Berlinere med brombær cheesecake fyld

Ej okay sådan en blød, lun og fedtet berliner vendt i sukker, proppet med et letsyrligt cheesecakefyld med brombær. Det lyder ikke værst vel? Jeg lover jer for, det var det heller ikke. Især ikke hvis dine berlinere stadig er lun og helt frisklavet og cremen til gengæld er iskold. Mums, få her min opskrift og tips til hvor nemt det er.

berlinere pfannkuchen

Opskrift på berlinere med brombærfyld

 

Få her en udgave med et lækkert brombær cheesecake fyld. En kombi af letpisket flødeskum, creme fraiche og en naturel flødeost. Sammen med brombærmaemelade og citronskal. Skift endelig ud i marmeladen, hvis du f.eks. foretrækker hindbær eller jordbær i stedet. I så fald, kan man jo fint pynte dem af med netop et jordbær eller hindbær.

Berlinere med brombær cheesecakefyld

Opskrift til 20-22 stk.

Samlet tid

2 timer

Ingredienser

Berlinere

 • 2,5 dl sødmælk
 • 125 g smør
 • 25 g gær
 • 1/2 tsk. salt
 • 50 g sukker
 • 1/2 tsk. stødt kardemomme
 • 1 god tsk. vaniljesukker
 • skallen fra 1 øko eller sprøjtet citron
 • 2 æg
 • 450 g mel

Desuden

 • cirka 1 liter fritureolie eller solsikkeolie
 • cirka 3 dl sukker

Brombær cheesecake fyld

 • 2 dl piskefløde
 • 100 g flødeost naturel
 • 1 dl fed creme fraiche
 • 4 spsk. brombærmarmelade
 • citronskal fra 1/2 øko eller sprøjtet citron
 • friske brombær som pynt

Sådan gør du

BERLINERE

 1. Kom smør og lidt af mælken i en skål og giv det en tur i mikrobølgeovnen, så smørret lige smelter.
 2. Bland det sammen med resten af den kolde mælk i en skål. Jeg bruger en røremaskine til dejen, men den kan dog godt røres i hånden også.
 3. Opløs gær her i og tilføj også salt, sukker, kardemomme og vaniljesukker.
 4. Riv skallen af citronen her i og kom æg ved. Rør det sammen.
 5. Tilføj melet lidt af gangen, hvis du rører i hånden. Bruger du maskine, kan du godt komme alt mel i på en gang. Men giv den først en tur ved lav omdrejning inden du skruer godt op. Bare så melet ikke sprøjter over det hele.
 6. Rør / ælt så godt i 7-8 minutter, til dejen slipper skålens kanter
 7. Kom en opklippet frysepose + et viskestykke over skålen og lad dejen hæve her i, i en times tid på køkkenbordet. Dejen må gerne tre hævet op til dobbeltstørrelse.

 

BROMBÆR CHEESECAKE CREME

 1. Imens dejen hæver kan du lave din cheesecakecreme. Pisk fløde til en let og luftig flødeskum. Kom flødeost, creme fraiche, marmelade og riv citronskal i skålen. Rør det sammen og stil på køl.

 

KOGNING OG FYLDNING AF BERLINERE

 1. Del nu dejen i 20 lige store, mine vejede 55 g stykket. Fold og rul dem så runde du kan og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Så kan de efterhæve 20 minutters tid imens du klargør fyld og frituregryde.
 2. Stil en stor gryde frem og fyld den med olie, jeg bruger solsikkeolie og fylder, så 2-3 cm af bunden er dækket med olie. Varm det stille og roligt op. Det skal ikke være mega varmt og sprutte og sprøjte, så bliver de brankede. Men det skal alligevel være så varmt, at hvis du smider en bette test (klump dej) ned i gryden, skal det boble stille og roligt op omkring den.
 3. Imens olien bliver varm, kan du komme din creme i en sprøjtepose. Jeg bruger en med en fyldetyl. Kom også godt med sukker på én tallerken og godt med køkkenrulle på en anden tallerken. Stil begge tallerkener i nærheden af din frituregryde, så man hurtigt kan flytte berlinerne frem og tilbage. Tag også en ren stor tallerken frem, som du kan komme alle de færdige over på.
 4. Tryk dine hævede berlinere lidt flade og kom så 3 i frituregryden, lad dem ligge og boble i 30 sekunders tid og vend dem så. Giv dem 30 sekunder her også og saml dem op (med en hulske, hvis du har) og kom dem på tallerkenen med køkkenrulle.
 5. Nu skal der arbejdes lidt hurtigt. Kom hurtigt 3 nye berlinere i gryden og flyt dem du lige har fisket op og lagt på køkkenrullen – over i sukkerbunken. Vend dem godt rundt, så de dækkes af sukker.
 6. Husk at vend de tre du har i gryden og flyt de sukkervendte over på en ren tallerken eller fad.
 7. Så skal dem fra gryden ellers hives over på køkkenrullen, i med 3 nye i gryden. Flyt fra køkkenrulle over i sukkerbunden. Vend dem i gryden. Flyt dem fra sukkeret væk og hiv atter dem i gryden op. Gentag til du har været igennem alle 20-22 stk.
 8. Stil de færdige berlinere på højkrant op af hinanden. Sprøjt godt med vaniljecreme i dem + en klat på toppen og server.

Bedøm denne ret

berlinere

Tips til de bedste berlinere

DEJ TIL BERLINERE

 • Start med at lav en dejlig elastisk og luftig dej, som både er nem at arbejde med. Men som også arter sig godt i frituren, så de bliver luftige og bløde. Jeg bruger røremaskine til min dej, da den formår at ælte dejen god og elastik. Du kan også ælte dejen i hånden, men det er både nemmere på maskinen og giver netop en smidig dej.
 • Brug godt med smør i dejen og og gerne en sødmælk. Et højt fedtindhold gør din dej mere smidig og fedtet og derved nemmere at arbejde med. Du skal omvendt heller ikke bruge alt for meget smør, så det bliver for fedtet. De skal jo trods alt også koges i friture.
 • Ellers bruger jeg hvedemel hertil. Du kan evt. erstatte lidt af en grovere type, hvis du har lyst til at få mere mæthed i dem. Jeg tænker de færreste laver berlinere for at være sunde, men mere fordi de bare smager hammer godt. Hvedemel er bare det nemmeste at arbejde med.

 

TEMPERATUREN I DIN DEJ

 • Pas på temperaturen i din dej. Den må ikk blive for varm, da den ikke hæver ordentligt op så. Jeg varmer lidt af mælken og smørret sammen og blander derefter med kold mælk (og kolde æg), på den måde bliver væsken lunken. Men selve røremaskinen giver jo også dejen godt med varme, så hellere lad smør og mælk køle lidt af inden det blandes med gær, hvis du har varmet det for meget  op.

 

SMAGEN I DINE BERLINERE

 • Jeg kommer både lidt kardemomme, vaniljesukker og citronskal i dejen, da jeg synes det giver en skøn smag. Du kan også fint bruge kanel, appelsinskal eller hvad du ellers føler for.
 • Pas på med at få den hvide skral fra citronen med i dejen, det er kun lige det gule du skal bruge. Jeg bruger et godt og fint microplane jern til mine citrusfrugter, så er det næsten umuligt at få det bitre med af skallen også.

 

HÆVNING AF DEJEN

 • Jeg kommer en opklippet frysepose (det kunne også have været et stykke vitavrap) over skålen, inden jeg kommer et viskestykke over. Det er for at holde på fugten i dejen, så viskestykket ikke suger alt fugten til sig og dejen derfor bliver for tør.
 • Gå hellere efter at kigge på din dej, frem for at følge en angivet tid præcist. Jeg ælter til min dej er helt smidig og glat og slipper skålens kanter. Jeg stopper dog røremaskinen, inden dejen netop bliver for varm. Der ud over lader jeg dejen hæve til den er dobbeltstørrelse. Det er cirka en time, men nogle gange giver jeg den nærmere halvanden. Det afhænger bl.a. også af temperaturen i rummet.

 

Video af berlinere med brombærfyld

berlinere med brombær

Prøv også at lav donuts

Det er jo umiddelbart den samme dej, eller hvert fald en der minder meget om. Det her med at komme dem i frituren er jo også samme tilberedningsmetode. En donut er bare ikke en man fylder, men til gengæld en man pynter rigtig fint. Hvor de her berlinere jo kan fyldes med lækre cremer, marmelade, nutella osv. Jeg har en klassisk opskrift på donuts også, hvis I skal prøve dem. De er med smeltet chokolade og nødder på toppen, og nogle er med en kaffefrosting og daim. Den sidste er klart min favorit.

Men jeg lavede faktisk også juledonuts her i julen, de ser sådan ud og jeg synes selv de er mega fine også.

 

Lav gerne flere slags fyld, når du alligevel er i gang med berlinere

Jeg lavede både en vaniljecreme, som jeg fyldte halvdelen af mine berlinere med. Og så lavede jeg denne her brombær cheesecake creme. Men man kan jo også fylde sine berlinere med en nutella eller anden type chokoladecreme. Marmelade er også en klassiker og ellers er en lemoncurd også lækkert her i, hvis man er vild med syre.

 

Se mere på min Instagram og tiktok profiler

Jeg håber I kunne have lyst til at følge med ovre på min Instagram også. Eller her på min tiktok, hvor jeg deler en masse madvideoer.

berlinere

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret