Børn og bevægelse – aktiver ungerne i denne hjemmetid

Børn og bevægelse er et indlæg der lægger op til at børn gerne må bevæge sig en helt masse. Lav forhindringsbaner og andet sjovt til ungerne

børn og bevægelse

Børn og bevægelse

 

Andre med små børn der er en smule udfordrede i denne tid? Jeg er egentlig ret ambivalent omkring hele denne her hjemmepasning-mens-man-arbejder-periode. På den ene side synes jeg det er fantastisk at have så meget tid med ungerne. Især min mindste tager nogle vilde udviklingstrin lige nu, han snakker mere og mere for hver dag der går og er virkelig en sjov alder (lige knap 2 år). Det er så dejligt at kunne følge 24 timer i døgnet. Denne her tid bringer os alle sammen tættere her hjemme, både os og ungerne, men bestemt også ungerne i mellem. De har jo kun hinanden, så de leger hele tiden.

Men – for der er også et ganske stort men, vi er også presset. Det er ret hårdt at skulle arbejde begge to, imens man også skal aktivere ungerne konstant. De er slet ikke store nok til at passe sig selv. De har virkelig mange skænderier og de trænger bare til mere underholdning end hvad vi kan give, nu vi også er nødt til at få arbejdet. Noah trænger til at lege med børn på sin egen alder.

Jeg ved godt det kunne være langt langt værre, og det er på ingen måde et brok indlæg det her. For vi har det nu meget godt i denne tid og er ret godt stillet med jobs osv. Faktisk ville jeg mere bruge indlægget til at komme med lidt idéer til lege og underholdning hjemme med ungerne, nu de er så meget hjemme. Børn og bevægelse er altid et godt match, så jeg håber I kan bruge lidt herfra.

børn og bevægelse

Udelege og forhindringsbaner

Vejret har jo været så dejligt de sidste uger, så vi har leget meget i haven, gået en masse ture, været ved vandet og kaste sten og leget på legeplads. I haven har vi spillet bold, spillet kongespil, leget gemme (hvor man gemmer en ting man skiftes til at finde) og så har vi leget forhindringsbaner.

Især de her forhindringsbaner er fede, fordi de ud over at underholde ungerne også gavner deres udvikling enormt meget. De kan selvfølgelig også sagtens laves inde, men udenfor er der som regel lidt mere luft og plads. Det giver mulighed for at de kan løbe en masse, måske køre på cykel eller scooter, kaste bolde osv. Jeg startede med at lave én, som Noah skulle igennem og så byttede vi, så han lavede en til mig. Han synes det er lige så sjovt at være kreativ med at finde på en bane. Her er lidt eksempler på hvad banerne kan indeholde:

  • hop: lav noget hvor man skal hoppe over ting, gerne med samlet ben hvis de kan det. Eller måske noget hvor man skal hoppe på et ben
  • gå på line eller på andet lidt ustabilt underlag: styrk barnets balance
  • gå baglæns
  • løb
  • drej rundt om ting
  • kaste med en bold – ram i noget

børn og bevægelse

Børn og bevægelse – Gavnligt for motorikken

Ud over at de her baner underholder, så gavner de også barnets motorik rigtig meget. Bevægelse bør klart være en stor del af børns hverdag og al bevægelse er med til at udvikle barnet, ikke kun fysisk, men også mentalt og socialt. Vi ved snart godt alle sammen at bevægelse er godt for hjertet, leddene og musklerne. Men især hos børn er det enormt gavnligt for nervesystemet, deres koordinationsevne og motorik. Lige ledes er bevægelse, træning og leg med til at styrke deres selvtillid, nysgerrighed, ansvarsfølelse og kreativitet.  Så gør bevægelse til en leg og motiver dem til at komme ud hver dag, også i denne tid hvor vi er hjemme. Gør bevægelse til en god oplevelse, så de har lyst til at bevæge sig igen. Tilpas niveauet, så de udfordres, men hold det stadig så nemt at de får en god oplevelse og dermed øget selvtillid.

børn og bevægelse

Leg til mindre børn

Når bør er små er de som regel meget aktive af natur. De er nysgerrige, de har en stor selvsikkerhed og tilllid til andre. Her er det vigtigt at støtte barnet, vejlede, udforske og give tryghed. Her har de tilegnet sig de fleste grundlæggende bevægemønstre, men mangler dog stadig evnen til at udføre mere komplicerede øvelser og finkoordination. Her kan man gøre bevægelsen til en leg, lav motoriske baner der udfordrer barnets balance, styrke, kondition og koordination. Jo bedre de her motoriske grundformer indlæres i denne alder, jo nemmere har de ved at lære nye idrætsgrene senere hen. Et rask børnehjerte tåler sagtens de belastninger det bliver udsat for i leg og idræt. Børn restituerer også hurtigt efter anstrengelse, hvis vi voksne skulle følge med på deres niveau blev vi virkelige trætte. Så giv den bare gas med de her baner.

børn og bevægelse

Rigtig god fornøjelse med at brænde krudt af sammen med jeres unger. Håber hjemmedagene er hyggelige hos jer!

Se også dette indlæg om en weekend i DGI huset, hvor den også fik fuld skrald ift. emnet børn og bevægelse.

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret