Træning og øvelser til løb

Træning og øvelser til løb

Træning og øvelser til løb

Jeg bliver ret ofte spurgt på min instagramprofil om træning og øvelser til løb, hvordan man kan træne op til løb. Hvilke øvelser man bør lave for at blive bedre til løb. Hvilke muskelgrupper man bør træne, for at kunne løbe længere eller hurtigere. Så nu vil jeg forsøge at samle lidt inspiration her i indlægget, øvelser der styrker løbemusklerne.

 

Motivation til at komme afsted

Måske er du stadig på overvejeren om det løb dér er noget, du skulle kaste dig ud i. Måske du lige mangler det sidste spark og motivation til at få det gjort. I så fald, så kig lige med her.

 

Min egen lille løbeberetning efter fødsel

Jeg startede ud med lidt løb nogle måneder efter jeg fødte Arthur og husker tydeligt hvor forfærdeligt det var i starten. Både fordi min kondi var helt væk og jeg pustede og stønnede. Men også fordi jeg ikke havde kontrol over min overkrop – min core. Jeg kan huske jeg følte jeg sejlede rundt.

Så bestemte jeg mig for at træne lidt op hjemme, inden jeg tog en tur igen. Jeg kunne mærke at der trængte til at blive strammet op omkring min mave og ryg især. Så jeg trænede 2 gange om ugen i 20 minutter pr. gang – bare hjemme med helt almindelige hjemmeredskaber, og efter 3-4 uger forsøgte jeg igen. Det var en helt anden oplevelse. Det hjælper så meget med styrketræning til løb, ikke kun ben – som man måske forestiller sig. Men de stabiliserende muskler er simpelthen så vigtige.

 

Men hvilke muskler bør man fokusere på? Hvordan, hvor mange gentagelser og hvor ofte? Hvad gør at vi løber hurtigere? Hvad gør vi løber længere? 

 

Træning og øvelser til løb: distance, tempo og skadesforebyggelse

Herunder kommer jeg lidt mere ind på hvordan man øger distancen på løbeturen, hvordan man kan blive hurtigere og hvordan man bedst muligt forebygger og undgår skader.

Distance

Vil man gerne kunne løbe langt, har man brug for at være udholden. Det man kalder aerob træning. Her er konditionstræning godt og udholdenhedsstyrke. Dvs. mange gentagelser uden alt for meget belastning. Jeg vil snart skrive på et indlæg der fortæller lidt om hvordan vi kan konditionstræne, og hvorfor konditionen er så vigtigt ift. løb.

 

Tempo

Vil man gerne løbe hurtigt, over kortere distancer – har man brug for at være eksplosiv. Her skal man ud i det man kalder anaerob træning, eksplosiv træning. Gerne tungt, men også udfordringer med at komme hurtigt fra start. Spurt, box jumping, jump squats og andet der giver hurtighed.

 

Skadesforebyggelse

Vil man gerne undgå skader (det vil man nok gerne), så er det vigtigt at have muskel-balance. Den samlede belastning skal ikke overgå vævets tolerance. Så enten skal du have et stærk tolerance i vævet, eller også skal du kun udsætte dig for en lille samlet belastning. Jeg skriver snart et indlæg med meget mere omkring det her emne: løbeskader. Men her vil jeg bare lige slå fast at det er en ganske god idé med et stærkt væv, en høj tolerancce. Det er både stærke muskler, men også smidige muskler, så de ikke er forkortet og stramme. Hvis de er det kan de trække i nogle sener de ikke skal, og dermed lave lidt rod i det hele. Så sørg for at strække ud og holde gang i smidigheden også

Træning og øvelser til løb

Træning og øvelser til løb – programmer

Se indlæggene her og her og her for at få inspiration til øvelser som er gode. Træningerne er korte og kan laves hjemme. Der er videoer med og forklaringer til alle øvelserne.

 

Se også hvorfor det er en god idé at varme op og hvordan du kan varme op til løb. 

 

Træning og øvelser til løb – Et par udvalgte øvelser

Lidt øvelser som træner ben, glid ud til siden med elastikken og træk ind igen. Sørg for at stå godt oprejst og spænd i core. Hav vægten på standbenet (det bøjede), så det andet kun lige kører let hen over gulvet. Så får du træning til ballen og lår på standbenet. Skift side efter 10 gentagelser ca.

Træning og øvelser til løb

Træning og øvelser til løb

Stil dig på alle fire, men løft knæet fra gulvet. Spænd igen i overkroppen, så den står helt stille – uden at svaje eller runde i ryggen. Det bøjede ben holdes her, mens det løftede kan lave forskellige øvelser. Løft, små vip, cirkler mm. Det går ind og træner meget stabilitet og core, men også meget balle og baglår.

styrke til løb

Maveøvelser, f.eks. cyklen som her. Se ovenfor hvorfor maven er vigtig ift. løb. Det er også fint at ramme hoftebøjerne under maveøvelserne, da hoftebøjerne også arbejder aktivt under løb. Disse bliver nemt forkortede, så sørg for at strække dem ud også.

Rigtig god træning.

Kommentarer

  1. Godt valg af øvelser, jeg finder det svært at få mine løbere til at lave S & C men jeg råder dem på det kraftigste til, at det er vigtigere end deres såkaldte helbredelse for forebyggelse af personskader og Long jeverdy som atlet.

    1. Hej Stacy. Beklager meget mit sene svar. Jeg har først nu opdaget en bunke kommentarer, som har været “usynlige” for mig. I hvert fald ser jeg dem først nu. Så et meget sent svar 😉 Men faktisk må jeg indrømme jeg ikke lige er med på hvad S og C betyder? Strength and core måske? 🙂 Tak for din kommentar i hvert fald.

Vis alle kommentarer (2)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret