Boller med havregrød

Her er en opskrift på sprøde boller med havregrød i dejen. Jeg fik de her boller hos min veninde og nu kollega i Juliebruun.com i sidste uge. De var så SÅ gode, dejlig sprøde uden på og bløde inden i. Så jeg spurgte Christina, om vi ikke skulle dele opskriften med jer. Nu har jeg selv været i gang med at genskabe dem, og opskriften er nu klar til jer.

boller med havregrød

Opskrift boller med havregrød

Bollerne er oplagte at bage, hvis du har en rest havregrød stående, som ikke er blevet brugt. På den måde mindsker du både madspild og får en omgang dejlige, sprøde boller ud af dine rester.

Opskrift til 14 boller

Forberedelsestid

15

Tilberedelsestid

1 time og 15 minutter

Samlet tid

1 time og 30 minutter (inkl. hævetid)

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 6 dl lunken vand
  • 2 spsk. sukker
  • 2 tsk. salt
  • 2 spsk. olivenolie
  • 150 g havregrød eller 100 g havregryn
  • 100 g solsikkekerner
  • 100 g fuldkornsmel (f.eks. grahamsmel)
  • 700-800 g hvedemel (prøv dig frem, jeg bruger 700 - men er din dej for våd, så tilsæt mere)

Sådan gør du

  1. Bland vand og gær i en skål.
  2. Tilsæt sukker, salt og olivenolie.
  3. Tilsæt solsikkekerner og din rest af færdiglavet havregrød (min var lavet på havregryn, mælk og vand), og rør rundt.
  4. Tilsæt mel. Rør dejen på en røremaskine indtil dejen slipper kanterne. Det tager som regel 7-8 minutter.
  5. Sæt dejen til hævning med husholdningsfilm og et viskestykke hen over skålen. Filmen sikrer, at viskestykket ikke suger al fugten fra dejen. Lad dejen hæve i 60 minutter. Når dejen har hævet i cirka en halv time, tændes ovnen på 250 grader (eller 275, hvis din ovn kan gå så højt op). Sæt en dyb bageplade ind nederst i ovnen, og midt i ovnen sætter du en almindelig bageplade eller et bagestål, hvis du har sådan et (en almindelig bageplade fungerer også helt fint).
  6. Sæt lidt vand over at koge i en elkedel.
  7. Når dejen er færdighævet og ovnen (inklusiv bagepladerne) er godt varm, hældes dejen ud på et meldrysset bord. Brug en spatel til at dele dejen op i 14 stykker, som placeres på to stykker bagepapir. Hvis dejen klistrer på spatlen, kan du løbende dyppe din spatel i lidt vand.
  8. Skru ovnen ned på 220 grader. Før forsigtigt det ene stykke bagepapir med boller over på den øverste af dine bageplader fra ovnen, som nu er meget varm. Sæt bollerne ind midt i ovnen. Hæl et par dl kogende vand i den nederste bageplade. Det skaber damp og er med til at give bollerne den sprøde overflade.
  9. Bag bollerne ved 220 grader i 5-8 minutter til de er hævet godt op inde i ovnen og har fået en lille smule farve. Herefter tager du bagepladen med vandet ud. Skru op på 250 grader og bag bollerne i yderligere 5 minutter til de er godt gyldne.
  10. Lad bollerne afkøle på en rist.

Bedøm denne ret

boller med havregrød

Nemme boller uden surdej

Når man bager boller med damp, får bollerne den der knasende sprøde overflade og bløde midte, som man normalt forbinder med surdejsboller. Selvom der ikke er lige så store lufthuller i, og bollerne heller ikke har samme syrlige smag, er de her boller virkelig et lækkert og meget nemt og hurtigt alternativ til surdejsboller.

 

Kan boller med havregrød koldhæves?

Du kan sagtens bruge denne opskrift til koldhævede boller. I så fald ville jeg kun tilsætte 10 g gær, bruge kold vand i stedet for lunken vand og tilsætte cirka 100 g. hvedemel mindre end angivet i opskriften. Så får din dej en mere grødet konsistens og kan placeres på bagepapir den efterfølgende dag med et par skeer.

 

Kan bollerne fryses?

Ja, de kan sagtens fryses. Den sprøde overflade er måske nok allerbedst lige, når de er blevet bagt, men de smager helt bestemt også godt efter en tur i fryseren. Når bollerne er tøet, kan du pensle dem med kold vand (eller skylle dem hurtigt under hanen), inden de lunes i ovnen. Så får de lidt af deres sprødhed tilbage.

 

Server bollerne sammen med

Skal du servere bollerne som fødselsdags boller (eller kaffegæster i det hele taget), kunne du overveje at servere en banankage, brookie (en kage med både brownie og cookies), eller chokoladelagkage sammen med.

 

Andre hurtige boller som disse boller med havregrød

  • Hørfrøboller som også er rigtig gode at bage med damp.
  • Min evige go-to opskrift på grove boller. Her er den færdige dej vendt i havregryn og kerner, og så er der masser af fuldkorn i bollerne, så de mætter godt.
  • Hvis du er på udkig efter et glutenfrit alternativ, skal du næsten prøve disse glutenfri boller, som smager af klassiske fødselsdagsboller med kardemomme.

 

Instagram

Følg endelig med på min Instagramprofil for flere opskrifter, madbilleder og inspiration til sundt og grønt mad.

Kommentarer

  1. Har lige prøvet at bage bollerne. Desværre hang bagepapiret fast, da jeg prøvede at fjerne de afkølede boller derfra. Kan ikke finde ud af om jeg har gjort noget galt eller hvad der er sket? 🙁

    1. Har du brugt bagepapir? Og ikke mellemlagspapir eller andet? Jeg har aldrig oplevet at de har hængt fast, når jeg har brugt bagepapir 🙂

  2. Hej Julie.
    Jeg har lige bagt bollerne i dag. Efter 1. Plade var inde og havde bagt færdigt, var de ret blege men bagte.
    2. Plade blev penslet med mælk og de blev brune.
    Er spændt på at smage dem😋
    Vh
    Trine

    1. Hej Trine
      Det var en god idé at pensle med mælk for at få dem mere brune. Håber du kunne lide dem 🙂
      Kh. Julie

  3. Har lige prøvet at bage bollerne – ser mega gode ud og glæder mig til at smage😊ville gerne have sendt ét billed med kan ikke sætte det ind😏

    1. Hej Lene. Det tror jeg godt at du kan – men jeg kan ikke sige det med sikkerhed, da jeg ikke selv har testet det. Jeg bager dem selv i en almindelig ovn, men laver et damp bad i bunden (bradepande med vand så det skaber damp). Kh Julie 🙂

    1. Hej Camilla. Jo, det giver nogle lidt træls skjolder på bradepanderne, når man bruger damp. Men jeg synes, det er dét værd, når man får dejligt sprøde boller ud af det 🙂

  4. Hej Julie

    Hvordan foregår selv bagningen for dig? Du skriver selv, at du får 14 boller fordelt på to stykker bagepapir, men så bages kun én plade. Står de andre så blot og venter på en anden omgang eller bruger du varmluft og har to plader med brød i ovnen på samme tid?

    Jeg har netop haft dejen til hævning og den blev simpelthen så stor, at jeg nu står med 20 boller. Lækkert! 🙂

    1. Hej Pernille. Jeg plejer at bage 1 plade ad gangen, og så står den anden omgang bare og venter på bagepapiret ude på bordet imens 🙂
      Kh Julie

    1. Hej Simone. Nej, det skal den ikke, her kommer du den bare direkte over på bagepapir med en spatel og ind i ovnen 🙂

  5. Hej Julie.
    Ved du om grahamsmel vil fungerer ligeså godt som fuldkornsmel?
    På forhånd tak og god dag fra Vibeke

Vis alle kommentarer (18)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret