Varme hveder

Varme hveder er jo noget, man spiser her dagen før Store Bededag, og de fleste vælger nok at købe sig til dem. Men sådan en omgang hjemmebagte og helst helt nybagte varme hveder kan bare noget.

Varme hveder

hveder

Varme hveder opskrift

Her dufter simpelthen så skønt af kardemomme og hjemmebag, og jeg har glædet mig til at sætte tænderne i sådan en bolle her. Man kunne måske godt sige, jeg var liiidt i sidste øjeblik med at lade denne opskrift dumpe ind her på siden. Jeg har længe villet bage dem og selvfølgelig gerne, så de var klar til jer her idag. Men sjovt nok har jeg fået tiden til at gå med alt muligt andet. Men nu er den her! Min bedste opskrift på varme hveder, håber den kan bruges. Her bliver til 11 styks, lav gerne dobbeltportion – de kan sagtens fryses ned og spises en anden god gang. Eller bare her i weekenden.

Traditionen går jo lidt på at man spiser dem her aftenen før Store bededag og at man skal riste dem og spise dem med smør. Vi skal selv ud og spise i aften, så jeg tænker jeg giver drengene en pose hveder med ud til mormor og olde, som skal passe dem. Det klager de nok ikke over.

Varme hveder

Opskrift til 12 stk.

Forberedelsestid

30 minutter

Tilberedelsestid

2 timer

Samlet tid

2,5 timer

Ingredienser

 • 2,5 dl mælk
 • 50 g smør
 • 25 g gær
 • 1 æg
 • 2 tsk. salt
 • 2 spsk. sukker
 • 1 tsk. stødt kardemomme
 • 525 g hvedemel

Sådan gør du

 1. Lun mælk og smør sammen, så det bliver lillefingervarmt
 2. Kom det i en skål eller røremaskine sammen med gær og opløs dette
 3. Tilføj ægget, salt, sukker, kardemomme og lidt af melet. Rør til det er klistret og tilføj så resterende mel. Hvis du bruger røremaskine, så giv det 7-8 minutter ved god hastighed, til det ikke længere hænger ved skålen
 4. Kom en opklippet pose + viskestykke over skålen og lad det hæve på køkkenbordet i en times tid
 5. Del så i 12 boller, mine vejede 80-85 g stykket. Form dem kuglerunde og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir ca. 2 cm fra hinanden
 6. Læg atter posen og viskestykket over og lad hæve en lille time igen (eller til de er hævet flot op)
 7. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
 8. Bag dem midt i ovnen i små 12 minutter (hold øje, ovne er meget forskellige). Men til de er gyldne og let sprøde under bunden.

Bedøm denne ret

hvedeknopper

Hvedeknopper med masser af kardemomme

Egentlig minder sådan en hvedeknop jo på mange måde om en hvid blød bolle, og det er det vel også. Forskellen er, at der er godt med kardemomme i de her, at de ikke pensles – så de får det her lidt anderledes look på toppen, og at de ligger tæt på pladen, så de skubber hinanden sammen til at se lidt firkantede ud. Det sidste kan man dog diskutere om er lykkedes for mig, den forklaring får I nedenfor. Promise – de smager sindssygt godt alligevel.

 

Firkantede eller runde boller

Planen var egentlig at få det her mere kantede look på hvederne. Jeg har bare ikke nogen form til dem, hvorfor de ikke blev skubbet op af bagepladen – som jo giver det firkantede udseende. Men vil du gerne have dem mere firkantede, så skal de lægges lidt op af hinanden og så godt ud til kanten af formen også. Så skal man bruge en form der er lidt højere end blot en bageplade – man skal nærmere have fat i en bradepande. Dog gør det jo absolut ikke noget for smagen at de er mere runde i det.

 

Glutenfri varme hveder

Hvis du er ude efter en opskrift på glutenfri varme hveder, så har jeg en opskrift her. Til den har jeg heller ikke brugt sukker. Så vil du gerne have en lidt sundere udgave, kan du give dig i kast med den.

 

Instagram

Følg meget gerne med ovre på min Instagram for flere opskrifter og madinspiration

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret