Berliner med vaniljecreme

Hvis man vil prøve noget virkelig godt, så prøv dem her. En dejlig fedtet og blød berliner med et fyld af vaniljecreme. Vendt i sukker, så de bliver helt ægte berliner pfannkuchen style. De kan fyldes med alt muligt, men her er min udgave med en klassisk hjemmelavet vaniljecreme.

berliner pfannkuchen

Opskrift på berliner med vaniljecreme

 

Jeg kastede mig for nyligt ud i denne lækre opskrift på friturestegte bløde boller, man efterfølgende kan fylde med alt hvad hjertet begærer. Jeg kan læse mig til at de har lidt forskelige navne, alt efter hvor i Tyskland man køber berlineren. De kaldes både berliner og berliner ballen, men også for pfannkuchen i visse dele af Tyskland. Dog er pfannkuchen også pandekager i andre dele af landet. Hvor om alting er, minder en berliner jo meget om en donut. De er bare knap så flade, og uden hullet i midten. Hvilket gør dem egnet til at man kan sprøjte lækkert fyld ind i dem.

Jeg delte opskriften op og lavede to forskellige slags fyld. Vi fik nemlig gæster og så var der da lidt forskelligt at vælge mellem. Her er min ene version: berliner med vaniljecreme. Den anden er med en brombær cheesecake creme, den opskrift deler jeg også snart.

Berliner med vaniljecreme

Opskrift til 20 stykker

Hvis I ikke er så mange mennesker, så halver opskriften. Så får du 10-12 stykker ud af den i stedet. De er nemlig klart bedst på selve dagen man laver dem og ikke specielt egnede at gemme i flere dage.

Samlet tid

2 timer i alt

Ingredienser

Berlinere

  • 2,5 dl sødmælk
  • 125 g smør
  • 25 g gær
  • 1/2 tsk. salt
  • 50 g sukker
  • 1 god tsk. vaniljesukker
  • 1/2 tsk. kardemomme, stødt
  • skallen fra 1 øko eller sprøjtet citron
  • 2 æg
  • 450 g mel

Desuden

  • 1 liter fritureolie eller solsikkeolie
  • 3 dl sukker cirka

Vaniljecreme

  • 2 vaniljestænger + 6 spsk. sukker
  • 4 past. æggeblommer
  • 2 spsk. majsstivelse
  • 5 dl sødmælk

Sådan gør du

BERLINERE

  1. Kom smør og lidt af mælken i en skål og giv det en tur i mikrobølgeovnen, så smørret lige smelter.
  2. Bland det sammen med resten af den kolde mælk i en skål. Jeg bruger en røremaskine til dejen, men den kan dog godt røres i hånden også.
  3. Opløs gær her i og tilføj også salt, sukker, kardemomme og vaniljesukker.
  4. Riv skallen af citronen her i og kom æg ved. Rør det sammen.
  5. Tilføj melet lidt af gangen, hvis du rører i hånden. Bruger du maskine, kan du godt komme alt mel i på en gang. Men giv den først en tur ved lav omdrejning inden du skruer godt op. Bare så melet ikke sprøjter over det hele.
  6. Rør / ælt så godt i 7-8 minutter, til dejen slipper skålens kanter
  7. Kom en opklippet frysepose + et viskestykke over skålen og lad dejen hæve her i, i en times tid på køkkenbordet. Dejen må gerne tre hævet op til dobbeltstørrelse.

 

VANILJECREME

  1. Imens dejen hæver kan du lave din vaniljecreme. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Bland dem på skærebrættet med sukker.
  2. I en skål pisker du det her vaniljesukker, æggeblommer, og majsstivelse.
  3. I en gryde varmes mælken langsomt op til den koger.
  4. Hæld mælken over til æggeblandingen i skålen og pisk løbende.
  5. Så skal det tilbage i gryden og røres i, mens det langsomt kommer op og koge. Når det er tykt – tag det af varmen og kom på en tallerken. Lad det køle af.

 

KOGNING OG FYLDNING AF BERLINERE

  1. Del nu dejen i 20 lige store, mine vejede 55 g stykket. Fold og rul dem så runde du kan og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Så kan de efterhæve 20 minutters tid imens du klargør fyld og frituregryde.
  2. Stil en stor gryde frem og fyld den med olie, jeg bruger solsikkeolie og fylder, så 2-3 cm af bunden er dækket med olie. Varm det stille og roligt op. Det skal ikke være mega varmt og sprutte og sprøjte, så bliver de brankede. Men det skal alligevel være så varmt, at hvis du smider en bette test (klump dej) ned i gryden, skal det boble stille og roligt op omkring den.
  3. Imens olien bliver varm, kan du komme din vaniljecreme i en sprøjtepose. Jeg bruger en med en fyldetyl. Kom også godt med sukker på én tallerken og godt med køkkenrulle på en anden tallerken. Stil begge tallerkener i nærheden af din frituregryde, så man hurtigt kan flytte berlinerne frem og tilbage. Tag også en ren stor tallerken frem, som du kan komme alle de færdige over på.
  4. Tryk dine hævede berlinere lidt flade og kom så 3 i frituregryden, lad dem ligge og boble i 30 sekunders tid og vend dem så. Giv dem 30 sekunder her også og saml dem op (med en hulske, hvis du har) og kom dem på tallerkenen med køkkenrulle.
  5. Nu skal der arbejdes lidt hurtigt. Kom hurtigt 3 nye berlinere i gryden og flyt dem du lige har fisket op og lagt på køkkenrullen – over i sukkerbunken. Vend dem godt rundt, så de dækkes af sukker.
  6. Husk at vend de tre du har i gryden og flyt de sukkervendte over på en ren tallerken eller fad.
  7. Så skal dem fra gryden ellers hives over på køkkenrullen, i med 3 nye i gryden. Flyt fra køkkenrulle over i sukkerbunden. Vend dem i gryden. Flyt dem fra sukkeret væk og hiv atter dem i gryden op. Gentag til du har været igennem alle 20-22 stk.
  8. Stil de færdige berlinere på højkrant op af hinanden. Sprøjt godt med vaniljecreme i dem + en klat på toppen og server.

Bedøm denne ret

Video af berliner med vaniljecreme

berliner med vanijecreme

Andre slags gode fyld til dine berlinere

Jeg har fyldt de her berlinere med en god hjemmelavet vaniljeprikket creme. Man kunne også sagtens komme en skefuld marmelade i også. Men ellers kommer der her lidt bud på andre lækkerier, man kan fylde i sine berlinere:

  • en bærcreme, sådan en kommer der faktisk en opskrift på meget snart.
  • en lemoncurd, hvis man elsker en syrlig citrussmag. Brug f.eks. den jeg har i de fastelavnscroissanter, jeg har linket til her.
  • en nougatcreme. du kan f.eks. bruge den nougatcreme jeg har i de her fastelavnsboller
  • flødeskum
  • smeltet chokolade eller nutella

 

Har du nu lavet for meget lækkert fyld?

Fortvivl ikke, jeg har lidt idéer til hvad du ellers kan bruge fyldet til i stedet for bare at smide det ud.

  • Lagkage, du kan enten købe dig til lagkagebundende eller bage dem selv og lave en lagkage med resterne af flødeskum, kompot, vaniljecreme, nutella eller hvad ved jeg.
  • Medaljer. Seriøst godt og de er jo netop geniale med samme slags fyld.
  • Croissanter – sådan lidt fastelavnsbolle agtigt. Jeg har f.eks. en udgave med lemoncurd, en med nougatcreme, en med vaniljecreme og jordbær samt en med noget solbærskum. Alle de her slags fyld kan man både bruge i berliner og i croissanter. Det skal blot sprøjtes ind i en berliner, hvor man kan skære en croissant op og fylde med herligheden.
  • I hjemmelavede vafler / kræmmerhuse. Disse kan man selvfølgelig også sagtens købe og så fylde dem med f.eks. lidt vaniljeis og netop den rest du nu har af lemoncurd, vaniljecreme, bærcreme mm.
  • I nøddetuiles. Her synes jeg dog også der skal en form for en luftig creme i, f.eks. en flødeskum.

 

Hvor lang tid holder berliner sig

De kan sagtens spises efter et par dage, men de er dog klart bedst med det samme. Når de lige er kommet op af frituren og stadig er lune, helt friske og bløde. Så er de klart bedst. Men vi gemte dem i køleskabet og spiste dem både dagen efter og to dage efter. Det er ikke fordi de bliver for gamle så hurtigt, men de er bare mere tørre og kompakte i det nogle dage efter.

berliner med vanijecreme

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret