
 • 60 g hvedemel
 • 1/2 tsk. bagepulver
 • 1 godt nip salt

Flødebolleskum

 • 200 g sukker (i gryden)
 • 1 spsk. vaniljesukker (i gryden)
 • 100 g glukosesirup (i gryden)
 • 0,5 dl vand (i gryden)
 • 5 æggehvider (til skum)
 • 3 spsk. sukker (til skum)

Overtræk

 • 400 g mørk chokolade 

Sådan gør du

 1. Start med at lave dine bunde ved at komme ingredienserne i en skål og pisk det sammen. Jeg bruger en røremaskine og pisker blot et par minutter til det er samlet.
 2. Kom det ud på et stykke bagepair, kom et andet stykke bagepapir over og pres det fladt. Rul med en kagerulle oven på papiret, til det er ca. 1/2 cm højt. Fjern det øverste stykke bagepapir
 3. Stik bundende ud i den størrelse du ønsker. Fjern det omkringliggende dej og gentag, så du får flere bunde ud af dette. Mine blev ret store og jeg fik 14 ud af opskriften
 4. Bag bundende ved 175 grader i 7-8 minutter på en bageplade beklædt med bagepapiret, evt. lidt mere hvis du ønsker dem sprøde.
 5. Imens rengøres røreskålen og du kommer æggehvider og sukker her i. Pisk det under høj omdrejning i 10 minutters tid, til det er sejt og fast skum.
 6. I en gryde kommer du de resterende ingredienser i, kog op og hold øje med temperaturen. Jeg tog det af, da det var 117 grader. Det tog lige lidt tid inden det blev så varmt.
 7. Hæld grydens indhold ned til flødebolleskummen i en tynd stråle, imens maskinen stadig pisker godt. Giv det små 10 minutter mere.
 8. Kom det i en sprøjtepose og sprøjt det ud på bundende.
 9. Lad dem stå på køkkenbordet, så flødebolleskummen kan sætte sig imens du smelter chokoladen
 10. Skal det være helt korrekt, skal chokoladen tempereres. To be honest, jeg smeltede det bare over vandbad.
 11. Nu kommer det svære og der hvor det nok gik lidt galt for mig. Flødebollerne skal dyppes i chokoladen, så de dækkes. Se om du kan dyppe dem lige ned, og så snurre dem let rundt på vej op, så chokoladen drypper lidt af og skummet ikke sejler ned i choko-badet.
 12. Stil dem over på en rist og lad chokoladen på flødebollerne stivne. Kom dem så i køleskabet.

Bedøm denne ret

Justeringer og alternativer til de her flødeboller

Her kommer lidt idéer til hvordan du kan ændre lidt på din flødebolle, så den bliver lige som du ønsker det.

 • Flødebollebund – mine bunde til flødeboller er lavet som en kiks, med marcipan. Man kan sagtens blot nøjes med marcipan, så man ruller marcipan ud i flormelis, udstikker disse og bager dem let. Jeg kan bedst lide denne variant, hvor man får bundendehelt sprøde og med en snert af marcipan, men også får denne her lidt salte og søde smørsmag frem. Denne flødebolle bund er også noget billigere at lave, da der ikke skal bruges helt så meget marcipan.
 • Flødebolleskum – jeg har lavet en ret klassisk skum til mine flødeboller. I en gryde varmes sukker, vaniljesukker, glukosesirup og vand op til 117 grader (det tager altså lidt tid). Imens piskes æggehvider og sukker stive, til sidst vendes det sammen imens man fortsat pisker. Her kan du bruge en vaniljestang for mere intens vaniljesmag. Igen kan du spare lidt penge og bruge vaniljesukker i stedet.
 • Chokoladelag – her skal bruges en hel del chokolade. Mere end jeg lige forventede, så jeg havde købt for lidt. Dog havde jeg en mintchokolade på lager, og det var nu slet ikke dumt. Denne her snert af pebermynte var faktisk virkelig godt. Du kan sagtens nøjes med en type chokolade. Du kan sagtens bruge en helt neutral én. Du kan pynte med lidt ekstra hvid chokolade f.eks. Jeg kan godt lide at chokoladelaget ikke er alt for tykt, men foretrækker du et kraftigt lag chokolade – kan du give dine flødeboller overtræk af to omgange.

flødeboller

flødeboller

Andre små søde snacks

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret