Vejrtrækning under træning

Vejrtrækning under din træning er super vigtig og gavligt. Altså at trække vejret helt ned i maven og tilpasse det dit løb og styrketræning

vejrtrækning

Vejrtrækning under træningen

Vidste du godt, at det slet ikke er lige gyldigt, hvordan du trækker vejret, når du træner? Måske trækker du allerede vejret korrekt, når du træner uden at tænke over det. Måske ikke, og så er det da en skam, hvis du kunne få mere ud af din træning ved at gøre det. Man kan nemt komme til at holde vejret under ens træning, fordi man er koncentreret eller yder sit maksimale og derfor helt glemmer at trække vejret. Det er ret upraktisk, da du på den måde ikke giver musklerne den energi, de har behov for.

Musklerne har brug for ilt

Musklerne har brug for energi til at trække sig sammen. Den energi får den ved at nedbryde næringsstoffer som, hvis vi ikke får ilt ned, bliver til mælkesyre. Hvis du omvendt har ilt til stede, nedbrydes denne mælkesyre, og der dannes i stedet kuldioxid (det vi ånder ud) og vand/sved.
Det er selvfølgelig afhængigt af, hvad du gerne vil blive bedre til, om du skal træne anaerobt eller aerobt, altså spurt eller langsomme løbeture. Men fordelen ved den sidste, hvor du træner med en hastighed, der gør, at du når at trække vejret godt ned i maven, er, at du undgår syre i benene og må stoppe pga. hyperventilation.
Ved denne form for træning får musklerne netop den ilt, de behøver, og kroppen danner ikke denne her mælkesyre i samme grad. Derfor kan du blive ved i længere tid, du kan løfte tungere, og du kan nå længere ud i sine øvelser – når du altså husker at få en masse luft ned under sin træning.

Vejrtrækning under styrketræning

Prøv under styrketræning at trække vejret ind i den del af øvelsen, hvor du holder igen og puste ud i den del af øvelsen, hvor dine muskler trækker sig sammen (den del af øvelsen som er hård). Lad os tage et eksempel: en squat, træk vejret ind på vej ned (der hvor du holder igen) og pust ud på vej op (den del som er hårdest).
Jo tungere du løfter, og jo dybere ud i øvelserne du kommer, jo mere energi har du brug for, jo mere ilt har du brug for. Derfor vil denne lille øvelse også give mest mening, når du træner tungt. Når du trækker vejret ind, så gør det gennem næsen, da den renser luften, før den når vores lunger.

Vejrtrækning under løb

Når du løber skal du trække vejret lidt anderledes. Man kan komme til at tænke alt for meget over, hvordan man trækker vejret og ender bare med at holde på det, og så går det da først helt galt. Det handler om at få lidt rytme ind i sit løb, evt. ved at tilpasse sin respiration med sin skridtfrekvens. Prøv at tag to små indåndinger og en lang udånding. Hvis disse tilpasses skridtfrekvensen, passer de to indåndinger på de første to skrift og den lange udånding passer på de næste to skridt. Fortsæt sådan! Det kræver lidt øvelse, men det skal nok falde mere naturlig.

Tag og prøv begge øvelser og se, om du ikke kan komme lidt længere ud i øvelserne, om du ikke kan løfte lidt tungere, og om du generelt ikke kan holde til en længere træning.

 

Respiration under kontrol

Skal det ikke også lige prøves på din næste løbetur? Se om du ikke får en større kontrol over din vejrtrækning og derved undgå hyperventilation. Måske du kan løbe lidt længere, når du først får respirationen under kontrol.

 

Mental afstressning

En sidste fordel ved det her fokus på vejrtrækning er vores mentale ro. Ved at fokusere på åndedrættet, kan du finde ind i dig selv og lade være med at tænke på dine tusinde daglige pligter. Det er også noget, du skal øve sig på, da det er helt naturligt, at tankerne flyver rundt, men prøv at lade være med at gribe dem og i stedet lytte til din vejrtrækning.
Det er faktisk virkelig lækkert, når man har prøvet det et par gange. Du vil virkelig føle, at du kommer helt ind i din egen lille verden og glemmer, hvor travlt du egentlig har.
Rigtig god træning, jeg håber, du kan bruge de små tips og tricks

DSC09767
DSC09768

Se også det her indlæg omkring løb, det handler om at finde motivationen frem til at komme i gang. Eller hvad med dette indlæg, der giver lidt inspiration til styrketræning – for at blive bedre til løb. 

 

Træning på istagram

Følg også med på min instagramprofil, hvor jeg flere gange om ugen deler noget træningsinspiration og motivation. Både løb, styrketræning, hjemmetræning og andre tips om emnet. Her er masser af inspiration ift. styrketræning for begyndere.

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret