Juledonuts

Hvad siger du til bløde, saftige juledonuts? Vi synes selv de blev ret fine at se på, og smager så godt! Det kan være du tænker, at det måske er lidt kompliceret at lave sine egne hjemmelavet juledonuts, men jeg lover dig, det er nemmere end det ser ud. Jeg håber, at du vil prøve opskriften af.

juledonuts

juledonuts

Juledonuts

 

Så er der altså landet fine juledonuts på her på bloggen. Vi var i køkkenet sidste dag, og fik kreeret de her virkelig lækre juledonuts, som er dejlig saftige og bløde med en skøn smag fra julekrydderier. Er sikker på, at du kan imponere dine familie og venner med sådan en omgang donuts til aften hyggen i julen.

Jeg har en anden opskrift på almindelige donuts, men dengang havde jeg ikke anskaffet mig udstikkere endnu, hvorfor de synes mere rå i kanterne. Til de her juledonuts brugte vi udstikkere, og hold da fast de blev da helt fine at se på! Vi har dyppet vores donuts i mørk chokolade og hvid glasur, samt lavet nogle bare med sukker. Og så har vi pyntet dem med diverse julelik som f.eks chokolade knapper, sukkerstokke og snebolde. Man kan jo bruge lige netop den slags slik eller pynt man har på lager.

Nedenfor opskriften kan du læse en kort opremsning af steps’ene i opskriften, så du kan fornemme hvor nemt det egentlig er at lave donuts.

Juledonuts

Opskrift til 17 donuts

Samlet tid

2 timer

Ingredienser

 • 2 dl mælk
 • 75 g smør
 • 20 g gær
 • 1 tsk. salt
 • 3 spsk. sukker
 • 2 tsk. kanel
 • 1 stor tsk. kardemomme (stødt)
 • 1/2 tsk. allehånde (stødt)
 • 1/2 tsk. nelliker (stødt)
 • 1 øko appelsin (skallen)
 • 1 æg
 • 450 g hvedemel
 • 1 liter fritureolie

Forslag til pynt

 • Mørk chokolade eller glasur
 • Juleslik, f.eks. slikstokke, toffifee, snebolde, forskellig slags krymmel osv.

Sådan gør du

 1. Kom en smule af mælken i en skål sammen med smør og smelt det i mikrobølgeovnen.
 2. Hæld det over i en røremaskine sammen med resten af den kolde mælk, så det sammen bliver lidt koldere end lunkent.
 3. Smuldr gær her i og rør rundt
 4. Kom salt, sukker, julekrydderier, appelsinskal og æg ved – rør rundt.
 5. Kom melet ved og ælt først forsigtigt, så det ikke sprøjter ud med mel. Sæt den så op i omdrejning og rør godt i 7-8 minutter til dejen slipper skålens kanter.
 6. Kom en opklippet frysepose + et viskestykke hen over dejen og lad den hæve i skålen i 1,5 timer.

 

Udrulning

 1. Kom dejen ud på et bord drysset med mel, rul den ud så den er 1 cm tyk (pas på ikke at rulle for tyndt)
 2. Med to forskellige størrelser udstikkerforme stikkes de ud. Først den store og derefter laves hullet i midten. Brug resterende dej til at rulle og udstikke en ny omgang.

 

Friture

 1. Når du har alle dine cirkler med hul i midten klar, skal gryden med friture gøres klar. Kom frituren her i og tænd for komfuret. Det er vigtigt den ikke er for varm, men omvendt skal den være godt varm og det tager lige 5 minutters tid. Lav en tester ved at smide et lille stykke dej her i – hvis det bobler pænt omkring den, uden at den bliver for mørk og uden at det sprutter ud over det hele, så er frituren klar
 2. Kom et par donuts i af gangen. Pas på med at de ikke presser på hinanden, så de bliver helt deforme. Der skal være god plads i gryden
 3. Giv dem omkring 40 sekunder på hver side og læg dem til tørre på rigeligt køkkenrulle

 

Pynt

 1. Smelt chokolade over et vandbad
 2. Lav en glasur
 3. Dyp nogle af dine donts i chokoladen, så toppen er helt dækket. Andre kan du komme glasur på eller sukker. Det er vigtigt at sukker kommes på med det samme de kommer op af frituren.
 4. Pynt nu med den slags chokolade eller julepynt du ønsker

Bedøm denne ret

donuts

donuts med pynt

Hvor stammer donuts fra?

Ja hvem har egentlig opfundet denne her pandekage-agtige dej som er rund med et hul i midten. En dejlig dybtstegt sukkerholdig og fedtet snack, hvor man næsten lige er nødt til at slikke sig om munden efter hver bid. ‘Doughnut’ er egentlig det oprigtige ord, men donut, som mange nok siger nu, er en mere forenklet udgave. Jeg har nok altid tænkt at donuts stammer fra USA. Dog kan jeg læse mig til, at det faktisk var hollandske indvandrere der bragte den med til USA. Og det kan vi nok godt blive enige om, at vi sætter pris på.

 

Hvordan laver man donuts?

Min opskrift på donuts er ganske nem! Her kan du lige hurtig læse step by step hvad du kan forvente dig.

 • Man laver blot først en bolledej. Til min har jeg tilføjet lidt julede krydderier og appelsinskal, for at de bliver rigtig julet. Du kan sagtens undlade en eller flere af krydderierne hvis du synes.
 • Når dejen har hævet, ruller du den ud så den er ca. 1 cm tyk – ikke mindre.
 • Brug udstikkere i 2 forskellige størrelser (har du ikke udstikkere kan du evt. bruge omridset af en skål som den store udstikker, og i stedet for den lille udstikker kan du bruge enden af en tylle). Udstik donuts indtil der ikke er mere dej.
 • Opvarm olie i en gryde og friter donutsne i ca. 40 sekunder på hver side.
 • Hvis du gider, kan du pynte med mørk chokolade eller glasur og diverse jule slik som pynt. Ellers kan du drysse dem med sukker med det samme de kommer op fra olien.
 • Færdig bum – imponer dine gæster med nemme hjemmelavede donuts, som både ligner og smager af kompliceret bagning.

donuts

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret