Baked Alaska med is

Her er et bud på nytårsdesserten. Har I prøvet baked Alaska? En helt fantastisk dessert, og det der gør den ekstra god er at den kan laves i forvejen. Endda i god tid i forvejen. Den består af en browniebund, som man stikker ud og sætter i fryseren med en valgfri kugle is oven på. Når så man gerne vil servere sin dessert, så pisker man marengs, sprøjter det på og brænder.

baked alaska

Baked Alaska med is

 

Baked Alaska er en slags indbagt is. En kæmpe flødebolle uden på, og når man så skærer den op får man en lille overraskelse. “Flødebollen” byder både på en slags kagebund og en is. Egenetlig er tanken at man så bager kagen kort i ovnen, for at få brændt marengsen. Men vi har valgt at brænde den med en gasbrænder i stedet. Det er altså lidt nemmere at styre, hvis hele isen ikke skal smelte væk fra en.

En baked Alaska serveres typisk i stor. En stor kage, med en stor bunke is oven på og hele herligheden pakket ind i marengs. Men vi har valgt at servere dem portionsanrettet af flere årsager. Både forbi vi synes kagen bliver meget mere fin og appetitlig af det. Det er perfekt til nytår eller anden type fest, hvor man lige kan stikke hver en gæst en dessert. Og af praktiske årsager. Sådan en kæmpe baked Alaska kræver alligevel sin plads i fryseren. De her er altså lidt nemmere at finde plads til. Vi kan se at Louises madblog også har kreeret mini baked Alaska, hendes version er med jordbær is. Nedenfor kommer vi med flere bud på forskelligt slags is og kagebund her til.

Baked Alaska med browniebund og skildpaddeis

Opskrift til 6 små baked Alaska

Forberedelsestid

45 minutter

Tilberedelsestid

3 timer

Samlet tid

3-4 timer

Ingredienser

Brownie

 • 220 g mørk chokolade
 • 160 g smør
 • 5 æg
 • 300 g sukker
 • 60 g kakao
 • 70 g mel
 • 1 lille spsk. vaniljesukker
 • 2/3 tsk. salt
 • 1 liter skildpaddeis - eller din yndlings is

Marengs

 • 6 æggehvider
 • 300 g sukker

Sådan gør du

Brownie

BROWNIE:

 1. Tænd ovnen på 175 grader varmluft
 2. Smelt chokolade sammen med smør over et vandbad
 3. Pisk æg og sukker luftigt i en skål, det skal lige piskes 1,5-2 minutter
 4. Vend chokolademassen i æggemassen og vend forsigtigt rundt
 5. Kom kakao, mel, vaniljesukker og salt i en anden skål og si der over til chokolademassen. ned i Rør forsigtigt dejen sammen med en dejskraber
 6. Tag et ovnfast fad frem, og kom et stykke bagepapir i. Vend dejen ud her i.
 7. Bag kagen midt i ovnen i 30 minutter. Den må gerne blive bagt lidt længere, end en brownie normalt plejer, så den bliver lidt fastere. Lad brownien køle helt af, før du fortsætter. Hvis det skal gå stærkt, kan du komme den i fryseren.

 

FORM KAGERNE:

 1. Stik mindre bunde ud af brownien, enten med en kagering eller et glas. Vi stak 6 bunde ud af brownien.
 2. Kom en god stor kugle is på hver bund, og sæt kagerne i fryseren (f.eks. på et skærebræt), indtil de skal serveres. Lige før servering piskes og brændes marengsen.

 

VED SERVERING:

 1. Pisk æggehviderne stive. Tilsæt sukker lidt ad gangen, og pisk indtil marengsen er godt sej og blank.
 2. Kom marengsen i en sprøjtepose med valgfri tyl. Kom “dutter” hele vejen rundt om hver browniebund med is på, så de er helt dækket til. Brænd marengsen med en gasbrænder, og servér!

Bedøm denne ret

baked alaska

Prøv baked Alaska med blåbæris

Generelt kan man jo skifte ud i isen her i uendelighed. Jeg har brugtskildpaddeis til denne, men næste gang jeg laver en baked Alaska, vil jeg prøve en form for bær is. F.eks. blåbæris, som denne sorbet. Eller lave den mere som flødeis men med et lag blåbærkompot også, ville være pænt. Ellers tænker jeg at noget lemon is, mango eller passionsfrugt ville være lækkert. Man kan jo enten bruge f.eks. passionsfrugt is, eller vaniljeis + en passionsfrugt sirup.

Selve kagebunden kan også varieres. Nu har vi brugt en brownie som bund, men en hvid chokoladebrownie/ blondie kan også bruges. Det skal bare være en kage som godt kan tåle at blive serveret helt kold og hård i det.

 

Andre bud på nytårsdesserter

brownie med is

Video af baked Alaska

Kommentarer

 1. Ser virkelig lækkert ud😍
  Er det nået man kan lave på forhånd så den er nem og stå med nytårsaften? Blot så man ikke skal stå derude mange timer 🙈

  1. Ja sagtens. Jeg ville bage brownie og have i fryseren ind til, og så blot komme en kugle is på ved servering. Selve marengsen vil jeg nok lave den 31 og komme i en sprøjtepose og lægge den på køl. Så vil jeg sprøjte den op på kagen med is når den skal spises og brænde den der 🙂 Så tager det 5-10 minutter at samle desserten på selve aftenen 🙂

  1. Tak for den søde kommentar. Det er faktisk lidt irrelevant hvor stor formen er, du kan både bruge en aflang eller kvadratisk form. Det er mest vigtigt at ende med en brownie bund der er ca. 2 cm høj – så bestemmer du selv om du vi lave 6 udstikkere eller 9 fx. Jeg brugte en der er ca. 20*20 🙂 kh

Vis alle kommentarer (5)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret